Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

„Rimti“ ir „linksmi“ patiekalai su šokoladu

2024/02/21


Šokoladas universalus gaminys, jis ir „linksmas“, ir „rimtas“ – kartais mėgaujamės kaip desertu, kartais įmaišome į padažus prie mėsos ar žuvies patiekalų. Parinkome 3 receptus, kurie tiks ir pietums, ir maloniam desertui. 

Ispaniškieji churros

Kaip pasigaminti karšto šokolado yra daugybė receptų. Išradingieji ispanai sugalvojo jį kabinti gardžiais sausainėliais churros. Kartais šie sausainiai dar vadinami ispaniškosiomis spurgomis.

Churros – tai aliejuje skrudintas skanėstas. Iš plikytos tešlos išspaudžiami ilgi „makaronai“ per specialų antgalį, o vėliau apvoliojami smulkiame cukruje, neretai sumaišytame su maltu cinamonu. Churros populiarūs visame pasaulyje. Sausainiukai valgomi, merkiant į puodelį karšto šokolado, vadinamo chocolate con churros.

ispaniškosios churros

Tešlai:

• stiklinės miltų

• stiklinės vandens

• 4 kiaušinių

• 3 šaukštų sviesto

• šaukšto aliejaus

• šaukšto cukraus

• šaukštelio vanilės ekstrakto

• 1/2 šaukštelio druskos

Apvalkalui:

• 1/2 stiklinės cukraus

• šaukštelio malto cinamono

• 1 l aliejaus

Karštam šokoladui:

• 80 g juodojo šokolado (galima keisti bet kokiu kitu mėgstamu)

• 100 ml pieno

• 2 šaukštų kakavos

1. Į puodą supilkite vandenį, aliejų, sudėkite sviestą, įberkite cukraus, druskos ir vanilės. Viską užvirkite.

2. Sumažinkite ugnį ir į puodą su riebalais suberkite miltus. Nuolat maišykite, kol tešla sušoks į vientisą gumulą. Nuo puodo kraštų atšokusią tešlą sukrėskite į dubenį.

3. Tešlą šiek tiek atvėsinkite, o tada muškite po vieną kiaušinį ir kaskart gerai išsukite.

4. Gautą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su dideliu žvaigždutės antgaliu ir spauskite iškart į įkaitusį aliejų. Darykite maždaug 10 cm ilgio „makaronus“. Tešlą vis nukirpkite žirklėmis ar nupjaukite peiliu.

5. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.

6. Iškeptus sausainėlius dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius.

7. Dar šiltus sausainius apvoliokite cinamone ir cukruje, iškart patiekite su karštu šokoladu.

8. Šokoladiniam padažui pieną užvirinkite. Maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų, suberkite kakavą ir sudėkite smulkintą šokoladą. Pakaitinkite kelias minutes, kol šokoladas ištirps, ir supilkite į puodelį. Jei norite saldesnio padažo, galite įberti šiek tiek cukraus ir pakaitinti, kol jis ištirps.

Žuvis su šokolado padažu

žuvis su šokolado padažu

Reikės:

• 500 g menkės ar kitokios baltos žuvies

• nepilnos stiklinės baltojo vyno

• 80 g sviesto

• svogūno

• šaukšto miltų

• stiklinės vandens arba žuvies sultinio

• šaukšto tarkuoto juodojo šokolado

• žiupsnelio malto cinamono

• žiupsnelio maltų gvazdikėlių

• druskos

• maltų juodųjų pipirų

1. Sviestą išlydykite keptuvėje ir jame pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Suberkite miltus ir viską dar šiek tiek pakepinkite. Baigdami kepti įpilkite stiklinę vandens ar žuvies sultinio ir gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa.

2. Į padažą supilkite baltąjį vyną, suberkite visus prieskonius ir tarkuotą šokoladą. Gerai išmaišykite.

3. Supjaustytus žuvies gabalėlius dėkite į ugniai atsparų indą, užpilkite pagamintu šokolado padažu ir troškinkite ant silpnos ugnies, kol žuvis iškeps.

4. Žuvį su saldžiu padažu patiekite su biriais virtais ryžiais ar ryžių koše.

Šokoladinis pudingas su vanilės padažu

šokoladinis pudingas

Pudingui:

• 100 g juodojo šokolado (60–70 proc.)

• 2 šaukštų krakmolo

• 2 šaukštų cukraus

• 2 šaukštų kakavos

• šaukšto vanilinio cukraus

• 14 g sviesto

• 1,5 stiklinės pieno

Padažui:

• 300 ml pieno

• vanilės ankšties

• šaukšto krakmolo

• šaukšto cukraus

• kiaušinio

1. Pirmiausia pagaminkite pudingą. Pieną supilkite į puodą ir užvirinkite. Ugnį sumažinkite, į puodą sudėkite nedideliais gabaliukais sulaužytą šokoladą. Pieną nuolat maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps.

2. Krakmolą sumaišykite su kakava ir cukrumi. Šį mišinį suberkite į nuolat maišomą šokoladinį pieną ir kaitinkite, kol pudingas ims tirštėti. Nepamirškite pudingo nuolat maišyti, kad nesusidarytų krakmolo gumuliukų.

3. Kai pudingas sutirštės iki pageidaujamos konsistencijos, įmaišykite vanilinio cukraus ir sviesto. Sviestui ištirpus ir susijungus su mase, puodą nukelkite nuo ugnies.

4. Pudingą paskirstykite į indelius. Jo paviršių uždenkite maistine plėvele (turi liestis su pudingo paviršiumi), kad auštant nesidarytų plėvelė. Atvėsinkite.

5. Kol pudingas vėsta ir stingsta, pagaminkite vanilinį padažą. Vanilės ankštį įpjaukite išilgai ir peilio galiuku iš vidaus pašalinkite sėklytes. Sudėkite jas į pieną. Į pieną taip pat įmaišykite krakmolo, cukraus ir kiaušinį. Viską išplakite.

6. Supilkite į puodą ir nuolat maišydami kaitinkite, kol padažas ims tirštėti. Neužvirinkite.

7. Pudingą į stalą patiekite su šiltu ar jau atvėsusiu vaniliniu padažu.

 

Raminta LISAUSKIENĖ

123rf nuotraukos

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis