Kaunas +21,2 °C Debesuota
Sekmadienis, 20 Lie 2025
Kaunas +21,2 °C Debesuota
Sekmadienis, 20 Lie 2025

Kiaulienos kepsnys su spanguolių ir obuolių įdaru

2015/12/18

Jums reikės

  • 1,4 kg kiaulienos nugarinės
  • plonų rūkyto kumpio juostelių
  • 1 maža cinamono lazdelė
  • 1 svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 1/4 stiklinės smulkintų pekaninių karijų
  • 2 šaukšteliai tarkuotų imbierų
  • 2 šaukštai vištienos sultinio arba vandens
  • 1 stiklinė mažais kubeliais supjaustytų obuolių
  • 1/2 stiklinės šviežių arba šaldytų spanguolių
  • 1/4 stiklinės džiovintų spanguolių
  • 1/4 stiklinės smulkiai supjaustytų džiovintų figų
  • 2 šaukštai grūdėtųjų garstyčių
  • 2 šaukštai klevų sirupo
  • 1 kupinas šaukštelis maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus

Į įkaitintą keptuvę sumeskite šiek tiek pasmulkintas kumpio juosteles ir cinamono lazdelę. Pačirškinkite maišydami, kol kumpis apskrus ir taps traškus. Suberkite svogūnus, česnakus ir karijas. Kepinkite, kol svogūnai įgaus auksinį atspalvį. Tada supilkite sultinį, sudėkite imbierus, obuolius, vienokias ir kitokias spanguoles, figas, įmaišykite po šaukštą garstyčių ir klevų sirupo, šiek tiek daugiau nei pusę šaukštelio maltų pipirų, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite. Troškinkite viską 5–10 min., kol spanguolės ir figos suminkštės. Išimkite cinamono lazdelę ir atvėsinkite įdarą. Mėsos gabalą išilgai įpjaukite, kad atsiverstų kaip knyga. Sudėkite įdarą, susukite nugarinę į ritinį ir stipriai suriškite medvilnine virvele. Dėkite mėsą į kepimo indą ir aptepkite mišiniu, sumaišytu iš aliejaus, likusio klevų sirupo, pipirų, garstyčių ir druskos. Kepkite apie pusvalandį 180 ºC orkaitėje. Tada išimkite, kepsnį apverskite, palaistykite susidariusiomis sultimis ir dar kepkite 30–40 min. Kepsnį sultimis galima apipilti ne vieną kartą. Baigę kepti mėsą pridenkite folija ir 10–15 min. palikite pastovėti, tada nukirpkite virvelę, kiaulieną supjaustykite griežinėliais ir patiekite su virtais ryžiais, bulvių koše ar garuose virtomis daržovėmis. 

Dalintis
2025/07/20

Kas gaivina senuosius amatus?

Technologijoms tobulėjant, kai kurios profesijos tampa nebeaktualios, o jų atstovai priversti persikvalifikuoti ir užsiimti kita veikla. Kas netolimoje ateityje laukia tradiciniais amatais užsiimančių tautodailininkų? Apie tai, ar jaučia grėsmę, k...
2025/07/20

Miškininkai kviečia pažinti miškų paslaptis: daugiau nei 1000 rekreacinių objektų visoje Lietuvoje

Vasarą traukiame į gamtą – arčiau savo šaknų, ieškodami ramybės, norėdami pailsėti, o neretai ir pasigrožėti mus supančia aplinka. Valstybinių miškų urėdijos miškininkai kviečia iškeisti miestą į miš...
2025/07/20

L. Kojala: Rusijoje nieko paslaptingo nėra – tik elementarus imperialistinis mąstymas

Krašto apsaugos ministerija balandį tapo Geopolitikos ir saugumo studijų centro (GSSC) dalininke. Šio centro direktorius Linas Kojala papasakojo apie savo darbo subtilybes, bendradarbiavimo su ministerija naudą Lietuvai, o taip pat p...
2025/07/20

Biokuro pelenus ir šlaką siūloma plačiau naudoti žemės ūkyje, statybose, kraštovaizdžio formavimui

Aplinkos ministerija parengė Medienos kuro pelenų tvarkymo ir naudojimo taisyklių pakeitimo projektą, kuriuo siekiama sudaryti palankesnes sąlygas kietojo biokuro pelenus ir šlaką plačiau panaudoti kaip žaliavą. Siūlomi pokyčiai l...
2025/07/20

Kur susitinka mokslas, širdis ir keturkojai

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvūnų mokslų fakulteto (LSMU GMF) Kinologijos centras – tai unikalus švietimo, mokslo ir praktikos junginys, aktyviai formuojantis požiūrį į šiuolaikinę kinologiją, gyvūnų gerovę bei žmog...
2025/07/20

„Akola group“ laikinai atideda biojėgainės statybas Kaišiadoryse

AB Akola group, valdanti vieną didžiausių žemės ūkio ir maisto gamybos įmonių grupių Baltijos šalyse, laikinai atideda netiesiogiai valdomos AB Kaišiadorių paukštynas biojėgainės statybų projektą Kaišiadoryse. Biojėgain...
2025/07/20

Šaltibarščių sezonas trumpas, bet burokėlių paklausa – ištisinė: didžiausias pikas – žiemą

Vasaros metu ant pietų stalo dažnai atsiduria gaivus lietuviškas patiekalas – šaltibarščiai. Vis dėlto pagrindinio šaltibarščių ingrediento – burokėlių – tiekėjai bei gamintojai pastebi: nors va...
2025/07/20

Laikas nustoti tikėti mitais – 3 klaidos, kurias dar dažnas daro su alyvuogių aliejumi

Alyvuogių aliejus, nors ir nekainuoja aukso kalnų, dažnai pavadinamas skystuoju auksu. Ir ne be priežasties: jis laikomas vienu sveikatai palankiausių riebalų, gali akimirksniu pagardinti įvairius patiekalus arba net tapti jų žvaigžde. Nors mūsų s...