Neužmirštamos močiutės lysvės
„Pažintis su augalais prasidėjo Dzūkijos kaime, kai man buvo gal tik penkeri, – į vaikystę nusikelia E. Baltrūnienė. – Amžinatilsį močiutė turėjo daržiuką, kurį man tekdavo laistyti. Pamenu ilgą, tarsi begalinę svogūnų lysvę... Kai su tėvais gyvenau daugiabutyje, kažką bandžiau auginti balkone. Rimtai pradėjau domėtis daržovėmis tada, kai šeima įsigijo sklypą kolektyviniame sode.“
Pirmiausia ją sudomino paprikos, bet ilgainiui vis daugiau laiko skyrė kitoms daržovėms, gėlėms. Dabar planuose – dalį daržo paversti sodeliu su takeliais ir žydinčiais gėlių kilimais.
Nuskina pirmąjį žiedą
Pirma E. Baltrūnienės žinia apie paprikas buvo ta, kad iš jų gaminamos skanios konservuotos salotos, vadinamos lečo. Laikui bėgant atsirado paprikų sėklų. Iš pradžių apie jas žinota tik tiek, kad mėgsta šilumą, bet žingsnis po žingsnio patirtis kaupėsi.
‘Podarok Moldovy’ – skaniausia vilnietės auginta paprikų veislė. Šias paprikas ji vadina „darbininkėmis“, nes tinka įvairiems patiekalams ruošti. Be to, tai derlinga veislė, ant neaukšto, 30–35 cm krūmo sunoksta iki 18 vaisių.
Saldžioji paprika ‘Sakura’, kurios aukštis siekia 45–50 cm, – plonasienė ir saldi, tinka įdaryti, dovanojanti gausų derlių.
‘Trapez’ – kita saldžioji, bet storasienė, dosni vaisiais paprika, užauganti iki 50 cm aukščio. Storomis sienelėmis ir geru skoniu pasižymi veislė ‘Kalifornia Wonder’, o paprikos ‘Python’ yra maloniai saldaus skonio ir aromatingos.
Saldžiąsias paprikas vilnietė sėja sausio pabaigoje, o aitriąsias dar anksčiau. Sėjai naudoja pirktinį substratą. Pikuoja tada, kai pasirodo du tikrieji lapeliai. Į šiltnamį sodina gegužės antroje pusėje. Į paruoštas duobutes deda kompostinės žemės, granuliuoto vištų ar galvijų mėšlo, žuvų miltų. Pasodintus augalus mulčiuoja nupjauta žole, kuri sulaiko drėgmę ir maitina augalą. Laisto lietaus vandeniu, kaupiamu didelėje talpoje, pasitelkiant laistymo sistemą.
„Visada nuskinu pirmąjį paprikos žiedą, kuris, mano manymu, trukdo augti kitiems vaisiams, – dalijasi patirtimi E. Baltrūnienė. – Nuo pagrindinio stiebo šalinu ataugas.“
Ji nevengia eksperimentuoti, panaudodama sėklas iš prekybos centruose pirktų paprikų. Rekordas buvo ant šitaip užauginto 1,2 m augalo subrendusios 44 nedidukės paprikytės.
Aitriosios paprikos su medumi
Vilnietės aitriųjų paprikų asortimentas nedidelis: minėtina ‘George Flame’, ‘Doulce Sun’, vazoninė ‘Fairy Light’. Jas pašnekovė marinuoja naminiame obuolių acte su medumi ir sutiko pasidalyti receptu.
Švarias aitriąsias paprikas (vadinamas „čiliukais“) subado mediniu pagaliuku. 0,5 l stiklainiui deda 1–2 valgomuosius šaukštus medaus, gabalėliais supjausto saliero stiebą (arba tiek, kiek telpa užpildant stiklainio tūrį), įmeta česnako skiltelę. Actą, kuris lieka nuo paprikų, galima panaudoti salotoms gardinti.
Emilijos BALTRŪNIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.