Columbus +4,0 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024
Columbus +4,0 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024

Į gimtinę grįžusi moteris stebina prancūziškais skanėstais

2023/02/26


Virginija Lielmežs iš Maldenių kaimo (Joniškio rajonas) prieš beveik devynerius metus išvyko į Airiją, pakviesta bičiulės. Moteris plušėjo prie įrengimų linijos fabrike. Tačiau sustreikavus sąnariams teko nuo kasdienės rutinos atitolti, gydytis. Netikėtai į akiratį pakliuvo konditerijos kursai. Virginija juos baigė ir draugus bei pažįstamus ėmė stebinti prancūziškais įvairių skonių kelių kąsnių dydžio pyragėliais su putėsiais bei vadinamaisiais makarunsais. O kai dukra, pakvietusi draugę fotografę, organizavo visų tų gėrybių fotosesiją, pasipylė komentarų gausa po nuotraukomis su nuostabos, pasigėrėjimo šūksniais ir pageidavimais paragauti.

Penkerių metukų padėdavo gaminti žagarėlius

Po aštuonerių su puse metų į gimtąjį kraštą iš Airijos grįžusi Virginija Lielmežs netikėtai sulaukė dėmesio savo pomėgiui – konditerijai. Dukra nusprendė profesionaliai įamžinti mamos kepamus lengvus kaip pūkas pyragėlius su putėsiais, makarunsus ir kitus desertus, ir pakvietė į namus bičiulę fotografę. Jos darytos nuotraukos feisbuke sukėlė tikrą patiktukų ir komentarų audrą: daugelis stebėjosi, džiaugėsi ir sakė norintys paragauti arba užsisakyti.

„Viskas prasidėjo seniai, nuo mamos, kuri buvo puiki kepėja, gamindavo konditerinius grybukus, riešutukus. Dar dabar tebeturiu į Airiją su manimi važiavusias specialias jų keptuves. Kiekvienos Kūčios namuose kvepėdavo mieliniais pyragėliais su įvairiais įdarais, lašiniuotukais, kūčiukais. Visada nuo ryto prasidėdavo bruzdesys, ruoša, tešlos minkymas. Privirdavome ir žagarėlių, kuriuos būdama vos penkerių metukų, pasilipusi ant medinės senos skrynelės, kadaise atstojusios lagaminėlį, prie stalo pjaustydavau ir narstydavau. Anuomet gyvenome mažoje trobelėje Kyburių kaime, toje sodyboje nieko nebelikę, tik viena pušis, – prisimena pašnekovė. – Pyragėlių, grybukų, riešutukų gamybos nepamiršau ir suaugusi, vis iškepdavau, kas paprašydavo, ar ką norėdavosi pavaišinti. Airijoje bendradarbiai – latviai, lietuviai, lenkai, o taip pat nemažai juodaodžių, irgi mėgavosi mano kepamais gardėsiais.“

Dalyvavo kepimo kursuose

Tačiau visa tai atrodė jau įprasta, norėjosi išbandyti kažką naujo. Tik laiko nebuvo, nes Airijoje įsikūrusi Edgeworsthowne mieste (kaip pati sako, kažkur vidury niekur) dirbdavo po 12 valandų fabrike, gaminančiame kačių ir šunų ėdalą, eksportuojamą į daugelį pasaulio šalių. Jos pareiga buvo pagal užsakymą paruošti atitinkamus gaminius, tai yra, prižiūrėti, kaip ruošiama – verdama, kapojama – mėsa, kaip ji kyla aukštyn konvejero vamzdžiais, iš kurių išeina „mėsos makaronai“, toliau jie vėl kapojami krenta į kitus įrenginius, kur mašinos paskirsto į pakuotės maišelius. Pareigos vadinosi – produkcijos operatorė. Gaminamas asortimentas didžiulis, tad reikėjo atidžiai stebėti, kad sudėtis atitiktų užsakymą ir visus reikalavimus. Gamyba būdavo nuolat tikrinama, nes suklydus užsakovas būtų grąžinęs ne vieną dėžę, bet visą konteinerį.

„Prieš trejus metus prasidėjo problemos dėl sąnario, dylančio menisko ir kurį laiką turėjau praleisti namuose be fizinio krūvio. Tada vėl prisiminiau kepinius, bet panorau kažką naujo išmėginti. Ir štai – į akiratį pateko virtualūs kepėjų kursai pas penktos kategorijos konditeres Aną Gordijevą ir Aleksandrą Filatenko. Buvo labai įdomu pabandyti kepti makarunsus, prancūziškus musinius pyragėlius, tortus. Tiesa, su tortais kol kas tik savo malonumui eksperimentuoju“, –- pasakoja Virginija.

Virginija taip pat kepa ir keksiukus. PilKa pfotograpfy nuotr.

Prancūziška konditerija nepigi

Prancūziškoji konditerija nėra paprasta. Nors, pavyzdžiui, makarunsų gamybai naudojama nedaug ingredientų – smulkūs migdolų miltai, cukraus pudra, cukrus, kiaušinių baltymai, vanilės ankštis (ją galima pakeisti vanilės ekstraktu), dažoma maistiniais dažais, tačiau reikia tinkamai sumaišyti, išplakti. Masė turi būti vienalytė, lipni, tąsi, išlaikanti formą, tačiau elastinga. Ypač svarbu sausainėlius, kurių vienam makarunsui reikia dviejų, deramai iškepti, kad jie sutvirtėtų, bet nepradėtų tamsėti. Prieš kepant suformuotus sausainėlius skardoje dera palikti pusvalandžiui šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kad apdžiūtų paviršius, tuomet iškeps lygesni, nesutrūkinėję.

„Jie turi išlaikyti formą, pakilti „sijonėliai“ ir nesukristi, o viduje jokiu būdu negali būti tušti, su oro tarpais“, – aiškina kepėja.

Makarunsai nepigūs, juk vien migdolų miltų kilogramas kainuoja nuo 9 iki 11 eurų, o kaip skaičiuoja Virginija, 24–26 sausainių puselėms tų miltų reikia 364 gramų. Šokolado kilogramas kainuoja 19–22 eurus, o jo pakanka 4–5 užmaišymams (iš vieno užmaišymo išeis minėti maždaug 26 sausainukai, tai yra – 13 makarunsų).

Nuostabieji prancūziški makarunsai, sustatyti į bokštelį. PilKa pfotograpfy nuotr.

Įdomu, kad naminiai kiaušiniai, bent jau švieži, kad ir kokių puikių, laisvai augintų vištų, nelabai tinka šiems skanėstams, nes juose daug drėgmės ir makarunsai skilinėja. Norint, kad tešlos konsistencija būtų standi, nevandeninga, geriau naudoti kiaušinius iš parduotuvės arba naminius kiaušinius palaikyti šaldytuve bent dešimt dienų.

Makarunsų pertepimo kremas skanesnis, kai jam naudojamos šviežios uogos. V. Lielmežs kepa net 13 skonių makarunsus: mangų, šaltalankių, vanilinius, šokoladinius, pistacijų ir kt. Visa eilė ir lengvų musinių pyragėlių, į kuriuos vien pažvelgus raibsta akys: avietiniai, mangų–pasiflorų (gaivūs), mochito (su daug mėtos), vyšniniai–šokoladiniai, Rocher (šokoladiniai riešutiniai, kaip saldainiai). Taip pat ji gamina zefyrus iš kiaušinio baltymo, agaro miltelių (agaras išgaunamas iš jūros dumblių) vaisių ir uogų piurė, su sumažintu kiekiu cukraus, kurie labai mėgiami vaikų. Mažiau cukraus deda ir makarunsams.

Virginijos Lielmežs rankose – vaikų itin mėgstami zefyrai iš vaisių ir uogų tyrės su sumažintu cukraus kiekiu. PilKa pfotograpfy nuotr.

Jau planavo grįžti į Lietuvą

„Pavaišinau bendradarbius. Jie klausė, kur gavau, iš kur pirkau. Paskui tai vieni, tai kiti užsisakydavo progoms, tad savaitgaliais kepdavau, – pasakoja pašnekovė. – O dabar, kai dukra suorganizavo fotosesiją, daug žinučių, užklausų sulaukiau, daug kas iš draugų, pažįstamų Lietuvoje nori paragauti.“

Nuo lapkričio mėnesio Virginija grįžo į Lietuvą operacijai. Po to prireikė priežiūros sunegalavusiai mamai. Pašnekovė sako, kad su vyru jau ir planavo gegužę parvažiuoti, bet pats gyvenimas viską pagreitino.

Kol kas vyras Jurgis tebedirba Airijoje, vėliau grįžus reikės ieškotis darbo, gal Lietuvoje, gal kaimyninėje Latvijoje, iš kurios jis kilęs.

Su būsimu vyru Virginija irgi susipažino Airijoje. Abu dirbo tame pačiame fabrike, tik Jurgio kitos pareigos. Abu dalyvavo kolegos 40-metyje, kur krito vienas kitam į akį, po to ėmė dažniau bendrauti. 2019-aisiais Airijoje susituokė. Jurgis per tuos kelerius metus jau gerokai pramoko lietuviškai, Virginija – latviškai.

 

Loreta RIPSKYTĖ

Skrastas

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2024/04/25

Buvęs miestietis žemės ūkyje – kaip žuvis vandenyje

Kėdainių r. Vermenos žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) karvės – vienos produktyviausių šalyje. Per dieną duoda vidutiniškai po 34 litrus pieno. „Karvė gali suėsti daug kokybiško pašaro, tačiau neduos daug baltyming...
2024/04/25

Europos Parlamentas supaprastino žemės ūkio politikos reikalavimus

Trečiadienį europarlamentarai patikslino ES bendrosios žemės ūkio politikos nuostatas, kurios sumažina administracinę naštą žemdirbiams ir leidžia lanksčiau taikyti taisykles.
2024/04/25

Topinambų gumbai rūgsta stiklainiuose, o lapai džiūsta arbatėlėms

Iš tiesų džiugu, kai atsiranda į užsienio šalis išvykusių ir ten ilgokai gyvenančių lietuvių, kurie prisipažįsta: „Kai gyvenau Lietuvoje, skaičiau „Ūkininko patarėją“. Viena iš jų – Austrijoje, T...
2024/04/25

Sodininkai nuostolius skaičiuoja milijonais

Balandžio viduryje staiga kritusi oro temperatūra, gausus ir šlapias sniegas bei kruša daliai Europos sodininkų gal ir nebuvo kaip perkūnas iš giedro dangaus, tačiau jau dabar aišku, kad dalies derliaus išgelbėti...
2024/04/25

Pamaryje siuvami gaminiai pasiekia ir Ukrainos karius

Monikos Dobrovolskytės karjera galbūt galėjo prasidėti vienoje iš sostinės veterinarijos klinikų, bet ji pasuko pamario link. Mergina nėrė į turizmo verslą Ventėje, kur daugiau nei 10 metų siūlo iškylas laivais ir apgyvendinimo pasla...
2024/04/25

EP patvirtino taisykles dėl pakartotinio pakuočių naudojimo ir perdirbimo

Trečiadienį Europos Parlamentas priėmė naujas taisykles, kuriomis siekiama, kad ES rinkoje pakuotės taptų tvaresnės ir jų būtų naudojama mažiau. Taisyklėse, dėl kurių preliminariai susitarta su ES Taryba, numatytas pakuočių atliekų kiekio mažinimo...
2024/04/24

Pajamų deklaravimui liko vos savaitė: dažniausiai užduodami klausimai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pajamas privalantiems deklaruoti gyventojams tai padaryti liko savaitė. Pajamų mokesčio deklaracijas pateikti jie turi iki gegužės 2 d. Šiuo metu pareigą atliko apie 69 proc. privalančiųjų d...
2024/04/24

Vienas „Vičiūnų“ vadovų: verslo Rytuose pardavimo kaina nėra džiaugsminga

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio iš dalies valdomai žuvies bei kitų maisto produktų gamybos ir prekybos „Vičiūnų grupei“ po beveik dvejus metus trukusio proceso pagaliau pardavus verslą Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose N...
2024/04/24

Kova su nesąžiningos prekybos praktika maisto tiekimo grandinėje: EK įžvalgos

Šiandien Komisija paskelbė Direktyvos dėl nesąžiningos prekybos praktikos (NPP) įgyvendinimo maisto tiekimo grandinėje ataskaitą. 2019 m. priimta vadinamąja apsaugos nuo NPP direktyva draudžiama 16 praktikų, kurios gali turėti žalingą povei...