Ashburn +27,1 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 13 Bir 2024
Ashburn +27,1 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 13 Bir 2024

Kad neliktų nesunaudotų obuolių – sūriai ir pastilės

2023/10/05


Aksana, Egidijus ir Neilas Buikai, gyvenantys prie Alytaus, brangina kiekvieną sodo obelaitę. Aksana rado būdą, kaip sunaudoti atliekamus obuolius – verda sūrius ir pastiles: tai padeda sutaupyti, o stalą paįvairina sveiki ir skanūs gaminiai.

Netgi laisto obelis

Sklypą netoli Alytaus ši šeima pirko prieš 15 metų ir ten įveistą obelų sodą prižiūri itin kruopščiai – rudenį geni, pavasarį balina, o vasarą per sausrą netgi laisto. Žiemą obuolių užtenka ir sau, ir giminėms, draugams.

„Sklypą pirkome prieš penkiolika metų, obelų jame nėra daug, bet stengiamės sunaudoti visus, – pasakojo A. Buikė. – Obuolių sultys mums per rūgščios, tad galvojome, ką daryti su nesuvalgytais obuoliais. Todėl nusprendžiau gaminti obuolių sūrius ir pastiles.“

Dauguma obelų senos ir pramečiuoja, o kad derėtų kasmet, Aksana žino receptą: pavasarį dalį žiedų reikėtų išskinti, nors pati to daryti nebandė.

pastilės
Obuolių pastilės – plonytės ir gardžios.

Gaminių įvairovė ir skoniai

Sūrius ji gamina iš senovinių antaninių obuolių, nes juose daug pektinų. Kuo jų daugiau, tuo gaminiai gardesni. Alytiškė sūrius verda ant dujinės viryklės, o paskui bent mėnesį džiovina ant grotelių, ant radiatorių.

„Nors sūrius visada verdu tiek pat laiko, jie kaskart išeina skirtingi, – atkreipia dėmesį Aksana. – Gaminu keliolikos rūšių, kaskart įdėdama vis kitokių priedų.“

pastilės
Pastilės su mazgeliu – žaismingesnės.

Pastilėms tinka bet kokie obuoliai. Išimame sėklides, supjaustome, kol suminkštėja, sumalame. Galima pridėti uogų (serbentų, aviečių, braškių). Gautą masę pilame į turimas formas. Jos gali būti metalinės (reikia iškloti kepimo popieriumi) arba plastikinės (nuo jų pastilės atlimpa). Pilame apie 0,5 cm sluoksnį. Tada – į džiovyklę ir džioviname, kol pastilės tampa plonos, gražios. Dar apie mėnesį džiūsta ant radiatoriaus. Pastilės išdžiūsta greičiau negu sūriai, nes plonesnės, ir skoniu nenusileidžia sūriams.

obuolių sūris
Sūris su įslėgtais obuolių gabaliukais.

Obuolių sūris

Reikės:

  • 5 kg obuolių
  • 1 kg cukraus
  • bet kokių riešutų ar džiovintų uogų, ispaninio šalavijo
  • cinamono ar vanilės
  1. Obuolius nulupame ir supjaustome skiltelėmis, užpilame cukrumi, laikome parą.
  2. Susidariusias sultis nupilame, užverdame ir vėl užpilame ant obuolių skiltelių. Laikome 12 val.
  3. Nupilame sultis ir verdame, kol liks pusė tūrio.
  4. Tada dedame dalį obuolių ir verdame 1–1,5 val., vis pamaišydami, kad neprisviltų puodas.
  5. Paskui sukrečiame likusius obuolius ir verdame toliau, vis pamaišydami. Verdame tol, kol perbraukus šaukštu lieka griovys ir masė nesubėga.
  6. Tada dedame norimus priedus. Pilame į sūrmaišiukus ir paslegiame.
  7. Kelias paras laikome vėsioje. Paskui galima kabinti arba dėti į džiovyklę.
  8. Džiovinama vartant, kol išdžiūsta: tai užtrunka apie mėnesį.

 

Aksanos BUIKĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis