Columbus +9,8 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 26 Spa 2024
Columbus +9,8 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 26 Spa 2024

Maisto produktų ženklinimas ES: ar vartotojai yra gerai informuoti?

2023/10/01


ES taiko pažangią ir sudėtingą maisto produktų ženklinimo sistemą, kuri apima tiek privalomą, tiek neprivalomą informaciją, teiginius apie sveikumą ir tvarumą, taip pat įvairias programas ir logotipus. Europos Audito Rūmai ką tik pradėjo naują auditą, kurio tikslas – įvertinti, ar ES vartotojai, pirkdami maisto produktus, gali priimti pagrįstus sprendimus, remdamiesi informacija maisto produktų etiketėse.

Pagal ES taisykles reikalaujama, kad informacija apie maistą būtų tiksli, aiški, lengvai suprantama ir neklaidinanti. Audito metu bus apžvelgta ES maisto ženklinimo politikos struktūra ir veiksmai, kurių Europos Komisija ir valstybės narės ėmėsi 2011–2023 m. Daugiausia dėmesio bus skirta fasuotų maisto produktų ženklinimui. Taip pat planuojama apsilankyti trijose valstybėse narėse (Belgijoje, Italijoje ir Lietuvoje), susitikti su suinteresuotaisiais subjektais ir nustatytti gerąją praktiką ir trūkumus.

„Maisto produktų ženklinimas yra kiekvienam asmeniui Europoje aktuali tema. Visi norime žinoti, kas yra mūsų maiste, kokia jo kilmė ir kaip jis pagamintas, – teigė už auditą atsakinga Audito Rūmų narė Keit Pentus-Rosimannus. – Pastaraisiais metais etiketėse pateikiama vis daugiau informacijos, pavyzdžiui, Europoje yra daugiau kaip 200 ekologinių ženklų ir daugelis jų naudojami maisto produktams žymėti. Planuojame įvertinti, ar pateikta informacija atitinka žmonių poreikius ir ar jie gali priimti tinkamus sprendimus, kokį maistą valgyti.“

ES sutartyje reikalaujama, kad ES užtikrintų aukštą vartotojų apsaugos lygį, saugodama jų sveikatą, užtikrindama saugą ir ekonominius interesus, taip pat propaguodama jų teisę į informaciją. Maisto srities teisės aktų bendrųjų principų reglamente nustatyta visa apimanti sistema, skirta rengti maisto srities teisės aktams tiek ES, tiek nacionaliniu lygmenimis. Reglamente dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams reikalaujama, kad kiekvienoje maisto produktų etiketėje būtų pateikiama privaloma informacija (pavyzdžiui, alergenai, sudedamosios dalys ir datos žymėjimas), kartu suteikiant galimybę maisto įmonėms pateikti neprivalomą informaciją (pavyzdžiui, ekologinį ženklinimą).

Už ES maisto ženklinimo politiką yra atsakingas Komisijos Sveikatos ir maisto saugos generalinis direktoratas. Jis stebi, kaip taikomos maisto produktų ženklinimo taisyklės, ir tikrina, ar valstybės narės tinkamai įgyvendina ES teisės aktus ir užtikrina jų vykdymą. Savo ruožtu valstybės narės užtikrina maistą reglamentuojančių teisės aktų vykdymą ir tikrina, ar įmonės visais gamybos, perdirbimo ir platinimo etapais laikosi atitinkamų reikalavimų. Be to, įmonės privalo užtikrinti, kad maistas atitiktų taikomus įstatymus ir reikalavimus.

Audito Rūmų audito tikslas – suteikti pridėtinės vertės pasinaudojant patirtimi, įgyta taikant esamą maisto produktų ženklinimo praktiką, ir prisidėti prie būsimos teisės aktų sistemos peržiūros. Tikimasi, kad audito ataskaita bus parengta maždaug po metų ir tai bus pirmas kartas, kai Audito Rūmai atliks konkrečiai maisto produktų ženklinimui skirtą auditą.

 

Europos Audito Rūmų informacija

Asociatyvi 123rf nuotr.

Dalintis