Kaunas +14,6 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 14 Rgp 2025
Kaunas +14,6 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 14 Rgp 2025

Lietuviškai Meilės dienai – beprotiškai populiarus ir nebrangus vištienos su makaronais receptas: kodėl jis siejamas su meile?

2025/05/13


Daugeliui bus siurprizas – lietuviai nuo seno švenčia Meilės dieną, tačiau tai ne gana naujai šalyje prigijusi Vasario 14-oji. Būtent šiandien, gegužės 13-ąją, minima Deivės Mildos šventė. Milda – meilės ir piršlybų dievaitė, todėl „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė siūlo antrą pusę palepinti šiai progai idealiai tinkančiu receptu – toskanietiškų tradicijų įkvėpta vištiena, kuri taip ir vadinasi – „Tekėk už manęs“. Kur slypi jos populiarumo priežastis ir iš kur toks pavadinimas?

Kelias į širdį nebūtinai eina per skrandį, bet nė vienas nesiginčys – skanus, su meile ruoštas patiekalas yra vienas geriausių būdų parodyti dėmesį artimam žmogui. Tam visai nebūtina aukoti kelias valandas ruošai virtuvėje ar ieškoti įmantrių, brangių ingredientų. Per pusvalandį iš kasdienių produktų galite paruošti patiekalą, kuris nustebins ir pamalonins. Jis tiks ne tik šventei, bet ir tiesiog eilinei dienai nenorint ilgai vargti.

Kodėl toks pavadinimas?

J. Tamoševičienė pasakoja, kad vienas populiariausių pastarojo metų receptų – „Marry me“ vištiena, kurios pavadinimą  galime versti „Tekėk už manęs“ arba „Tuokis su manimi“. Ji tapusi kone kultine, nes skonis yra nuostabus, paruošti reikia mažai laiko ir produktų, o gamyba visiškai paprasta – nepavykti tiesiog negali.

„Įkvėpimu šiam patiekalui tapo toskanietiškas receptas, tačiau jis šiek tiek pakeistas. Kaip ir originaliajame, šio patiekalo žvaigždė – sodrus, nuostabiai kreminis padažas, kurio vien aromatas priverčia varvinti seiles. Jame troškinama vištiena išlieka sultinga, o ypatingą ir tą magišką skonį suteikia saulėje džiovinti itališki pomidorai“, – aiškina J. Tamoševičienė.

Dažnai toskanietiška ir „Marry me“ vištiena laikomi sinonimais, tačiau „Iki“ kulinarijos šefė sako, kad iš tiesų dviejuose populiariuose receptuose glūdi keli skirtumai. Naujoje versijoje naudojama mažiau grietinėlės, pusė jos pakeičiama sultiniu. Be to, skoniui ryškumo suteikia paprikų dribsniai. Tuo tarpu toskanietiškoje paprastai naudojami ir špinatai, kartais į padažą įpilama šiek tiek baltojo vyno.

O kur glūdi pavadinimo prasmė? Versijų yra tiek, kiek interneto vartotojų, kopijuojančių receptą. Bet laikoma, kad arčiausiai tiesos yra kulinarijos žurnalistės istorija, kai ji pavaišino kolegas savo taip paruošta vištiena. Jos ragavusieji aikčiojo nuo skanumo ir vien dėl šio patiekalo juokavo norintys susituokti su jos gamintoja.

Naudingi patarimai prieš gaminant

Galite vietoj vištienos naudoti lašišą. J. Tamoševičienė atkreipia dėmesį, kad Toskanos skonių ir kvapų įkvėptas padažas dieviškai dera ir su lašiša, jeigu norite ypač gurmaniškos vakarienės. Gamybos procesas lygiai tas pats, tik pakoreguokite laiką – žuviai paruošti reikės mažiau laiko.

Norite daugiau ryškumo? Tuomet į padažą su grietinėle ir sultiniu „Iki“ kulinarijos šefė siūlo įmaišyti šaukštą pomidorų pastos – skonis bus dar išraiškingesnis ir tai patiekalui suteiks rausvesnę spalvą. Daugiau įvairovės pridės ir bebaigiant gaminti į padažą įdėta sauja šviežių bazilikų – jie naudojami originaliojoje toskanietiškoje versijoje. 

O ką patiekti garnyrui? Galima rinktis tai, ką mėgstate prie vištienos patiekalų. Tačiau neabejotinai populiariausia „Marry me“ vištieną paguldyti ant makaronų, kurie prisigeria tiršto ir kvapnaus padažo. Gal lietuviai ir neprilygsta italams savo aistra makaronams, tačiau reti namai be jų apsieina, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Matome, kad daugelis stengiasi pasirūpinti, kad makaronų visuomet turėtų po ranka, tad naudodamiesi akcijomis jų iškart įsigyja daugiau. Juk šis produktas ilgai negenda, o gali išgelbėti įvairiose situacijose – ar ruošiant šventinę vakarienę, ar norint greitų pietų, o gal sotaus apkepo ar įdomesnių salotų prie grilio patiekalų“, – sako tinklo atstovė.

Kokius makaronus lietuviai perka dažniausiai? Tarp pirkėjų karaliauja klasikiniai spagečiai, nemažai gerbėjų turi tagliatele ir fusilli. Pasak G. Kitovės, pernai makaronų pardavimai netgi išaugo dešimtadaliu – tai tik įrodo, kad šis universalus, ekonomiškas ingredientas tiesiog negali prarasti savo žavesio.

„Kartais pakanka tik pakeisti jų formą ar pasirinkti, pavyzdžiui, spalvotus makaronus – ir jau vaizdas lėkštėje nebebus kasdienis. Dabar makaronų tiek rūšių, kad kiekvienam labai lengva rasti sau tinkamus. Sveiko gyvenimo būdo šalininkai dažnai pirmenybę teikia pilno grūdo makaronams. Netgi atsisakę glitimo jų nebeprivalo išbraukti iš mitybos, nes parduotuvėse netrūksta ir makaronų be jo“, – atkreipia dėmesį G. Kitovė.

Svaiginančio skanumo „Marry me“ vištiena su makaronais

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 250 g makaronų, 650 g šviežios vištienos krūtinėlės, 150 g saulėje džiovintų pomidorų, alyvuogių aliejaus, 3 česnako skiltelių, 1 šaukštelio smulkinto šviežio rozmarino arba čiobrelio, raudonųjų paprikų dribsnių, druskos, pipirų pagal skonį, 150 ml grietinėlės, 150 ml vištienos sultinio, tarkuoto parmezano sūrio, šviežių baziliko lapelių.

Gaminame:

  1. Vištienos krūtinėles įpjaukite pusiau, išskleiskite ir išmuškite jas iki vienodo storio. Iš abiejų pusių pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir apkepkite iš abiejų pusių, kol paruduos (vieną pusę kepkite apie 3-4 minutes, o antrą – apie 2-3 minutes). Perkelkite vištieną į lėkštę ir uždenkite folijos gabalėliu.
  2. Keptuvėje kaitrą sumažinkite iki silpnos. Įpilkite šaukštą aliejaus nuo saulėje džiovintų pomidorų ir suberkite smulkintą česnaką, nuolat maišydami kepkite keliolika sekundžių. Sudėkite rozmariną, saulėje džiovintus pomidorus, paprikų dribsnius, vištienos sultinį ir grietinėlę, taip pat parmezaną. Pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite užvirti, tada sumažinkite kaitrą ir virkite, kol padažas šiek tiek sutirštės (2-4 min.).
  3. Į keptuvę grąžinkite vištieną. Troškinkite, kol ji bus paruošta (4-7 min., priklausomai nuo storio). Nuimkite nuo ugnies, pabarstykite šviežiais bazilikais, ir, jei norite, dar tarkuotu parmezanu. Patiekite su lengvai pasūdytame vandenyje išvirtais makaronais.

 

"Fabula Rud Pedersen Group" informacija

Dalintis
2025/08/13

Ar NKP ženklas atvers naujų galimybių šiltnamių sektoriui?

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) atnaujino Nacionalinės maisto kokybės (NKP) sistemos taisykles, pagal kurias į aukštesnės kokybės ženklą „Kokybė“ galės pretenduoti vaisiai ir daržovės, užauginti uždarame grunte – šiltn...
2025/08/13

Inga Ruginienė: su prezidentu modeliavome įvairias koalicijas, išgirdau jo nuomonę apie ministrus

Socialdemokratų kandidatė į premjero postą Inga Ruginienė sakė su prezidentu Gitanu Nausėda modeliavusi įvarius koalicijos variantus, išgirdusi jo nuomonę apie dabartinius Ministrų kabineto narius.
2025/08/13

Lietuviškas medus keliauja į pasaulį

Lietuvos bitininkų sąjunga baigė nacionalinę lietuviško medaus atranką į prestižinę tarptautinę ekspoziciją „The Global Honey Bar“, kuri organizuojama šių metų rugsėjo 23–27 d. pasaulinio bitininkystės kongreso &bdq...
2025/08/13

Afrikinis kiaulių maras: Lietuvoje šiemet užfiksuotas jau ketvirtas atvejis

2025 m. rugpjūčio 12 d. afrikinis kiaulių maras (AKM) nustatytas Radviliškio rajone esančiame ūkyje, 9,2 km nutolusiame nuo pirmojo šiemet (2025-07-24) patvirtinto AKM židinio Kelmės rajono savivaldybėje, Tytuvėnų apylinkės seniūnijo...
2025/08/13

Didmeninė elektros energijos kaina buvo viena mažiausių šiemet, fiksuotų kainų planų vidutiniai tarifai išlieka mažesni nei pernai

Išaugusi nacionalinė generacija bei pigios elektros importas iš Skandinavijos lėmė tai, kad praėjusios savaitės (rugpjūčio 4–10 d.) vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Nord Pool biržoje buvo viena žemiausių &scaron...
2025/08/13

Baltijos šalių gyventojai: klimato kaitą jaučiame, bet labiau rūpi ekonomika

Nors Baltijos šalių visuomenės jaučia klimato kaitą ir atpažįsta jos padarinius, aplinkosauginiai iššūkiai vis dar nusileidžia svarbiausiems prioritetams – ekonomikai, sveikatai ir saugumui. Tai atskleidė naujausia &Scar...
2025/08/13

Gyvybę gelbstinčios naujagimių patikros: ką gali atskleisti vienas kraujo lašas?

Lietuvoje vykdomas visuotinis naujagimių tikrinimas dėl 12 įgimtų retų ligų, sukeliančių sunkias negalias ar net mirtį. Patikra atliekama visiškai nemokamai, o šių ligų tyrimai kompensuojami iš Privalomojo sveikatos draudimo f...
2025/08/13

Paskirtos kompetentingos institucijos, įgyvendinsiančios Kovos su miškų naikinimu reglamento priežiūrą

Trečiadienį Vyriausybė paskyrė Aplinkos apsaugos departamentą, Valstybinę vartotojų teisių apsaugo tarnybą ir Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kompetentingomis institucijomis, kurios bus atsakingos už vadinamo ES kovos su miškų na...