Ashburn +24,3 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 17 Lie 2024
Ashburn +24,3 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 17 Lie 2024

Ieško nepatikimų vištienos produktų gamintojų

2023/11/08


Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) išanalizavo salmoneliozės protrūkius, kilusius įvairiose šalyse. Preliminarios išvados nemalonios kaimyninės Lenkijos gamintojams.

EFSA paskelbė ataskaitą, kurioje išnagrinėjo salmoneliozės protrūkius, per šiuos metus įvykusius įvairiose šalyse. Nors apskritai ilguoju laikotarpiu salmoneliozės protrūkių skaičius ženkliai sumažėjęs, šių metų atvejais kelia susirūpinimą.

Nuo metų pradžios iki spalio 24 d. 14-oje ES / EEE šalių, Jungtinėje Karalystėje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo pranešta apie 335 laboratorijoje patvirtintus Salmonella Enteritidis ST11 atvejus, priklausančius trims skirtingiems mikrobiologiniams klasteriams, kurie paveikia visas amžiaus grupes. Daugeliu atvejų buvo vartojama vištiena, įskaitant vištienos kebabus.

Trijose šalyse devyni pacientai buvo hospitalizuoti, o Austrijoje vienas salmonelioze užsikrėtęs asmuo mirė. Tai rodo, kad šis protrūkis gali sukelti sunkių ir mirtinų infekcijų.

Austrijos, Danijos ir Italijos maisto saugos institucijos ištyrė 10 užterštų maisto produktų bei septynis produkto tiekėjus Lenkijoje ir vieną Austrijoje. Atsekamumo tyrimas parodė, kad trim atvejais salmonelėmis užteršti kebabai susiję su keliais Lenkijos maisto tvarkymo subjektais. Prekybos grandinė rodo vieną ar daugiau bendrų taršos šaltinių ir/arba taškų Austrijoje, Danijoje ir Italijoje.

Surinkus genominę informaciją, klasterių analizė atskleidė, kad daugelyje Europos šalių maisto grandinėje yra protrūkio padermių. Dauguma salmonelioze užkrėstų produktų, su epidemiologiniais duomenimis atrinktų 2022–2023 m., buvo iš Lenkijos.

Užterštas vištienos kebabas ir vištiena yra tikėtini žmonių infekcijų, apie kurias pranešta šiose trijose grupėse, sukėlėjai. Nesant įtikinamų mikrobiologinių įrodymų ir išsamaus atsekamumo, nebuvo galima nei patvirtinti, nei atmesti nustatytų galutinių gamintojų, jų mėsos tiekėjų vaidmens ir galimo kitų maisto tvarkymo subjektų, kaip infekcijų šaltinių, dalyvavimo.

„Siekiant nustatyti pagrindinę užkrato priežastį ir infekcijų šaltinį, o tai labai svarbu siekiant greitai įgyvendinti tikslines veiksmingas kontrolės ir taisomąsias priemones, reikia atlikti tolesnius tyrimus. Kadangi šaltinis (-iai) nenustatytas (-i), tikėtina, kad šiame užsitęsusiame protrūkyje keliose šalyse atsiras naujų atvejų“, – sakoma EFSA pranešime.

 

ŪP portalo informacija

Asociatyvi 123rf nuotr.

Dalintis