Ashburn +23,2 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 12 Lie 2024
Ashburn +23,2 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 12 Lie 2024

Rūta VAITKEVIČIŪTĖ
„Rasų“ redaktorė
 

Jeigu auginate pomidorus ir paprikas – greta pasodinkite ir baklažanų. Kodėl?

2024/05/09


Prieš porą dešimtmečių Lietuvoje augantys arbūzai atrodė kaip neįgyvendinama svajonė, bet dabar dryžuotieji kamuoliai pūpso mūsų daržuose ir retas daržininkas vis dar nedrįsta jų auginti. Matyt, atėjo metas prisijaukinti ir baklažanus. Nors mėgsta šilumą, noriai auga tiek šiltnamyje, tiek lauke, o tinkamai pasirinkus veisles, galima sulaukti gausaus, gardaus derliaus.

Be išskirtinių poreikių

Maistinė baklažanų vertė didelė, svarbiausia jie – nekaloringi. Baklažanuose gausu C, PP ir B grupės vitaminų, pektininių medžiagų, taip pat cukrų, kalio, kalcio, fosforo. Jie padeda normalizuoti organizmo vandens apykaitą, gerinti širdies darbą. Manoma, kad reguliariai valgant baklažanus, sumažėja cholesterino kiekis kraujyje. Jie skanūs ir švieži, ir kepti ar troškinti, tinka net raugti. Gaminti neužtrunka, o lengvas užkandis ar garnyras – garantuotas!

Pasak agronomės Audronės Žebrauskienės, visi, kas augina pomidorus ir paprikas, nesunkiai užsiaugins ir baklažanų, nes tai tos pačios bulvinių šeimos augalai ir jų priežiūra labai panaši. Išskirtinių poreikių baklažanai neturi, tik gal labiau mėgsta šilumą, todėl sėkmingiau auga šiltnamyje, nors šiltomis vasaromis gerai dera ir lauke.

„Reikėtų atidžiau rinktis veisles, atsisakyti atkeliavusių iš šiltųjų kraštų“, – pataria agronomė.

„Bačkonių ekologinio ūkio“ savininkė Rasa Prusakova pernai baklažanus augino ir su šeima jų vaisiais gardžiavosi pirmąkart. Bandymas pirmas, bet labai vykęs, sako ūkininkė. Augino keturias veisles (‘Leire F1‘, ‘Gascona F1‘, ‘Black Stream F1‘, ‘Traviata F1‘), trys buvo labai derlingos, tik viena, ‘Leire F1‘, kiek nuvylė, nors patys augalai buvo gražūs, lapai dideli, vaisių užderėjo mažiau. Užtat kitų trijų veislių baklažanai užaugino net daugiau vaisių nei buvo nurodyta aprašymuose. Nuo kiekvieno augalo augintoja nuskynė ne mažiau nei po 10 vaisių.

„Kad mūsų klimato sąlygomis baklažanai spėtų sunokti, perkame tik ankstyvąsias veisles, nes jų vegetacija trumpiausia, – pasakoja R. Prusakova. – Ieškome skirtingos formos vaisius vedančių veislių, nes žmonėms patinka įvairovė. Augintų baklažanų skonis buvo puikus, nesijautė jokio kartumo, nustebino ne vieną valgytoją ir baklažanų gurmaną, kurių, pasirodo, Lietuvoje yra nemažai.“

Šį sezoną ji pasodinto ir anksčiau neaugintų veislių: ‘Falcon F1‘, ‘Bellini F1‘, ‘Picola F1‘.

Rasa Prusakova, Bačkonių ekologinis ūkis
„Bačkonių ekologinio ūkio“ savininkė Rasa Prusakova.

„Daigus į šiltnamį sodinome gegužės pradžioje, o pirmuosius vaisius ragavome jau liepos viduryje, – ūkininkė pasakoja, kad baklažanus nešildomame šiltnamyje skynė iki pat šalnų. – Pernykštis ruduo ilgai buvo šiltas, tad vaisiai noko dar ir spalį. Gerai tai, kad nuskintus galima laikyti 2–3 savaites, nebūtina nė į šaldytuvą dėti.“

O ir nenuskinti prinokę vaisiai ant augalo gali dar pakabėti, nebūtina iškart nuskinti. Svarbu nesulaukti, kol jie pradės minkštėti. Jeigu tokį prapjovus, vidus ruduoja, matosi pradėjusios bręsti sėklos, vadinasi, baklažanas jau peraugo. Jo ir skonis kartesnis.

Formuojami ar ne?

Ekologiniame ūkyje Rasa pernai augino apie 200 baklažanų daigų, šeimos reikmėms, jos manymų, visiškai pakaktų 10-ies. Augdamos daržovės nėra labai reiklios, bet keletą dalykų daržininkams svarbu žinoti.

Žemė šiltnamyje buvo ruošiama iš rudens, galvojant apie naują sezoną. Ją praturtino vištų mėšlu, todėl, pavasarį sodinant daigus į nuolatinę vietą, nereikėjo niekuo gerinti dirvos. Vėliau, augalams augant, ūkininkė pataria papildomai užberti komposto sluoksnį, prireikus galima šiek tiek patręšti. Nors pernai baklažanai nebuvo papildomai tręšiami, derlius pranoko lūkesčius, prisimena augintoja.

„Žemė šiltnamyje labai humusinga, derlinga, o sėklas daiginome daigams skirtame sliekų biohumuse. Jau seniai pastebėjome, kad jame ir kitų daržovių daigai užauga sveiki, kokybiški. Ekologiniame ūkyje naudojame tik tokiam ūkininkavimui skirtas medžiagas“, – auginimo paslaptimis dalijasi pašnekovė.

Daigai sodinami 2–3 cm giliau negu augo prieš tai. Reikalinga puri, orui pralaidi dirva. Trūkstant oro, žemė greičiau džiūsta, augalai lėčiau auga. Auginant baklažanus lauke, specialistai rekomenduoja kartas nuo karto papurenti dirvą, taip bus sunaikinamos ir dygstančios piktžolės. Jaunų augalų tarpueilius galima purenti giliau, vėliau – sekliau, kad nebūtų pažeistos šaknys.

Tame pačiame ūkio šiltnamyje drauge pasodinti baklažanai ir paprikos buvo laistomi vienodai. „Esame įrengę lašelinį laistymą. Jį įjungdavome neilgam, bet gana dažnai: kas antrą dieną po 20 minučių“, – teigia augintoja.

R. Prusakova perspėja, kad baklažanai labai bijo skersvėjo, todėl auginant šiltnamyje reikia sodinti ten, kur jis nesusidaro, pavyzdžiui, šone ar kampuose. Jei sumanytumėte auginti lauke, paieškokite saulėtos užuovėjos.

Tiesa, pernai ūkininkei nepavyko išvengti kenkėjų – baklažanus buvo užpuolusios erkutės, laimei, nuimti derlių jos nesutrukdė. Agronomė A. Žebrauskienė patarė išbandyti aliejaus pagrindu pagamintą biologinį insekticidą „Naturalis“.

Domėdamiesi apie baklažanų auginimą, galime rasti informacijos apie jų formavimą. Augalai daug maisto medžiagų sunaudoja vešliai vegetatyvinei daliai auginti, todėl kai kurie augintojai siūlo augalus formuoti, paliekant ne daugiau nei 3–4 stiebus. R. Prusakova to daryti nebandė, leido baklažanams augti laisvai, tik apatinius ruduojančius lapus nuskindavo. Neformuoti baklažanai ekologinio ūkio šiltnamyje užaugo 80–100 cm aukščio, todėl juos pritvirtino prie kuoliukų.

Šių daržovių formuoti nesiūlo ir agronomė Audronė Žebrauskienė: „Baklažanai, kaip ir paprikos, yra krūminis augalas, todėl nebūtina genėti. Žinoma, jeigu matome, kad per daug išsišakojo, šakos sutankėjo, galima kelias pašalinti. Kitaip yra su, pavyzdžiui, indeterminantiniais pomidorais. Jie aukštaūgiai, todėl būtina genėti ir palikti tik vieną stiebą, bet paprikos ir baklažanai gali augti kaip krūmai.“

Tinka raugti ir marinuoti

Lietuviškoje virtuvėje baklažanai nėra dažnai gaminami ir visai be reikalo – auginti nesunku, skanūs ir vertingi, o paruošiami lengvai ir greitai.

Savų baklažanų užsiauginusi tik pernai Rasa receptų randa ne tik internete. Jais mielai dalijasi ir daržovių pas ją norintys įsigyti pirkėjai. Bene populiariausias ir lengviausias gaminti būdas – baklažanus supjaustyti riekelėmis, pagardinti druska ir pipirais, apvolioti miltuose ir kepti įkaitintoje keptuvėje. „Sakoma, kad prieš gaminant reikia pamirkyti piene, bet nė karto taip nedariau ir buvo skanūs“, – patirtimi virtuvėje dalijasi pašnekovė.

Supjaustytus baklažanus dar galima pakepinti su smulkintais svogūnais ir tarkuotomis morkomis, o baigiant kepti įmušti kiaušinių. Pasak ekologinio ūkio savininkės, tai labai gardus užkandis. „Iš žmonių sužinojau, kad baklažanus dar galima ir raugti, kaip agurkus. Pasakojama, kad juos reikia išilgai perpjauti, įdėti česnakų ir daug krapų, pasūdyti pagal skonį ir palikti parūgti. Tikslaus recepto nežinau, nes pernai nespėjau išbandyti, bet sako, kad raugintų baklažanų skonis primena grybus“, – pasakoja R. Prusakova.

Panaršę internete, rastume, kad baklažanus galima ne tik tradiciškai kepti keptuvėje ar ant grotelių, bet ir marinuoti. Taip paruošti jie skanūs su sūriu „Philadelfia“ arba tiesiog su duona, prie kepto kiaušinio.

 

Rasos PRUSAKOVOS nuotr.

Viršelyje: Baklažanų veislė ‘Traviata F1‘.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas