„Indelis šilauogių nemažai daliai gyventojų yra kasdienis šviežias pirkinys, toks kaip agurkai ar pomidorai. Mažas indelis būna nebrangus, sveikas užkandis keliaujant į pikniką ar vykstant į gamtą, tinka kaip priedas į salotas, o kibiriukai virsta ir įvairiausiais kulinariniais šedevrais. Nors šilauogės Lietuvoje išpopuliarėjusios tik pastaraisiais dešimtmečiais, jos jau drąsiai dėl dėmesio konkuruoja su tokiomis tradicinėmis uogomis kaip braškės, trešnės ar avietės“, – pastebi G. Kitovė.
Įdomu tai, kad šilauogės dabar – viena mėgstamiausių lietuvių uogų, tačiau mūsų proseneliai apie jas tikriausiai net nebuvo girdėję. Šių mėlynių pusseserių gimtinė – JAV, o Europoje jos pradėtos auginti vos prieš mažiau nei šimtą metų, pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
„Senieji Amerikos gyventojai, laikoma, pirmieji suprato jų kulinarinę vertę, naudą sveikatai. Jie įtraukė šilauoges į savo mitybą ir naudojo jas įvairiais organizmo stiprinimo tikslais, įskaitant arbatų ir kompresų gamybą. Šiandien jau moksliniai tyrimais įrodyta, kad jų nuojauta buvo teisi – šilauogės dėl naudingų medžiagų gausos netgi vadinamos jaunystės uogomis“, – sako J. Sabaitienė.
Šilauogės – mažytės antioksidantų jėgainės, o ypač antocianinų, kurie išsiskiria savo galingumu. Šilauogėse yra ir kalio, cinko, folio rūgšties bei vitaminų C, K.
Dar vienas šilauogių privalumas – jos yra idealus deserto priedas. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray sako, kad šios uogos – tikras lobis, nes net ir pradedantiesiems padeda sukurti išskirtinio skonio bei grožio skanėstų. Uogos tvirtos, todėl su jomis desertai nepavandenija, o malonų skonį sukuria natūralus šilauogių saldumas su subtilia rūgštele.
„Šviežios šilauogės puikiai tinka puošybai – aš ir pats naudoju jas tartalečių, pyragaičių, tortų dekoracijoms. Jos labai skaniai dera su kremais, naudojamais naminių saldumynų įdarams. Šilauogės suteikia lengvumo ir šviežumo, kurio dažnai trūksta desertams. Jų paprasčiausiai galime įberti į keksiukų, pyragų ar net bananų duonos tešlą – labai paprastai paskaninsite mėgstamą saldėsį. Ne išimtis ir nuo seno Lietuvoje mėgstami trupininiai pyragai – šilauogės juose puikiai jausis“, – pasakoja Th. Lauvray.
„Iki“ konditeris siūlo jomis paįvairinti ir trapios tešlos pyragus, suteikti papildomo drėgnumo brauniams. Šilauoges gardu naudoti ne tik ruošiant kepinius, bet ir šaltus saldžius patiekalus – su jogurtu, maskarpone, rikota.
„Pavyzdžiui, jogurto desertai yra puikus pasirinkimas pusryčiams ar užkandžiui tarp valgymų. Jų paruošimui reikia tik kelių ingredientų, o rezultatas yra nuostabus – tereikės saujos šilauogių, natūralaus jogurto, granolos, šlakelio skysto medaus ir šviežių mėtų papuošimui. Arba – sumaišykite trintas šilauoges su „chia“ sėklomis, pienu ar augaliniu gėrimu ir nakčiai palikite šaldytuve. Ryte turėsite puikų derinį, kuris suteiks energijos ir geros nuotaikos visai dienai“, – idėjomis dalijasi „Iki“ konditeris.
O jeigu norite, kad desertą visi įsimylėtų jau nuo pat pirmojo kąsnio – tiramisu yra vienas geriausių pasirinkimų. Turtingas maskarponės kremas, burnoje tirpstantys biskvitiniai sausainiai ir šilauogių gaiva – tai viskas, ko norisi iš skanaus ir vasariško deserto. „Iki“ konditeris Th. Lauvray dalijasi dviem receptais:
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 45 min. (+ 3 val. šaldytuve)
Reikės: 400 g šilauogių, 250 g biskvitinių pirštelių, 160 g cukraus, 2 kambario temperatūros kiaušinių, 125 g maskarponės, 100 ml grietinėlės, 150 ml vandens, pusės citrinos sulčių, šokolado drožlių.
Gaminame:
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 250 g šilauogių, 250 g maskarponės, 200 g 30 proc. riebumo grietinėlės, 60 g cukraus pudros, 200 g biskvitinių pirštelių, 1 puodelio užplikytos kavos, citrinos žievelės, 5 g vanilės ekstrakto.
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija