Ashburn +13,3 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024
Ashburn +13,3 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024


Dineta BABARSKIENĖ
ŪP korespondentė
 

Grybavimo sezonas Dzūkijoje atidarytas: pasirodė pirmieji bobausiai

2024/03/06


Pildosi grybautojų svajonė: pasirodė pirmieji bobausiai. Tiesa, gal labiau akims pasidžiaugti, nei pintinėn dėti. Ir vis tik šiemet pirmieji bobausiai Dzūkijoje pasirodė kaip niekada anksti.

„Su pavasariu, su atbundančia gamta!“ – taip kovo 2 dieną pasveikino grybautojus Dalė Baranauskienė iš Alytaus rajono Makniūnų kaimo. Priežastis tam rimta: grybautoja jau rado pirmųjų bobausių. Jos nuojauta neapgavo: jau laikas. „Gamta sudarė tinkamas sąlygas bobausiams dygti. Girdėjau, kad panaši kovo pradžios temperatūra buvo prieš 65 m.“, – tai išgirdusi, ji nutarė pasidairyti po jai gerai žinomus miškus. Neslepia, kad gerų emocijų netrūko, kai vaikščiodama kirtimo vagelėmis net keliose vietose rado dygstančių bobausiukų. Jos, patyrusios grybautojos, uoslė tiesiog privertė važiuoti ir pašniukštinėti. „Manau, kad kovo pabaigoje tikrai galima bus paragauti šmorškų“, – „Ūkininko patarėjui“ teigia grybautoja. Tik kur jų rasti, reikia žinoti. Bobausių reikia ieškoti sodinto miško vagelėse. Didžiausia tikimybė rasti antrais–ketvirtais pasodinto miško metais.

miske bobausiai
 Patyrusi grybautoja žino, kur pasidairyti pirmųjų bobausių.

D. Baranauskienė ne tik pati grybautoja, bet ir pataria, kaip paruošti bobausius. Pirmiausia juos reikia gerai pavirti, mat privalu būti atsargiems – neatsakingas jų vartojimas gali baigtis nelaime. Šie grybai nuodingi, nes juose yra giromitrino, kuris sukelia virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus. Tačiau gurmanams tai – pavasario delikatesas. Tik paruošti juos reikia mokėti. „Švariai nuvalytus dedu į puodą, užvirus, nugraibau putas ir verdu apie 10 min. Tada per kiaurasamtį gerai išplaunu po tekančiu vandeniu. Dar kartą užverdu, paverdu dar 10 min. Ir vėl po tekančiu vandeniu plaunu. Būtina nuvirti du kartus, tačiau galite tai daryti ir tris kartus: dėl šventos ramybės“, – pataria ŪP pašnekovė. Atkreipia dėmesį, kad nereikėtų virti per ilgai, nes bobausiai bus kaip kempinė, o ir skonis ne tas. Tiesa, grybautoja perspėja, kad grybus virti reikėtų įjungus gartraukį ar bent jau langą atvėrus, mat ir garai nuodingi.

Gamina ir valgo D. Baranauskienė šiuos grybus daugiau nei 30 m. „Kepu su svogūnais, patroškinu, troškindama įdedu saują kapotų dilgėlių, galima ir garšvų. Man labai patinka valgyti bobausius su viso grūdo makaronais. Sumaišius bobausius su makaronais, negailėdama apiberiu kietuoju sūriu“, – pasidalija D. Baranauskienė savo senu, jau ne vieną dešimtį kartų išbandytu receptu. Kitos šeimininkės bobausius gamina paprasčiau: paruošia su spirgais ir grietine, kaip ir kitus grybus, patiekia su bulvėmis. Tik persivalgyti šių grybų nereikėtų. „Aš sezono metu jų paskanauju tik kartą ar du“, – prisipažįsta grybautoja. Jai svarbiausia rinkti, tai neapsakomas malonumas. Pasidžiaugia, kad turi begalę draugų, kuriems pririnkusi padovanoja.

Nors bobausiai vadinami gurmanų maistu, tačiau vyresni gyventojai puikiai atsimena, kad anksčiau juos turguje pardavinėdavo. Jaunesni greit išpirkdavo, o vyresnieji privengdavo šio sunkiau virškinamo maisto, tačiau pirkdavo kitų sumetimų vedini. Pasigaminę bobausių užpiltinę, senjorai ją naudoja kaip vaistą sąnarių uždegimui mažinti.

 

Dalės BARANAUSKIENĖS nuotraukos

Titulinėje nuotr. – Mažytės šmorškos, taip dzūkai vadina bobausius, jau džiugina akį. Tuoj bus galima ir paragauti.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/25

Buvęs miestietis žemės ūkyje – kaip žuvis vandenyje

Kėdainių r. Vermenos žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) karvės – vienos produktyviausių šalyje. Per dieną duoda vidutiniškai po 34 litrus pieno. „Karvė gali suėsti daug kokybiško pašaro, tačiau neduos daug baltyming...
2024/04/25

Pamaryje siuvami gaminiai pasiekia ir Ukrainos karius

Monikos Dobrovolskytės karjera galbūt galėjo prasidėti vienoje iš sostinės veterinarijos klinikų, bet ji pasuko pamario link. Mergina nėrė į turizmo verslą Ventėje, kur daugiau nei 10 metų siūlo iškylas laivais ir apgyvendinimo pasla...
2024/04/25

EP patvirtino taisykles dėl pakartotinio pakuočių naudojimo ir perdirbimo

Trečiadienį Europos Parlamentas priėmė naujas taisykles, kuriomis siekiama, kad ES rinkoje pakuotės taptų tvaresnės ir jų būtų naudojama mažiau. Taisyklėse, dėl kurių preliminariai susitarta su ES Taryba, numatytas pakuočių atliekų kiekio mažinimo...
2024/04/24

Vienas „Vičiūnų“ vadovų: verslo Rytuose pardavimo kaina nėra džiaugsminga

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio iš dalies valdomai žuvies bei kitų maisto produktų gamybos ir prekybos „Vičiūnų grupei“ po beveik dvejus metus trukusio proceso pagaliau pardavus verslą Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose N...
2024/04/24

Kova su nesąžiningos prekybos praktika maisto tiekimo grandinėje: EK įžvalgos

Šiandien Komisija paskelbė Direktyvos dėl nesąžiningos prekybos praktikos (NPP) įgyvendinimo maisto tiekimo grandinėje ataskaitą. 2019 m. priimta vadinamąja apsaugos nuo NPP direktyva draudžiama 16 praktikų, kurios gali turėti žalingą povei...
2024/04/24

Kuo daugiau uždaroma bankų skyrių – tuo didesni pelnai

„Vien tik auksas valdo mus, žmonės jam tarnauja!“ (J. V. Goethe, Mefistofelio sparnuota frazė dramoje „Faustas“) Lietuvos komerciniai bankai, žarstantys įspūdingus pelnus, regionuose uždaro skyrius, gyventojai lieka be...
2024/04/24

Pajamų deklaravimui liko vos savaitė: dažniausiai užduodami klausimai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pajamas privalantiems deklaruoti gyventojams tai padaryti liko savaitė. Pajamų mokesčio deklaracijas pateikti jie turi iki gegužės 2 d. Šiuo metu pareigą atliko apie 69 proc. privalančiųjų d...
2024/04/24

VMVT kviečia diskusijai: kodėl geriausią žmogaus draugą kaustome grandinėmis?

Balandžio 24 dieną minima Šuns diena. Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, tokios progos minėjimas skatina atkreipti dėmesį į problemas, keisti požiūrį į augintinius ir elgesį su jais. Anksčiau šuo bu...
2024/04/24

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduod...