EIM sako, kad dauguma ūkininkų, kuriems leista gaminti šiuos gėrimus, yra smulkaus ir vidutinio verslo atstovai, be to, naminės degtindarystės gamyba svarbi Lietuvos tautinio paveldo dalis.
„Siūlome numatyti išimtis ūkininkams, gaminantiems tradicinius alkoholinius gėrimus iš vaisių ir neviršijant 50 litrų per metus, dėl akcizais apmokestinamų prekių sandėlio steigimo ir akcizo mokesčio mokėjimo“, – rašoma ministerijos išvadoje dėl dalies Seimo narių inicijuotų pataisų.
ŽŪM sako, kad alus, vynas, fermentuoti gėrimai, etilo alkoholis, pavyzdžiui, naminė degtinė ir kiti spiritiniai gėrimai, galėtų būti atleisti nuo akcizo ir tai, priešingai nei tvirtina Finansų ministerija, neprieštarautų Europos Sąjungos direktyvoms.
„Ūkininko gaminami tradiciniai alkoholiniai gėrimai yra skirti ne pardavimui, o tik savo ar šeimos poreikiams arba degustuoti vietoje. (...) Direktyvoje numatyta, kad alus, vynas ir kiti fermentuoti gėrimai gali būti atleidžiami nuo akcizų, jeigu juos pagamina privatus asmuo ir juos vartoja jis pats, jo šeimos nariai arba svečiai, su sąlyga, kad jie nėra pardavinėjami“, – tvirtina ŽŪM.
Pasak ministerijos, jeigu nėra galimybės atleisti nuo akcizo ir sandėlių steigimo, galima taikyti sumažintą tarifą.
Tuo metu Finansų ministerija sako, kad pritarus siūlymui lengvatos turėtų būti taikomos ne tik ūkininkams, bet ir įmonėms, taip pat ne tik Lietuvoje pagamintiems, bet ir importuotiems gėrimams.
Dabar nuo akcizų atleidžiami alus, vynas, kiti fermentuoti gėrimai, jei jie skirti tik asmeniniam naudojimui – savo ar šeimos poreikiams.
Finansų ministerija siūlo Vyriausybei nepritarti dalies parlamentarų inicijuotoms pataisoms, kurias parengė konservatorius Kazys Starkevičius, liberalas Eugenijus Gentvilas bei socialdemokratas, buvęs premjeras Gintautas Paluckas.
Pradėjęs svarstyti jų siūlomus pakeitimus, Seimas paprašė Vyriausybės išvados.
Seimas nuo praėjusių metų lapkričio leido ūkininkų kaimo turizmo sodybose legaliai gaminti naminukę – iki 65 laipsnių stiprumo gėrimus, pripažintus tautinio paveldo produktais. Jų galima pagaminti iki 100 litrų per metus, tačiau negalima parduoti – jie privalo būti naudojami tik savo ar šeimos poreikiams, arba degustuoti vietoje.
Gėrimai turi būti išpilstyti į ne didesnę kaip litro stiklinę tarą, juos reikia žymėti etiketėmis, kuriose nurodytas numeris, gėrimą pagaminusio ūkininko vardas ir pavardė, produkto pagaminimo data ir laikas, sudėtis ir tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais.
Autorė Sniegė Balčiūnaitė
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama