Baltos ir ananasų kvapo
Viena iš ryškiausių baltų braškių atstovių – tai iš Čilės kilusios laukinės braškių rūšies Fragaria chiloensis veislės. Kyla klausimas, kodėl jos baltos?
Braškėms raudoną spalvą suteikia pigmentas. Jo intensyvumas priklauso nuo antocianinų sudėties ir jų kiekio uogose. Baltose braškių uogose jo nėra arba yra visiškai mažai, todėl uogos baltos.
Baltauogės braškės savo išvaizda, skoniu, aromatu ir konsistencija artimos įprastoms braškių veislėms. Pavyzdžiui, veislės ‘Albicarpa’, ‘Cream’, ‘Pineapple Crush’, ‘White Delight’, ‘White Giant’, ‘White Solemacher’, ‘White Soul’. Nors jos mažiau derlingos nei įprastos dabartinės desertinės raudonų braškių veislės, tačiau tai tikra egzotika mėgėjams eksperimentuoti.
Šios braškės išsiskiria neįprasta balta uogų spalva, atrodo patraukliai vienos arba puikiai kontrastuoja pintinėlėje su raudonomis braškėmis. Jos skanios šviežios, taip pat galima šaldyti ar konservuoti.
Beje, yra braškių ir baltomis uogomis, kvepiančių ananasais. Užsienio augintojai dažnai sako, kad tai braškių ir ananaso hibridas, tačiau iš tiesų tai ne hibridas, o baltauogių braškių atmaina, turinti išskirtinį, ananasus primenantį kvapą. Šios braškės kilusios iš Pietų Amerikos, iš kur buvo atvežtos į Prancūziją, o iš čia paplito į kitas šalis.
Baltauoges braškes auginti ir prižiūrėti galima kaip įprastas, tačiau jos mažiau atsparios žiemos šalčiams, todėl mūsų sąlygomis geriau auginti šiltnamiuose.
Tamsesnės – sveikesnės?
Yra sukurta ir braškių veislių su tamsiai raudonomis, vos ne juodomis uogomis. Pasak selekcininko dr. Courtney Weberio, Kornelio universiteto sodininkystės specialistai išvedė naują braškių veislę, pavadintą ‘Purple Wonder’, kurios uogos itin tamsiai raudonos.
Jos yra vertingos, su didesniu antocianinų kiekiu nei įprastinės braškių veislės, todėl turi tokią išskirtinę tamsiai vyšninę spalvą. Pradėjusios nokti uogos būna kremiškai baltos, vėliau nusidažo intensyvia, tamsiai raudona spalva. Tai išskirtinė jų savybė tarp įprastų raudonuogių braškių. Uogos saldžios, aromatingos.
Šios veislės braškės neleidžia ūsų, todėl dauginamos sėklomis. Dėl to labai tinka auginti vazonuose. Augalai atsparūs ligoms ir kenkėjams, taip pat šalčiams. Tikimasi jų auginimą išplėsti daugumoje vidutinio klimato Jungtinių Amerikos Valstijų.
„Rasų“ korespondentė Rūta ANTANAITIENĖ
Autorės ir 123rf nuotr.
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.