Kaunas -3,2 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 14 Grd 2024
Kaunas -3,2 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 14 Grd 2024

Grybavimo sezonas Dzūkijoje atidarytas: pasirodė pirmieji bobausiai

2024/03/06


Pildosi grybautojų svajonė: pasirodė pirmieji bobausiai. Tiesa, gal labiau akims pasidžiaugti, nei pintinėn dėti. Ir vis tik šiemet pirmieji bobausiai Dzūkijoje pasirodė kaip niekada anksti.

„Su pavasariu, su atbundančia gamta!“ – taip kovo 2 dieną pasveikino grybautojus Dalė Baranauskienė iš Alytaus rajono Makniūnų kaimo. Priežastis tam rimta: grybautoja jau rado pirmųjų bobausių. Jos nuojauta neapgavo: jau laikas. „Gamta sudarė tinkamas sąlygas bobausiams dygti. Girdėjau, kad panaši kovo pradžios temperatūra buvo prieš 65 m.“, – tai išgirdusi, ji nutarė pasidairyti po jai gerai žinomus miškus. Neslepia, kad gerų emocijų netrūko, kai vaikščiodama kirtimo vagelėmis net keliose vietose rado dygstančių bobausiukų. Jos, patyrusios grybautojos, uoslė tiesiog privertė važiuoti ir pašniukštinėti. „Manau, kad kovo pabaigoje tikrai galima bus paragauti šmorškų“, – „Ūkininko patarėjui“ teigia grybautoja. Tik kur jų rasti, reikia žinoti. Bobausių reikia ieškoti sodinto miško vagelėse. Didžiausia tikimybė rasti antrais–ketvirtais pasodinto miško metais.

miske bobausiai
 Patyrusi grybautoja žino, kur pasidairyti pirmųjų bobausių.

D. Baranauskienė ne tik pati grybautoja, bet ir pataria, kaip paruošti bobausius. Pirmiausia juos reikia gerai pavirti, mat privalu būti atsargiems – neatsakingas jų vartojimas gali baigtis nelaime. Šie grybai nuodingi, nes juose yra giromitrino, kuris sukelia virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus. Tačiau gurmanams tai – pavasario delikatesas. Tik paruošti juos reikia mokėti. „Švariai nuvalytus dedu į puodą, užvirus, nugraibau putas ir verdu apie 10 min. Tada per kiaurasamtį gerai išplaunu po tekančiu vandeniu. Dar kartą užverdu, paverdu dar 10 min. Ir vėl po tekančiu vandeniu plaunu. Būtina nuvirti du kartus, tačiau galite tai daryti ir tris kartus: dėl šventos ramybės“, – pataria ŪP pašnekovė. Atkreipia dėmesį, kad nereikėtų virti per ilgai, nes bobausiai bus kaip kempinė, o ir skonis ne tas. Tiesa, grybautoja perspėja, kad grybus virti reikėtų įjungus gartraukį ar bent jau langą atvėrus, mat ir garai nuodingi.

Gamina ir valgo D. Baranauskienė šiuos grybus daugiau nei 30 m. „Kepu su svogūnais, patroškinu, troškindama įdedu saują kapotų dilgėlių, galima ir garšvų. Man labai patinka valgyti bobausius su viso grūdo makaronais. Sumaišius bobausius su makaronais, negailėdama apiberiu kietuoju sūriu“, – pasidalija D. Baranauskienė savo senu, jau ne vieną dešimtį kartų išbandytu receptu. Kitos šeimininkės bobausius gamina paprasčiau: paruošia su spirgais ir grietine, kaip ir kitus grybus, patiekia su bulvėmis. Tik persivalgyti šių grybų nereikėtų. „Aš sezono metu jų paskanauju tik kartą ar du“, – prisipažįsta grybautoja. Jai svarbiausia rinkti, tai neapsakomas malonumas. Pasidžiaugia, kad turi begalę draugų, kuriems pririnkusi padovanoja.

Nors bobausiai vadinami gurmanų maistu, tačiau vyresni gyventojai puikiai atsimena, kad anksčiau juos turguje pardavinėdavo. Jaunesni greit išpirkdavo, o vyresnieji privengdavo šio sunkiau virškinamo maisto, tačiau pirkdavo kitų sumetimų vedini. Pasigaminę bobausių užpiltinę, senjorai ją naudoja kaip vaistą sąnarių uždegimui mažinti.

 

Dalės BARANAUSKIENĖS nuotraukos

Titulinėje nuotr. – Mažytės šmorškos, taip dzūkai vadina bobausius, jau džiugina akį. Tuoj bus galima ir paragauti.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis