Dovana išprovokavo bandymą
Lietuvoje žinoma, kad valgomuosius dantenius (Lentinus edodes) augina patyrę tos srities ūkininkai. Tačiau kai Gritos draugė iš jų gavo kelmelį su grybiena ir padovanojo, nieko kito neliko, kaip tik pabandyti užauginti šių populiarėjančių grybų namuose. Tiesa, kartais jie vadinami šitakiais, bet tai yra skolinys.
Auginti grybus namuose buvo ne pirmas G. Vosylienės bandymas. Prieš daug metų ji ėmėsi auginti šampinjonus, bet šie pasirodė nelabai derlingi. Tąkart grybieną ji pirko kibire, jau paruoštame laistyti.
„Kai pernai pavasarį draugė padovanojo presuoto medžio rąstelį su dantenio grybiena, buvo gaivus pavasaris, ir pagalvojusi, kad gaivus oras išeis į naudą, palaisčiusi jį šaltu vandeniu, pastačiau šiltnamyje, – prisiminė Grita. – Reikėjo ne tiek laistyti, kiek gausiai purkšti – ir jau po keturių dienų pasirodė rudi apskritimai: netrukus iškilo galvutės. Grybų išdygo daugiau nei trys dešimtys, lipte aplipusių kelmelį, susiglaudusių vienas prie kito ir ne tokių jau mažų: kepurėlių skersmuo siekė 5 cm.“
Kai nupjovė pirmuosius grybus, šie ataugo, nors jau buvo mažiau. Vasarą, per karščius, rąstelį G. Vosylienė laikė rūsyje, buvo „užmigdžiusi“. Dar kartą derliaus sulaukė pernešusi į virtuvę spalio pabaigoje, o šį pavasarį atšilus orui, vėl bandys rąstelio grybieną pažadinti augti.
Kietas kaip baravykas
Dantenio konsistenciją pašnekovė palygino su baravyko: visas grybas yra kietas, neglitus. „Skonis nėra ryškus, bet malonus, švelnus – gero grybo, tik su vos juntamu medienos poskoniu“, – pastebėjo Grita.
Įdomu tai, kad rudas dantenis išvirtas tampa baltas. Tinka į sriubą, troškinį, pasikepinti omletą. Būtent pastarąjį labiausiai ir mėgsta G. Vosylienė: grybus kepa svieste, papjausčiusi svogūnų, ant viršaus užpila plaktą kiaušinį. Dalį dantenių ir užsišaldė.
Kaunietės žiniomis, japonai šį grybą pavadino imperatoriškuoju. Rytų medicinoje pastebėtas jo poveikis kovoje su onkologinėmis ligomis. Iš Azijos kraštų kildinamas grybas populiarus visame pasaulyje.
Jie itin baltymingi, turtingi kalio, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, todėl stiprina imunitetą, pasižymi antivirusinėmis savybėmis, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuoja kraujospūdį.
„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ
Gritos Vosylienės nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.
UAB „Ūkininko patarėjas“
Įmonės kodas 133122411
PVM mokėtojo kodas LT331224113
Ats. sąsk. nr. LT154010042500061234,
LUMINOR bankas
Gedimino g. 27, LT-44319 Kaunas
Tel. (8-37) 225 300
El. paštas: referente@ukininkopatarejas.lt
Duomenys apie UAB „Ūkininko patarėjas“ kaupiami ir saugomi LR Juridinių asmenų registre
© 2022 - UAB „Ūkininko patarėjas” | Visos teisės saugomos