Ashburn +10,5 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 12 Spa 2024
Ashburn +10,5 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 12 Spa 2024
Asociatyvi 123rf nuotr.

Kodėl tokios netikusios bulvės?

2024/09/12


Į mūsų redakciją kreipėsi skaitytojas dėl viename prekybos centre įsigytų bulvių. Dideliam vyro nusivylimui, nepaisant jo kulinarinių sugebėjimų, bulvės pasirodė niekam tikusios.

„Gal nemoku jų virti, labai vandeningos jau skutant“, – pasakoja Viktoras ir įvardija labai konkrečią jų veislę – Colomba. Kulinariniais sugebėjimais vyras nesiskundžia, vaizdo įrašų dalijimosi platformoje galima rasti paties virtuvėje sukurtų vaizdo įrašų.

Viktoras patikina, kad yra gimęs kaime, taigi gerai žino, kaip bulvės atrodo. Jas teko ir sodinti, ir kasti. Tačiau tai buvo seniai. Dabar žmogus gyvena Vilniuje, yra pagyvenęs, turi negalią. Iki parduotuvės nueiti jau negali – naudojasi prekybos tinklų siūloma produktų pristatymo į namus paslauga. Taupiai priverstas gyventi Viktoras apskaičiavo: apsirūpinti maisto produktais per kurjerį jam atsieina pigiau ir patogiau nei prašyti socialinio darbuotojo paslaugos. Kurjeris produktus užneša net į virtuvę, nėra pirkinių svorio limito, kaip socialinio darbuotojo atveju (6 kg).

Tačiau bulvėmis Colomba, kurias pastarąjį kartą vyras užsisakė iš prekybos tinklo, Viktoras labai nusivylė. Jas mėgino ruošti įvairiais būdais.

„Kepti visai neįmanoma, pasūdžius tiek vandens išleidžia, kad tenka laukti, kada vanduo išgaruos iš bulvių. Verda ilgai... Pabandžiau košę pasigaminti – gavosi kaip klijai. Į bulvinius blynus teko krakmolo ir miltų įdėti truputį“, – ŪP portalui pasakojo Viktoras. Nupasakojęs visą kulinarinių bandymų su bulvėmis gamą nepamiršo paminėti ir to, kad mėgino šias bulves panaudoti tradicinei mišrainei. Deja, bulvės visą mišrainę sugadino – valgį galiausiai teko išmesti.

Tai kalta bulvių veislė ar tiekėjas, klausia Viktoras.

To pasiteiravome profesionalų – sėklinių bulvių augintojų.

Tai šviežiam vartojimui skirta veislė

Colomba yra viena populiariausių pirmo ankstyvumo šviežiam vartojimui skirta veislė. Ji užauga labai anksti, o sausas medžiagas kaupia visą vegetacijos laikotarpį ir rudenį būna miltingiausia. Visgi tai labai priklauso nuo dirvožemio, drėgmės balanso ir paties augintojo naudojamų augalų apsaugos priemonių bei trąšų (azoto). Apie rugsėjį baigiasi jos prekyba, nes ūkiuose užauga vėlyvesnės ir miltingesnės veislės. Jei iš tikrųjų pirkėja nusipirko "Maximoje" šios veislės (taip sakau, nes dažai kitos veislės prekiaujamos po geriau žinomos veislės pavadinimu), galiu spręsti, kad tradiciniams lietuviškiems patiekalams ši veislė netiko ir nepatiko. Mūsų skoniai visų labai skirtingi ir siūlytume ieškoti veislių, kurios būtų labiau miltingesnės, pvz. klasika  tapusi Vineta, Melody, Karelia, Alouette ir dar keletas kitų.

 Rugilė Gikarė / Vfarm - Petro Vasiliausko ūkis

 

Parengė Irma Dubovičienė

Dalintis