Renkasi klasiką
„Didžioji dalis žmonių rinkosi iš patirties, nes visos veislės seniai auginamos, patikrintos laiko, atsparios ligoms ir šalčiui. Jos pasižymi kokybišku ir gausiu derliumi. Sąrašo viršūnėje atsidūrusios veislės beveik nepramečiuoja. Tiesa, pramečiavimą gali lemti ir oro sąlygos, pavyzdžiui, šalnos. Jei vyšnioms ir trešnėms žydint pavyksta jų išvengti, populiariosios veislės dera kasmet“, – apklausos rezultatus trumpai apibendrina dr. K. Malinauskas.
Jo nuomone, šios veislės tokios populiarios, nes santykinai atsparios šalčiui ir ligoms.
Pranašumai ir trūkumai
Vyšnia ‘Žagarvyšnė’ labai ankstyva, savidulkė, jautri moniliozei ir kokomikozei. Šalčio nelabai bijo, tik netradicinės žiemos galėtų išprovokuoti ligų protrūkius. Jos populiarumą lemia du dalykai. Pirma, „Žagarvyšnė“ apibūdinama kaip pati tikriausia vyšnia. Medis, uogų spalva, skonis yra kaip standartinės vyšnios. Rūgštokas uogų skonis nepatiks mėgstantiems saldžiau, tačiau puikiai tinka uogienėms.
Antra, ši vyšnių veislė kelia sentimentus.
Dažnas lietuvis, atėjęs į turgų vyšnios sodinuko, užmerkia akis prieš ‘Žagarvyšnės’ trūkumus, nes nori sode to, su kuo užaugo, ką pažįsta. „Yra žmonių, ypač jaunesnių, kurie net nesuvokia, kad ‘Žagarvyšnė’ – tik viena veislė, ir žagarvyšnėmis vadina visas vyšnias. Sužinoję apie kitas veisles, nustemba, bet sako: „Ai, verčiau duokite ‘Žagarvyšnę’ kaip pas mamą ir močiutę“, – sako patyręs sodininkas. Dar vienas pranašumas – ji savidulkė, o medis nedidelis.
Vyšnia ‘Turgenevka’ – dar viena sodininkų pažįstama veislė. „Praėjusio amžiaus viduryje ji buvo įrašyta į nacionalinį veislių sąrašą. Šiame sąraše tebėra, vadinasi, jos savybių visuma yra vertinga. Vyšnia iš dalies savidulkė – tai kelia problemų, tačiau jei kaimynystėje yra nors viena vyšnia, derlius bus gausus. Uogos gana didelės – 1,5 karto didesnės už ‘Žagarvyšnes’ ir atsparesnės kokmikozei ir moniliozei. Priskiriama prie labai skanių, nors nėra saldžiausia, tačiau saldesnė už minėto sąrašo lyderę. Gana vyšniška, nesumaišysite su trešne. Tinka perdirbti. Medelis nelabai didelis – šiuo metu visi nori kuo mažesnių“, – pastebi K. Malinauskas ir primena, kad bet kurio vaismedžio ūgį galima reguliuoti genint.
Vyšnia ‘Vytėnų žvaigždė’ – lietuvių selekcijos vaisius, A. Lukoševičiaus sukurta veislė. „Ji sulaukia daug pagyrų. Labai didelės, gražios, raudonos spalvos uogos. Tvirtos, lengvai išsiima nedidelis kauliukas. Nesunkiai atsiskiria nuo kotelio ir nešlapiuoja – tai didina transportabilumą. Labai aromatinga, saldi, tinkama perdirbti. Ankstyva, neaugi, savidulkė, jei ne pavasarinės šalnos, dera kasmet ir derlius tikrai geras“, – pranašumus vardija pašnekovas.
Vyšnia ‘Groniasta’ atkeliavo vėliausiai iš minimų veislių, maždaug prieš 20 metų. „Jos pranašumai: didelės, skanios uogos, gausiai dera. Vidutinio ankstyvumo, tad uogų ragausite liepos viduryje. Uogos iki 7 g – kaip vyšniai, tai labai daug (‘Žagarvyšnės‘ uoga sveria vos 3 g), – tvirtina K. Malinauskas. – Lengvai nusiima nuo kotelio ir nešlapiuoja, transportabili. Iš dalies savidulkė, dėl to reikėtų kompaniono – tai turbūt didžiausias jos trūkumas. Šios vyšnios medis yra didžiausias iš paminėtųjų. Uogas galima šaldyti, jos kremzliškesnės, tad atšilusios neištyžta.“
Trešnių trejetukas
Trešnė ‘Regina’ (raudona) į Lietuvą atkeliavo neseniai, maždaug prieš 10 metų. „Yra ir didesnes uogas vedančių veislių, tačiau jos uogos irgi labai didelės – 8–10 g“, – pastebi specialistas. Vidutinio ankstyvumo, uogos labai saldžios, tvirtos, kremzlinės konsistencijos, galima transportuoti, šaldyti. „Sunokusios nepūva ir ilgai laikosi ant medžio – jei spėsite uždengti nuo paukščių, galite važiuoti atostogauti, o grįžę uogas rasite ant medžio“, – šypsosi medelyno savininkas.
Yra veislių, kurios nuo gausių kritulių trūkinėja – ‘Reginai’ tai nebūdinga. Nėra savidulkė, todėl reikia bet kokios vėlyvesnės trešnės. Tai didžiausias jos trūkumas. Tačiau jei yra galimybė auginti du medžius, ją turėti verta. Atspari medienos ir lapų ligoms, bakteriniam vėžiui. Visos trešnės mažiau atsparios šalčiui negu vyšnios, perspėja K. Malinauskas ir pataria joms vietą rinkti atsakingiau, saugoti nuo vėjų.
Trešnės ‘Lapins’ (raudona) populiarumą ir atpažįstamumą pirmiausia lemia, kad ji yra viena pirmųjų (jei ne pirmoji!) savidulkė veislė. „Pradėję ją auginti sodininkai galėjo sodinti ir vieną trešnės medį. Vidutinio ankstyvumo, noksta anksčiau už ‘Reginą’. Uogos didelės (8–9 g), širdiškos formos, gana tvirtos konsistencijos, todėl gali būti šaldomos, transportuojamos. Saldi, aromatinga, jos degustacinis balas yra net 4,9 balai iš 5. Tiesa, visos savidulkės veislės dera kiek mažiau negu kryžmadulkės“, – neslepia pašnekovas, tačiau pastebi, kad gerosios savybės jas atsveria. Dėl didesnio derliaus galite sodinti kitą medį, tačiau rinkitės ne ‘Lapins’.
Dar viena mūsų sodininkų gerai žinoma latviška trešnių veislė – ‘Paula’. Jos populiarumą lėmė labai intensyvi, graži geltona spalva. „Sakoma, kad geltonos uogos mažiau puolamos paukščių. Sunku pasakyti, ar tai tiesa, bet gal geltona uoga paukščiams asocijuojasi su nesunoku-sia, – svarsto K. Malinauskas. – Iš minėtų veislių ši yra ankstyviausia, nevėluojant pavasariui dera birželio antroje pusėje. Kryžmadulkė, tad jai ieškokite kompanijos, geriausiai kitos ankstyvos arba bent vidutinio ankstyvumo veislės, kad augalai žydėtų panašiu metu.“
Dar nepopuliarios, bet geros
„Mėgstu saldesnes uogas, todėl rinkčiausi iš sąraše neminėtų, pavyzdžiui, vengrišką vėlyvą vyšnių veislę ‘Pandy’, – sako dr. K. Malinauskas. – Tai nauja veislė, gal dėl to mažiau populiari, tačiau verta dėmesio. Ji pusiau savidulkė, net vienas medis duos šiek tiek derliaus. Trūkumas – išauga aukštesnis nei kitų veislių medis, taigi negenima sode užims daugiau vietos. Greta sodinčiau vidutinio ankstyvumo, pusiau savidulkę vyšnią ‘Nefris’. Labai skanios didelės uogos, atspari šalčiui. Ji padėtų ir ‘Pandy‘ medeliui.“ Šių veislių uogos kietesnės konsistencijos, kauliukai išsiima lengvai, tad galima ir šaldyti, ir virti.
„Iš trešnių rinkčiausi birželį–liepą derančią veislę ‘Vega’. Uogos labai gražios, gelsvai rožinės. Nėra kremzliškos, todėl patiks mėgstantiems sultingas, burnoje tirpstančias uogas, bet netiks šaldyti. Uogos sveria 7–8 g, širdiškos formos, veislė atspari ligoms ir šalčiui. Trūkumas, kad ji kryžmadulkė. Todėl į porą jai sodinčiau Kanadoje sukurtą trešnę ‘Van’, derančią dviem savaitėmis vėliau. Jos uogos raudonos, 5–6 g, širdiškos formos, transportabilios, kietesnės, o degustacinis balas aukštas – 4,7“, – patarimų negaili pašnekovas ir priduria, kad šios veislės uogos nuostabaus skonio, aromatingos, lengvai išsiima mažas kauliukas, lengvai ištraukiamas kotelis, tinka šviežiam vartojimui ir perdirbti. Nors trešnės dideli medžiai, tačiau ‘Van‘ pasižymi mažesniu augumu. Derlius gausus ir stabilus – jos tikrai galėtų atsirasti lietuvių soduose.
„Rasų“ korespondentė Giedrė RYMEIKĖ
Kęstučio Malinausko nuotraukos
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.