Ashburn +22,5 °C Mažai debesuota
Penktadienis, 12 Lie 2024
Ashburn +22,5 °C Mažai debesuota
Penktadienis, 12 Lie 2024

Maisto kokybė ir sauga: seną žmonijos siekį įgyvendina šiuolaikinis mokslas ir studijos

2024/07/07


Vienoje Kauno kavinių vikriai besisukanti Monika – viena iš gausaus būrio studentų, kurie laisvu nuo studijų metu dirba padavėjais viešojo maitinimo sektoriuje. Tačiau kavinės lankytojai veikiausiai nė neįtaria, kad juos aptarnaujanti mergina savo darbo aplinką stebi ir diplomuotos bakalaurės žvilgsniu – Monikai Katauskaitei birželį įteiktas Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Agronomijos fakulteto studijų programos Maisto kokybė ir sauga baigimo diplomas. Monika teigia, kad studijų programos pasirinkimas buvo taiklus šūvis į dešimtuką – studijų procesas įdomus, akademinė aplinka motyvuojanti, o įgyta specialybė aktuali ir perspektyvi.
Monika Katauskaitė
VDU ŽŪA studijų programos Maisto kokybė ir sauga absolventė Monika Katauskaitė.

Absolventė savo pasirinkimą vertina aukščiausiu balu

Studijų programos, kaip ir dauguma jaunų žmonių, M. Katauskaitė pasakoja ieškojusi naršydama internete. Iš Šilalės kilusios merginos dėmesį programa Maisto kokybė ir sauga visų pirma patraukė „Facebook“ aptikus vaizdo įrašų apie šios programos studentų veiklas moderniose VDU ŽŪA laboratorijose. „Iš tiesų realiame gyvenime buvo dešimtimis kartų įdomiau. Mūsų laboratorinių darbų amplitudė buvo nuo dirvožemio sudėties tyrimų iki sveikuoliškų sausainių kepimo. Taip pat mokėmės gyventi tvariai – kaupėme ir svėrėme pačių išmetamas maisto atliekas ir už galvų susiėmę skaičiavome, kiek jų neleistinai daug. Mums dėstę dėstytojai kartu yra ir mokslininkai, tiriantys įvairių augalų vertingąsias savybes, kuriantys inovatyvius, funkcinius produktus. Jie geba motyvuoti ir tuo, ką daro patys, uždegti kiekvieną studentą. Tarkime, mano baigiamojo darbo vadovė doc. dr. Nijolė Vaitkevičienė šiuo metu tyrinėja siauralapį gaurometį. Aš taip pat pamėginau paanalizuoti, kokią įtaką šio augalo vertingosioms savybėms daro fermentacija. Žinau, kad siauralapis gaurometis gelbėjo gyvybes Sibiro tremtiniams, tačiau dar ne visas šio unikalaus augalo savybės mokslas jau yra atskleidęs“, – pasakoja pašnekovė, prisipažįstanti, kad studijuodama tapo kur kas reiklesnė pirkėja, etikečių skaitytoja bei vartotoja. Šį reiklumą skatina įgytos maisto kokybės vadybos, rizikų maisto sektoriuje valdymo žinios.

„Kadangi profesinę praktiką atlikau vienoje didžiųjų šalies kepyklų ir man tai labai patiko, savo karjeros kelią taip pat noriu pradėti gamyboje, o ne biure dirbdama su dokumentacija. Gaila vienintelio dalyko – dalis studijų laiko praėjo esant karantinui. VDU Žemės ūkio akademija labai glaudžiai bendradarbiauja su šalies verslo įmonėmis. O mūsiškė laida turėjo mažiau galimybių jose lankytis. Tad turbūt teks atsigriebti studijuojant magistrantūroje“, – su šypsena reziumuoja pašnekovė.

Darbdavių lūkestis – kompetentingi ir kūrybingi profesionalai

VDU ŽŪA studijų programos Maisto kokybė ir sauga šiųmečių ketvirtakursių, tarp jų ir M. Katauskaitės, baigiamųjų darbų vertinimo komisijos viena narių, ilgametę darbo patirtį sukaupusi maisto žaliavų kokybės vadovė dr. Skaidra Šilingė įsitikinusi, kad augant sveiko maisto poreikiui darbo rinkoje auga bei augs šios srities specialistų poreikis.

Skaira Silinge
Maisto žaliavų kokybės vadovė dr. Skaidra Šilingė.

„Maistas – vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių žmogaus sveikatą ir gyvenimo kokybę. Todėl neatsitiktinai maisto saugos ir kokybės srityje mokslas per pastaruosius 20 metų padarė milžinišką šuolį. Sukurtos ir tebekuriamos sistemos, leidžiančios grandinėje „nuo lauko iki stalo“ nustatyti ir suvaldyti nepageidaujamus procesus, išvengti pavojingų rizikų. Taip pat kuriami įvairūs inovatyvūs funkciniai, sveikatinančiomis savybėmis pasižymintys produktai. Ir visa tai daryti, valdyti bei kontroliuoti gali tik atitinkamų žinių ir kompetencijų įgiję profesionalai“, – teigia dr. S. Šilingė.

Pašnekovė pastebi, kad netrukus šalyje prasidės javapjūtės darbai. Šalies perdirbimo įmonėse bus imami ir tikrinami iš ūkių atvežamų grūdų mėginiai. Ir nuo vertintojų kompetencijos priklausys, kokios kokybės duoną Lietuvos gyventojai valgys visus ateinančius metus ir kokiais pašarais bus šeriami ūkiniai paukščiai ir gyvuliai. Ir tai patvirtinimas, kokia svarbi ir atsakinga yra maisto kokybės ir saugos specialisto misija. 

„Jau keleri metai esu kviečiama dalyvauti VDU ŽŪA studijų programos Maisto kokybė ir sauga studentų baigiamųjų darbų vertinimo komisijoje. Stebina bei žavi šias studijas baigiančių jaunų žmonių žinios, mąstymas, kūrybinės idėjos“, – kalba dr. S. Šilingė, atskleisdama savo pačios viena misijų laikanti jaunų žmonių sudominimą mėgiama specialybe.

„Bendraudama su moksleiviais, ypač miestų gimnazistais, dažnai patiriu, kad jų nuomonę apie veiklą agrosektoriuje daugiausia formuoja žiniasklaida. O pastarosios dėmesio centre – kuo nors besiskundžiantys ūkininkai. O juk jaunas žmogus svajoja siekti aukščiausių tikslų, aktyviai dalyvauti sprendžiant globalias problemas. Iš tiesų šiuolaikinis agrosektorius, palyginti su kitais sektoriais, yra vienas sparčiausiai skaitmenizuojamų bei robotizuojamų. Maisto perdirbimo įmonėse pereinama prie gamybos be atliekų, naudojama vis daugiau žaliosios energijos, šalyje kyla naujos augalines žaliavas į aukštos pridėtinės vertės produktus perdirbančios gamyklos. Moksleiviai nuoširdžiai nustemba visa tai išgirdę. Juos žavi, kad ši specialybė tokia dinamiška – vieni jos atstovai dirba gamybos grandyje, kiti – laboratorijose, dar kiti – viešojo sektoriaus įstaigose, kontrolės institucijose. Moksleivius stebina, kad tai tokia stambi ir svarbi Lietuvos ekonomikos šaka ir kad darbo rinkoje labai laukiami maisto kokybės ir saugos dalykus išmanantys specialistai. Todėl reikėtų daugiau švietimo politikos formuotojų ir pačių darbdavių iniciatyvos atskleidžiant šios specialybės aktualumą ir patrauklumą“, – teigia dr. S. Šilingė.

