Columbus +9,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 9 Lap 2024
Columbus +9,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 9 Lap 2024

Moliūgų cukatai įkandami ir studentiškai kišenei

2023/11/29


Įgudusios šeimininkės iš užrašų knygelės gali ištraukti ne vieną įmantresnį saldėsio receptą. Bet kaip gyvenimą pasisaldinti sveikesniais gaminiais ir tiems, kurie dar naujokai virtuvėje, dar neturi ilgo išbandytų receptų sąrašo ar tiesiog nori atrasti pusiausvyrą tarp prie puodų praleisto ir pomėgiams skirto laiko? Neprastą išeitį rado du studentai, mėgstantys pasigaminti cukatų iš moliūgų.

Deimantė ir Karolis neslepia, kad į virtuvę užsuka tik tada, kai reikia, tačiau sumuštinius tepa ar kiaušinienę kepa retai, pasijutę labai labai alkani arba kai tnka skubintis į paskaitas. Desertui jie galėtų nusipirkti šokolado ar bandelių, bet kol sandėliuke yra Deimantės mamos darže užaugintų moliūgų, mieliau pasmaguriauja pačių pasigamintais cukatais, greičiausiai taip ir vieną kitą eurą sutaupo.

Šventiškai įpakuoti cukatai gali būti ir miela kalėdinė dovanėlė – nebrangi, neįmantri, užtat savomis rankomis pagaminta!

„Nuo saldėsių dar lieka sirupo. Niekada jo neišpilu, užpylusi šiltu vandeniu, geriu kaip arbatą, o praskiedus šaltesniu – gaunasi gaivus vaisių gėrimas“, – pasakojo Deimantė. Ji stengiasi sunaudoti beveik viską, kas lieka gaminant cukatus. Sausai išspausti citrinas nelegva, o ir per daug nesistengia, nes palaikius vandenyje, galima atisigerti vitaminingo gėrimo. Kol kas dar nesugalvojo, ką daryti iš moliūgų žievės, bet tai smalsiam jaunam žmogui tikriausiai tik laiko klausimas.

Jaunuolių virtuvėje rastume ne tik moliūgą, bet šįkart jie dalinasi būtent iš šios daržovės pagamintų saldėsių receptu.

Moliūgų cukatai

Reikės:

  • 3 kg moliūgo
  • 1 kg cukraus
  • apelsino
  • 2 citrinų
  • šaukšto vanilinio cukraus
  • Nulupkite moliūgo žievę ir supjaustykite 3,5 cm ilgio bei 2,5 cm storio gabalėliais.
  1. Užpilkite cukrumi ir palikite per naktį.
  2. Nukoškite išsiskyrusį sirupą ir į jį įtarkuokite citrinų bei apelsino žievelių (tik netarkuokite baltos dalies), įspauskite vaisių sulčių. Jeigu mėgstate imbierą, galite įtarkuoti ir jo.
  3. Sirupą užkaiskite ant nestiprios ugnies. Kai užvirs, užpilkite ant moliūgo gabalėlių ir palikite maždaug 12 valandų (galima ir ilgiau) kambario temperatūroje.
  4. Tada moliūgus su sirupu užkaiskite ir virkite tol, kol gabalėliai ims skaidrėti, bet nelaukite, kol ištiš.
  5. Nupilkite sirupą ir išdžiovinkite moliūgo cukatus. Jeigu turite specialią daržovėms ir vaisiams skirtą džiovyklę, galite naudoti ją. Bet Deimantė ir Karolis tai daro elektrinėje orkaitėje, nustatę apie 70 °C temperatūrą ir pravėrę dureles. Taip cukatai išdžiūsta maždaug per parą. Jeigu norite kietesnių, padžiovinkite ilgiau.

 

Autorės nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis