Columbus +29,0 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 19 Rgs 2024
Columbus +29,0 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 19 Rgs 2024

Rūta VAITKEVIČIŪTĖ
„Rasų“ redaktorė 

Kol ne vėlu – išsivirkime puikios Puikiojo bijūno uogienės

2024/06/14


Ši vasara bijūnams ypatinga, mat skirtingo ankstumo veislės turėjo progos ne tik trumpam linktelėti galvas viena kitai pasisveikinant ir atsisveikinant. Sužydę vienu metu žiedai kaip reikiant galėjo pasivaržyti dėl gražiausiojo karūnos. Liūdnoji šios istorijos pusė – sutrumpėjęs žydėjimo laikas. Bet, kaip sakoma, svarbu išspausti kiek įmanoma daugiau. Šia proga socialinės paskyros feisbuke ir instagrame „Mano gėlių blogas“ kūrėja Evelina Persijanova siūlo pasmaguriauti bijūnų žiedlapių uogiene.

Pasigaminti tokios uogienės arba sirupo nebus sunku, tik Evelina perspėja, kad ne visi bijūnai tiks. „Vaistiniai bijūnai nuodingi! Virkite tik iš Puikiojo bijūno (Paeonia Lactiflora)“, – akcentuoja ji.

Apie 70 veislių bijūnų, iš viso maždaug 800 krūmų, sodyboje auginanti Evelina turi ir daugiau patarimų. Ji yra pastebėjusi, kad kuo ilgiau prieš gaminant uogienę žiedlapiai mirkomi šaltame vandenyje, tuo mažiau kartumo juose lieka. Tačiau negalima tikėtis, kad jis visiškai dings – jeigu toks poskonis patinka, gali būti, kad bijūnų žiedlapių uogienė taps mėgstamiausia.

„Išvirus uogienę, žiedlapius galima nukošti, liks tik sirupas su bijūno aromatu! – rekomenduoja Evelina kartumo nemėgstantiems smaližiams. – Šis receptas geriausiai tiko veislei ‘Sarah Bernhard‘, jo žiedlapiai tampa tarsi želatina. Kitų bijūnų žiedlapiai labiau priminė popieriaus tekstūrą, užtat visai nesijautė kartumo.“

Bijūnų žiedlapių uogienė / sirupas

Reikės:

  • 100 g Puikiojo bijūnų žiedlapių
  • 500 g cukraus
  • 400 ml vandens
  • pusės citrinos sulčių
  1. Nuskinkite bijūno žiedlapius, baltus galiukus nukirpkite, nes jie kartins uogienę. Žiedlapius nuplaukite po tekančiu vandeniu ir užmerkite šaltame vandenyje mažiausiai valandai. Po to dar kartą nuplaukite po vandens srovele ir šiek tiek padžiovinkite ant popierinio rankšluosčio, kad neliktų perteklinio vandens.
  2. Užkaitinkite vandenį ir suberkite cukrų. Virkite 5–10 min. pamaišydami.
  3. Įspauskite citrinos sulčių, suberkite žiedlapius ir pamaišydami virkite ant vidutinės ugnies 30–40 min. iki norimos konsistencijos.
  4. Leiskite atvėsti ir tik tada supilkite į dezinfekuotą indą ir užsukite, palikdami jame kuo mažiau oro.

Evelinos PERSIJANOVOS vaizdo medžiaga

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis