Columbus +26,8 °C Debesuota
Pirmadienis, 12 Geg 2025
Columbus +26,8 °C Debesuota
Pirmadienis, 12 Geg 2025

Išsaugokime senovinius daugiagalvius svogūnus

2023/08/04


Nors ir nedidukai mūsų senoviniai daugiagalviai svogūnėliai, jų išskirtinis privalumas – ilgas išsilaikymas, nekalbant jau apie švelnesnį skonį. Jų derlių iš dirvos reikėtų nuimti rugpjūčio antrą ar trečią dekadą – svarbu išrauti nei per anksti, nei per vėlai. 

Vertingas paveldas

Ra­šy­ti­niuose istorijos šaltiniuose randama informacijos, kad Lie­tu­vo­s teritorijoje svogūnai kartu su kitomis daržo augalų rūšimis buvo pradėti auginti dva­ruo­se XIII–XVI amžiuje. Tikėtina, kad tai buvo daugiagalviai svogūnai.

Daugiagalviai, dar kitaip vadinami daugializdžiai arba vegetatyviniai, svogūnai (Allium cepa var. Aggregatum) mūsų šalyje dažniausiai auginami šeimyniniuose daržuose ir kaip paveldas perduodami iš kartos į kartą. Jų skonis švelnesnis, lyginant su dažniau auginamais valgomaisiais arba vadinamaisiais ropiniais svogūnais.

senoviniai svogūnai, daugiagalviai svogūnai, Danguolė Juškevičienė
Roputės susitelkusios viename lizde.

Daugiagalviai svogūnai dažniausiai dauginami vegetatyviai – svogūnėliais. Sodinamąją medžiagą nesunku išlaikyti tolesniam dauginimui, be to, jie yra atsparesni ligoms ir kenkėjams. Daugiagalvių svogūnų ropelės gerai laikosi saugyklose, o pasodintos pavasarį greitai atželia.

Kada nuimti derlių?

Nuo to, ar laiku nuimsime daugiagalvius svogūnus, priklauso jų produktyvumas ir ropelių kokybė.

Spręsdami, kada nuimti ropeles, atsižvelkite į du dalykus: kaip naudosite svogūnus ir kokios meteorologinės sąlygos. Jei planuojate vartoti svogūnų lapus, vadinamuosius laiškus, derlius imamas, praėjus 35–50 parų po ropelių pasodinimo.

Ropelės išliks produktyvesnės, jeigu laiškus skinsite po keletą nuo skirtingų ropelių.

senoviniai svogūnai, daugiagalviai svogūnai, Danguolė Juškevičienė
Ropelių derlius imamas, kai pradeda džiūti apatiniai lapai ir išgula apie 75 proc. lapijos – rugpjūčio antrą ar trečią dešimtadienį.

Veislių, kurių svogūnai formuoja smulkesnius lapus, ropelės dažniausiai nuimamos ankščiau.

Kaip džiovinti ir ilgiau išlaikyti

Nuėmus derlių, jei meteorologinės sąlygos palankios, ropelės apie savaitę brandinamos, džiovinamos lauke. Po to būtina pašalinti šaknis ir lapus (laiškus). Džiovinti ropelės baigiamos gerai vėdinamose patalpose.

Gerai išdžiovinti ropeles itin svarbu, jei nusprendėte jas laikyti žiemai. Taip pat nepamirškite, kad jos turi būti sveikos – nepažeistos ligų ir kenkėjų. Svogūnų sandėliavimo temperatūra priklauso nuo vartojimo paskirties. Maistui skirtas ropeles optimalu laikyti apie 0 oC temperatūroje. Tokiu temperatūros režimu sulėtėja daržovių kvėpavimas ir patiriami minimalūs masės nuostoliai.

Pavasarį sodinamų daugiagalvių svogūnų dauginamoji medžiaga laikoma sausose patalpose, +14–20 °C temperatūroje. Jei ropeles laikysite +1–10 °C temperatūroje, gali susiformuoti žiedynstiebiai.

Dauginimui optimalu palikti 3–4 cm skersmens ropeles, o stambesnes – naudoti maistui.

 

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja dr. Danguolė JUŠKEVIČIENĖ

Jolantos TAMAŠAUSKIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis