Kelias į širdį nebūtinai eina per skrandį, bet nė vienas nesiginčys – skanus, su meile ruoštas patiekalas yra vienas geriausių būdų parodyti dėmesį artimam žmogui. Tam visai nebūtina aukoti kelias valandas ruošai virtuvėje ar ieškoti įmantrių, brangių ingredientų. Per pusvalandį iš kasdienių produktų galite paruošti patiekalą, kuris nustebins ir pamalonins. Jis tiks ne tik šventei, bet ir tiesiog eilinei dienai nenorint ilgai vargti.
J. Tamoševičienė pasakoja, kad vienas populiariausių pastarojo metų receptų – „Marry me“ vištiena, kurios pavadinimą galime versti „Tekėk už manęs“ arba „Tuokis su manimi“. Ji tapusi kone kultine, nes skonis yra nuostabus, paruošti reikia mažai laiko ir produktų, o gamyba visiškai paprasta – nepavykti tiesiog negali.
„Įkvėpimu šiam patiekalui tapo toskanietiškas receptas, tačiau jis šiek tiek pakeistas. Kaip ir originaliajame, šio patiekalo žvaigždė – sodrus, nuostabiai kreminis padažas, kurio vien aromatas priverčia varvinti seiles. Jame troškinama vištiena išlieka sultinga, o ypatingą ir tą magišką skonį suteikia saulėje džiovinti itališki pomidorai“, – aiškina J. Tamoševičienė.
Dažnai toskanietiška ir „Marry me“ vištiena laikomi sinonimais, tačiau „Iki“ kulinarijos šefė sako, kad iš tiesų dviejuose populiariuose receptuose glūdi keli skirtumai. Naujoje versijoje naudojama mažiau grietinėlės, pusė jos pakeičiama sultiniu. Be to, skoniui ryškumo suteikia paprikų dribsniai. Tuo tarpu toskanietiškoje paprastai naudojami ir špinatai, kartais į padažą įpilama šiek tiek baltojo vyno.
O kur glūdi pavadinimo prasmė? Versijų yra tiek, kiek interneto vartotojų, kopijuojančių receptą. Bet laikoma, kad arčiausiai tiesos yra kulinarijos žurnalistės istorija, kai ji pavaišino kolegas savo taip paruošta vištiena. Jos ragavusieji aikčiojo nuo skanumo ir vien dėl šio patiekalo juokavo norintys susituokti su jos gamintoja.
Galite vietoj vištienos naudoti lašišą. J. Tamoševičienė atkreipia dėmesį, kad Toskanos skonių ir kvapų įkvėptas padažas dieviškai dera ir su lašiša, jeigu norite ypač gurmaniškos vakarienės. Gamybos procesas lygiai tas pats, tik pakoreguokite laiką – žuviai paruošti reikės mažiau laiko.
Norite daugiau ryškumo? Tuomet į padažą su grietinėle ir sultiniu „Iki“ kulinarijos šefė siūlo įmaišyti šaukštą pomidorų pastos – skonis bus dar išraiškingesnis ir tai patiekalui suteiks rausvesnę spalvą. Daugiau įvairovės pridės ir bebaigiant gaminti į padažą įdėta sauja šviežių bazilikų – jie naudojami originaliojoje toskanietiškoje versijoje.
O ką patiekti garnyrui? Galima rinktis tai, ką mėgstate prie vištienos patiekalų. Tačiau neabejotinai populiariausia „Marry me“ vištieną paguldyti ant makaronų, kurie prisigeria tiršto ir kvapnaus padažo. Gal lietuviai ir neprilygsta italams savo aistra makaronams, tačiau reti namai be jų apsieina, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Matome, kad daugelis stengiasi pasirūpinti, kad makaronų visuomet turėtų po ranka, tad naudodamiesi akcijomis jų iškart įsigyja daugiau. Juk šis produktas ilgai negenda, o gali išgelbėti įvairiose situacijose – ar ruošiant šventinę vakarienę, ar norint greitų pietų, o gal sotaus apkepo ar įdomesnių salotų prie grilio patiekalų“, – sako tinklo atstovė.
Kokius makaronus lietuviai perka dažniausiai? Tarp pirkėjų karaliauja klasikiniai spagečiai, nemažai gerbėjų turi tagliatele ir fusilli. Pasak G. Kitovės, pernai makaronų pardavimai netgi išaugo dešimtadaliu – tai tik įrodo, kad šis universalus, ekonomiškas ingredientas tiesiog negali prarasti savo žavesio.
„Kartais pakanka tik pakeisti jų formą ar pasirinkti, pavyzdžiui, spalvotus makaronus – ir jau vaizdas lėkštėje nebebus kasdienis. Dabar makaronų tiek rūšių, kad kiekvienam labai lengva rasti sau tinkamus. Sveiko gyvenimo būdo šalininkai dažnai pirmenybę teikia pilno grūdo makaronams. Netgi atsisakę glitimo jų nebeprivalo išbraukti iš mitybos, nes parduotuvėse netrūksta ir makaronų be jo“, – atkreipia dėmesį G. Kitovė.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 250 g makaronų, 650 g šviežios vištienos krūtinėlės, 150 g saulėje džiovintų pomidorų, alyvuogių aliejaus, 3 česnako skiltelių, 1 šaukštelio smulkinto šviežio rozmarino arba čiobrelio, raudonųjų paprikų dribsnių, druskos, pipirų pagal skonį, 150 ml grietinėlės, 150 ml vištienos sultinio, tarkuoto parmezano sūrio, šviežių baziliko lapelių.
Gaminame:
"Fabula Rud Pedersen Group" informacija