Ashburn +5,8 °C Debesuota
Šeštadienis, 25 Kov 2023
Ashburn +5,8 °C Debesuota
Šeštadienis, 25 Kov 2023

Įsibėgėja viešojo maitinimo įmonių vertinimo projektas

2014/04/02

Praėjus 5 mėnesiams nuo viešojo maitinimo įmonių vertinimo projekto starto, jis įgauna pagreitį. Kol kas įvertinta apie 12 % kavinių, restoranų ir užkandinių, tačiau numatoma, kad metų pabaigoje šis skaičius turėtų pasiekti apie 35 %. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, viešuoju maitinimu užsiima daugiau nei 9 tūkst. įmonių, iš jų daugiau kaip 3,7 tūkst. – restoranai, kavinės ir užkandinės. Pagal viešojo maitinimo įmonių vertinimo projektą, planinių patikrinimų metu surinkti duomenys suvedami į informacinę maisto kontrolės sistemą, kuri automatiškai priskiria įmonėms vieną iš penkių higienos būklės įvertinimo balų. Tikrinimų metu vertinama bendra higienos būklė, savikontrolės sistemos vykdymas, technologijų laikymasis, produktų ir žaliavų kokybė ir atsekamumas, bendrų ir personalo higienos reikalavimų laikymasis, pagrįsti vartotojų skundai. Kiekvienas klausimas prilyginamas tam tikriems koeficientams, kurie verčiami į balus. Nuo praėjusių metų lapkričio iki šių metų kovo pabaigos įvertinimų visoje Lietuvoje sulaukė 484 restoranai, kavinės ir užkandinės. 5 balus gavo 133 (27 %), 4 – 158 (33 %), 3 – 159 (33 %), 2 – 25 (5 %) ir 1 – 9 (2 %). Daugiau nei po 100 restoranų, kavinių ir užkandinių įvertinta Vilniuje ir Kaune, per 40 – Klaipėdoje, mažiau – Šiauliuose, Panevėžyje ir Marijampolėje (16 – 10), Alytuje įvertintos tik 3 viešojo maitinimo įmonės. ,,Nuo vertinimo pradžios praėjo nedaug laiko, todėl dar anksti kalbėti apie projekto efektą ar įtaką vartotojų pasirinkimui, tačiau pastebime, kad verslininkai ėmė aktyviau domėtis teisės aktais, skirtais viešojo maitinimo įmonėms bei jų taikymu praktikoje. Savininkams svarbu, kaip bus įvertinta jų maitinimo įmonė ir kokie balai bus paskelbti viešai“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Maminskienė. Specialistės teigimu, tikimasi, kad ši sistema paskatins verslininkus daugiau investuoti į gerąją gamybos praktiką, darbuotojų mokymą. Ilgainiui turėtų pasikeisti ir kelerių metų statistika, kai viešojo maitinimo įmonių patikrinimų metu vyrauja bendri higienos pažeidimai (netvarkingos, nešvarios patalpos, įranga ar inventorius), nesilaikoma savikontrolės reikalavimų (laiku nevykdomos savikontrolės procedūros). Palyginus dar dažnai nustatoma produktų laikymo netinkamomis sąlygomis, patiekalų gamybos technologijų nesilaikymo atvejų bei personalo higienos pažeidimų. Apie restoranui ar kavinei suteiktą vertinimo balą vartotojas gali sužinoti atkreipęs dėmesį į specialų lipduką, kuris turi būti pritvirtintas vartotojams gerai matomoje vietoje (dažniausiai ant įėjimo durų). Kadangi dar nedaug įmonių turi minėtus ženklus, kavinių ir restoranų lankytojai gali paieškoti informacijos apie mėgstamą viešojo maitinimo įstaigą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje, adresu http://www.vet.lt/vertinimas .

VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA

Dalintis

2023/03/25

Galas laikinam valstybės žemės naudojimui

ŪP korespondentė Vida TAVORIENĖ. – Žemdirbiai šiemet kaip niekad neramiai laukia pasėlių deklaravimo, kurį gali apsunkinti ne tik jau patvirtintos įvairios „žaliosios“ naujovės, bet ir nauji aplinkos ministro sprendimai. A...
2023/03/25

Užsieniečių įdarbinimas – kokias klaidas dažniausiai daro darbdaviai?

Užsieniečių įdarbinimo klausimai šiandien yra aktualūs daugeliui įmonių, tačiau darbdaviai dažnai ne iki galo įsigilina į juos reglamentuojančių įstatymų nuostatas. Tad kokias klaidas užsieniečius darbinančios įmonės daro dažniausiai ir kai...
2023/03/24

Lietuvoje vėl įvedamas vasaros laikas

Sekmadienį įvedamas vasaros laikas – laikrodžių rodykles teks visiems pasukti viena valanda į priekį.
2023/03/24

COVID-19 ir sveikatos vadyba: kokias pamokas išmokome?

Apie kovą su pandemija, nugalėtus iššūkius, padarytas klaidas ir išmoktas pamokas, pažvelgęs per medicinos vadybos prizmę, su leidiniu kalbasi LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos vadybos katedros prof. dr. Mindaugas ...
2023/03/24

Ramygaloje – gandrų sutiktuvės

Panevėžys (JP.lt). Kovo 25 dieną Lietuvoje nuo senų senovės švenčiamos Gandrinės, į Lietuvą sugrįžusių gandrų pasitiktuvės. Pavieniai patinėliai sugrįžta anksčiau, kad pasirūpintų namais – lizdais, juos suremontuotų, kol sugrįš...
2023/03/24

Robertas Skrinskas – kunigas, siekiantis įamžinti beišnykstančią praeitį

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Kunigo Roberto Gedvydo Skrinsko atkaklumas siekiant kunigystės, žavi – į Kauno kunigų seminariją jis įstojo tik iš… dešimto karto! Tačiau savo pašaukimą jis labai ge...
2023/03/24

Kryžkalnyje keturi traktoriai žiedinėje sankryžoje buvo paralyžiavę eismą

Vilnius, kovo 24 d. (BNS). Penktadienį policijai pranešta, kad Kryžkalnyje keturi traktoriai žiedinėje sankryžoje trukdė eismui, šiuo metu trikdžių nebesama, informavo Policijos departamentas.
2023/03/24

Atmintinė dviračių ir elektrinių paspirtukų vairuotojams

Į miestų gatves po truputį sugrįžta elektriniai paspirtukai ir padaugėja dviratininkų. Augant elektrinių paspirtukų vairuotojų skaičiui, Lietuvos kelių policijos tarnyba primena pagrindines taisykles ir atsakomybes.
2023/03/24

Pieno taryba: dėmesys labiausiai nukentėjusiems pieno gamintojams

Rizikos valdymo fondų steigimas, Pieno įstatymo keitimas, nacionalinės paramos už pienines karves paskirstymas pieno gamintojams. Šie pieno sektoriaus atstovams ypač aktualūs klausimai šiandien buvo svarstomi Žemės ūkio ministerijoje...