Vertingas paveldas
Rašytiniuose istorijos šaltiniuose randama informacijos, kad Lietuvos teritorijoje svogūnai kartu su kitomis daržo augalų rūšimis buvo pradėti auginti dvaruose XIII–XVI amžiuje. Tikėtina, kad tai buvo daugiagalviai svogūnai.
Daugiagalviai, dar kitaip vadinami daugializdžiai arba vegetatyviniai, svogūnai (Allium cepa var. Aggregatum) mūsų šalyje dažniausiai auginami šeimyniniuose daržuose ir kaip paveldas perduodami iš kartos į kartą. Jų skonis švelnesnis, lyginant su dažniau auginamais valgomaisiais arba vadinamaisiais ropiniais svogūnais.
Daugiagalviai svogūnai dažniausiai dauginami vegetatyviai – svogūnėliais. Sodinamąją medžiagą nesunku išlaikyti tolesniam dauginimui, be to, jie yra atsparesni ligoms ir kenkėjams. Daugiagalvių svogūnų ropelės gerai laikosi saugyklose, o pasodintos pavasarį greitai atželia.
Kada nuimti derlių?
Nuo to, ar laiku nuimsime daugiagalvius svogūnus, priklauso jų produktyvumas ir ropelių kokybė.
Spręsdami, kada nuimti ropeles, atsižvelkite į du dalykus: kaip naudosite svogūnus ir kokios meteorologinės sąlygos. Jei planuojate vartoti svogūnų lapus, vadinamuosius laiškus, derlius imamas, praėjus 35–50 parų po ropelių pasodinimo.
Ropelės išliks produktyvesnės, jeigu laiškus skinsite po keletą nuo skirtingų ropelių.
Veislių, kurių svogūnai formuoja smulkesnius lapus, ropelės dažniausiai nuimamos ankščiau.
Kaip džiovinti ir ilgiau išlaikyti
Nuėmus derlių, jei meteorologinės sąlygos palankios, ropelės apie savaitę brandinamos, džiovinamos lauke. Po to būtina pašalinti šaknis ir lapus (laiškus). Džiovinti ropelės baigiamos gerai vėdinamose patalpose.
Gerai išdžiovinti ropeles itin svarbu, jei nusprendėte jas laikyti žiemai. Taip pat nepamirškite, kad jos turi būti sveikos – nepažeistos ligų ir kenkėjų. Svogūnų sandėliavimo temperatūra priklauso nuo vartojimo paskirties. Maistui skirtas ropeles optimalu laikyti apie 0 oC temperatūroje. Tokiu temperatūros režimu sulėtėja daržovių kvėpavimas ir patiriami minimalūs masės nuostoliai.
Pavasarį sodinamų daugiagalvių svogūnų dauginamoji medžiaga laikoma sausose patalpose, +14–20 °C temperatūroje. Jei ropeles laikysite +1–10 °C temperatūroje, gali susiformuoti žiedynstiebiai.
Dauginimui optimalu palikti 3–4 cm skersmens ropeles, o stambesnes – naudoti maistui.
Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja dr. Danguolė JUŠKEVIČIENĖ
Jolantos TAMAŠAUSKIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.
UAB „Ūkininko patarėjas“
Įmonės kodas 133122411
PVM mokėtojo kodas LT331224113
Ats. sąsk. nr. LT154010042500061234,
LUMINOR bankas
Gedimino g. 27, LT-44319 Kaunas
Tel. (8-37) 225 300
El. paštas: referente@ukininkopatarejas.lt
Duomenys apie UAB „Ūkininko patarėjas“ kaupiami ir saugomi LR Juridinių asmenų registre
© 2022 - UAB „Ūkininko patarėjas” | Visos teisės saugomos