Ashburn +14,0 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 26 Kov 2023
Ashburn +14,0 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 26 Kov 2023

Maisto gamyba ar prekyba renginių metu

2015/06/17

Vasara – įvairių mugių, festivalių ir kitų renginių metas. Artėja gilias pagoniškas tradicijas turinčios, žmonių plačiai švenčiamos Joninės. Švenčių metu įmonės, ūkiai ar pavieniai asmenys siūlo įsigyti įvairių skanėstų, maisto produktų ar paragauti tradicinių patiekalų. Tačiau vasarą didėja ir apsinuodijimo maistu rizika, todėl maisto tvarkytojai privalo skirti daugiau dėmesio produktų ir patiekalų saugai.

Organizatoriams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena švenčių ir renginių organizatoriams, kad ne vėliau kaip prieš tris dienas iki renginio pradžios, jie turi kreiptis į VMVT teritorinį padalinį suderinti šventinio renginio detales. VMVT specialistams reikia pateikti maisto tvarkymo vietų išdėstymo planą renginio teritorijoje, maisto tiekėjų (maitinimo įmonių) sąrašą, informaciją apie kitų ūkio subjektų veiklos rūšį (prekyba duonos, pyrago gaminiais, alumi, karštu maistu ar kt.).

Prekiautojams

Visi norintys prekiauti renginiuose, turi turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus, kuriuos išduoda teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Dažnas norintis prekiauti tik mugės metu, norėtų gauti vienkartinį pažymėjimą, tačiau tokie pažymėjimai neišduodami. Net ir nesirengiant nuolat verstis maisto tvarkymo veikla, privalu užtikrinti pagrindinius maisto tvarkymo patalpų, personalo higienos reikalavimus, pasirūpinti tinkamomis maisto produktų pakavimo medžiagomis ir pan. Prekybos ir maisto gaminimo vietose turi būti švaru ir tvarkinga, darbuotojai privalo turėti kur nusiplauti rankas ir kitų asmens higienos priemonių (vienkartinių rankšluosčių, drėgnų servetėlių), dėvėti švarius darbo drabužius, būti pasitikrinę sveikatą bei išklausę higienos žinių kursą.

Įmonės ar pavieniai asmenys, turintys leidimus prekiauti ar gaminti maisto produktus, renginiuose gali prekiauti be papildomų leidimų, o viešojo maitinimo įmonės privalo pasirūpinti, kad jiems išduotuose pažymėjimuose būtų numatyta papildoma veikla – maisto tiekimas renginių metu.

Produktų laikymo sąlygos

Pagrindinis reikalavimas - kad pirkėjams parduodami maisto produktai būtų saugūs ir kokybiški. Prekiautojai privalo pasirūpinti tinkamomis maisto produktų laikymo sąlygomis, pakavimo medžiagomis, kokybiškomis žaliavomis ir vandeniu. Būtina žinoti, kad greitai gendantys produktai (žuvies, mėsos ar pieno gaminiai, konditerijos kepiniai su kremo įdarais) turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip + 60 C temperatūroje. Negreitai gendantiems maisto produktams ypatingų laikymo sąlygų ar šaldymo įrenginių nereikia. Maisto produktai turi būti paženklinti: nurodytas pavadinimas, tinkamumo vartoti terminas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, gamintojo adresas, laikymo sąlygos, kilmės šalis, alkoholio koncentracija (jei produkto sudėtyje jo yra). Žalias ir termiškai apdorotas maistas negali būti laikomi šalia. Nepakuota šviežia mėsa, paukštiena, žuvis ir gatavi maisto produktai, skirti vartoti be papildomo šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais, mūvint apsauginėmis pirštinėmis. Turi būti naudojamas atskiras ir aiškiai paženklintas inventorius (peiliai, pjaustymo lentelės, samčiai ir kt. ) žaliems ir termiškai apdorotiems produktams. Be to, reikia atskirti inventorių, skirtą pieno, mėsos ar žuvies produktams, kepiniams ar daržovėms pjaustyti.

Transporto priemonės

Maistui vežti skirtos transporto priemonės ir tara privalo būti švarūs, maisto produktai sudėti į dėžes, konteinerius, padėklus, kurie būtų pakelti nuo žemės. Jei pervežami nefasuoti maisto produktai, konteineriai privalo būti su dangčiais, kad apsaugoti produktus nuo aplinkos taršos. Skirtingų rūšių maistas privalo būti gabenamas skirtinguose, paženklintuose konteineriuose ar dėžėse. Jei vežami greitai gendantys maisto produktai, transporto priemonėse turi būti įrengti šaldymo įrenginiai (šaldymo vitrinos, šaldikliai) su reguliuojamu temperatūros režimu. Šaldymo įrenginiuose turi būti kontroliniai termometrai.

Vartotojams

Vartotojai mugių ir kitų renginių metu taip pat turi būti dėmesingi. Renkantis maisto produktus, reikėtų juos įdėmiai apžiūrėti, perskaityti ženklinimo informaciją, atkreipti dėmesį į sudėtį, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus. Jei yra galimybė, prieš perkant reikėtų įvertinti gaminių skonį ir kokybę, o jei produktų sauga ar kokybė kelia abejonių, juos nedelsiant grąžinti pardavėjui ar paslaugų tiekėjui, kurie turi nekokybišką prekę pakeisti arba sugražinti pinigus. Nepavykus susitarti su pardavėjais, vartotojai gali kreipti į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

Daugiau informacijos apie teikiamą rinkai maistą ar viešojo maitinimo paslaugas renginių ir švenčių metu galima rasti: http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=292933&p_tr2=2

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Dalintis

2023/03/26

Vokiečiai traktorių gaudimu išreiškė nepritarimą žemės ūkio politikai

ŪP portalo redaktorė Irma DUBOVIČIENĖ. – Ūkininkų protesto akcijos praėjusią savaitę vyko ne tik Lietuvoje bei tęsėsi Lenkijoje. Triukšminga trijų dienų protesto akcija buvo surengta Vokietijos šiaurėje esančiame Biuzume (&Scar...
2023/03/26

Žemaičių Kalvarijos kalnų giedojimo tradicijos

1639 m. buvo įkurtas Žemaičių Kalvarijos Kristaus kančios kelias. Maldininkai apeidami Žemaičių Kalvarijas (Kristaus kančios kelio koplyčias) gieda giesmes, vadinamuosius „Žemaičių Kalvarijos kalnus“.
2023/03/26

Žvalgomieji archeologiniai tyrimai visuomenei gali suteikti naujų žinių

Kultūros paveldo departamento (KPD) Alytaus–Marijampolės teritorinis skyrius atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu padažnėjo ydingos praktikos atvejų, kai vykdant žemės judinimo darbus nesilaikoma teisės aktų, reglamentuojančių archeologinių...
2023/03/26

Analizė: kaip žiniasklaida atspindi „vyriškas“ ir „moteriškas“ profesijas ir kodėl tai žalinga

Žiniasklaidos analizės bendrovė „Mediaskopas“ ištyrė, kaip Lietuvos žiniasklaidoje atrodo profesinis orientavimas ir profesijų bei užimamų pareigų pasiskirstymas pagal lytis. Spaudos bei interneto straipsniuose, radijo ir televi...
2023/03/26

Stiprinama prevencija dėl žolės gaisrų: pareigūnai į reidus vyks ir po darbo, ir savaitgaliais

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), kaip ir kasmet, kovo–gegužės mėnesiais rengia gaisrų prevencijos akciją „Nedegink žolės!“. Nuo kovo 27 dienos iki balandžio 10 d. prevencijos vykdymas bus dar labi...
2023/03/26

Sodybos – tai gyvenimo būdas

Žvilgsnis į žemės sklypą gali būti skirtingas. Vieni matys daug sunkaus, nesibaigiančio fizinio darbo, kiti įžvelgs naudos, treti mėgausis, klausydamiesi paukščių čiulbėjimo, bičių dūzgimo, atgaivindami pėdas žydinčioje pievelėje, grožėdami...
2023/03/26

Išrinktojo Panevėžio rajono mero A. Pociaus laukia sudėtingas laikotarpis

Panevėžys (JP.lt). Praėjusį sekmadienį vykusiuose Panevėžio rajono mero rinkimuose išrinktas naujas Panevėžio rajono meras. Juo tapo dabartinis rajono vicemeras, socialdemokratas Antanas Pocius. Panevėžio rajone baigėsi Lietuvos valstiečių ...
2023/03/26

Rusija Baltarusijoje dislokuos taktinius branduolinius ginklus

Maskva, kovo 25 d. (AFP-BNS). Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pareiškė, kad kaimyninėje Baltarusijoje, kuri taip pat yra Maskvos sąjungininkė, dislokuos taktinius branduolinius ginklus.
2023/03/26

Draudimo įmokų kompensacijos skatina ūkininkus draustis

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) primena, kad iki birželio 30 d. priimamos paraiškos gauti paramą dėl augalų ir pasėlių draudimo nuo stichinės sausros įmokų dalinio kompensavimo. Parama teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. p...