Kokybiško maisto gamyba prasideda nuo dirvožemio pažinimo

„Bakalauro studijų programa Maisto kokybė ir sauga bei magistrantūros programa Augalinių maisto žaliavų kokybė ir sauga yra ypatingai turiningos. Jos ugdo ne vienos siauros srities specialistus, o atsakingai, holistiškai mąstančias asmenybes. Jose kalbama apie iššūkio aprūpinti maistu augančią gyventojų populiaciją galimus sprendimo būdus, apie maisto švaistymo problemos mastą, tvarios gamybos užtikrinimą, naujų technologijų (3D spausdintuvų, daiktų interneto) taikymą maisto sektoriuje, apie šiuolaikinės visuomenės poreikio patenkinimą maitintis subalansuotai ir personalizuotai“, – pasakoja viena šių studijų programų kūrėjų, VDU ŽŪA Agronomijos fakulteto Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros prof. dr. Elvyra Jarienė, pastebėdama, kad studijuojantieji sužino biodinaminės, ekologinės ir intensyvios žemdirbystės niuansus, vertina šiais skirtingais būdais išaugintos produkcijos kokybės skirtumus.

Elvyra Jarienė
VDU ŽŪA Agronomijos fakulteto Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros prof. dr. Elvyra Jarienė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad palyginti su panašiomis kitų šalies aukštųjų mokyklų siūlomomis studijų programomis, VDU ŽŪA programų unikalumą sustiprina tai, kad jos įgyvendinamos Agronomijos fakultete ir studentų mokymo procesas apie kokybiško maisto gamybą prasideda nuo dirvožemio pažinimo, nes maisto produkto kokybę didele dalimi ir nulemia dirvožemio kokybė.

„VDU ŽŪA Agronomijos fakulteto Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros komanda, ugdanti bakalauro studijų programos Maisto kokybė ir sauga ir magistrantūros programos Augalinių maisto žaliavų kokybė ir sauga studentus, yra įgyvendinusi ne vieną reikšmingą mokslinį projektą, kurių dėmesio lauke –  visa uždara grandinė nuo dirvožemio sveikatos iki vartotojo sveikatos. Tiriame įvairių augalų vertingąsias savybes. Pastaraisiais metais daug dėmesio skiriame siauralapio gauromečio, sausmedžio, bulvių spalvotu minkštimu tyrimams. Bendradarbiaujame su kolegomis LSMU mokslininkais, kurie iš mūsų perima estafetę ir jau medicininiu požiūriu aiškinasi, kokias žmogaus organizmo ligas gali padėti įveikti mūsų tyrimų objektai. Taip pat kuriame naujus aukštos biologinės vertės maisto produktus, praturtintus vertingomis augalinėmis medžiagomis. Į visus šiuos mokslinius procesus ir eksperimentus,  be abejo,  yra įtraukti ir mūsų studentai“, – pasakoja prof. dr. E. Jarienė, su šypsena pastebinti, kad kiekvienam studentui yra privalu ir pačiam sukurti sveikuolišką originalų produktą, kurių degustacijos jau yra tapusios bendruomenę jungiančia tradicija.

Pašnekovė įsitikinusi, kad naujų galimybių ir VDU ŽŪA mokslininkams bei studentams atveria ką tik pradėjusi veikti nauja Agroinovacijų laboratorija, kurioje galima išgauti ekstraktus, kurti įvairius naujus  produktus naudojant pačią moderniausią įrangą, mikrobangas, ultragarsą.

„Mūsų idėja yra kurti tvarias maisto gamybos technologijas, kuriose nebūtų atliekų. Žievelės, išspaudos, lukštai iš tiesų yra biologiškai vertingos žaliavos, iš kurių galima išgauti žmogaus organizmui naudingas maisto medžiagas. Paskutinė atliekų stotelė mūsų laboratorijoje yra skaitmeninis komposto rezervuaras, kuriame suaktyvinami mikroorganizmai gamina vertingą kompostą dirvožemiui tręšti“, – pasakoja prof. dr. E. Jarienė, pastebinti, kad unikalus studijų turinys ir moderni bazė nulemia svarbiausią VDU ŽŪA tikslą – gerą absolventų įsidarbinamumo rodiklį. O jį, kaip vieną sudėtinių studijų kokybės dalių, dar 2021 m. aukščiausiu balu yra įvertinę tarptautiniai ekspertai, suteikę veiklos akreditaciją maksimaliam galimam septynerių metų laikotarpiui.

 

VDU ŽŪA informacija

Dalintis
Verslas