Raugo „užsiaugina“ pats
„Anksčiau esu kepęs duoną su kvietiniu raugu, įberdavau įvairiausių sėklų. Dar ir dabar kai kurie draugai kepa tokią duoną, net apie dešimtį metų išsaugojo raugą. Tikra tiesa, jei turi namuose raugo, visada turėsi ir duonos. Šiemet pradėjau kepti ruginę. Pradžioje įprastą, o vėliau pagardinau sėklomis. Tai tikrai nebuvo sudėtinga“, – pasakoja eksperimentus virtuvėje mėgstantis R. Baukus, žinių, kaip pagaminti raugo pačiam, pasisėmęs iš bendraminčių interneto grupėje.
Šiam raugui reikia 50 g atvėsinto virinto vandens ir 50 g ruginių miltų. Maitindami raugą, pirmiausia nukabiname 25 g raugo, po to įpilame 50 g vandens, įberiame 50 g ruginių miltų ir viską išmaišome.
Nukabinto raugo pašnekovas pataria neišmesti, kaupiant ir pamaitinant, iš jo galima pasigaminti sveikuoliškų krekerių. Bus tikrai skanu. Tereikia keturių penkių dienų jį prisijaukinti.
Rimo duona
Reikės:
„Jokių ypatingų žinių nereikia. Suprantama, kepant pirmą kartą, procesas atrodo sudėtingas, bet vėliau lieka tik malonumas. Duonos receptų yra įvairių, tad tobulėjimui ribų nėra. Visada atrasime ką nors naujo. Man patinka juoda duona be konservantų, cukraus, mielių. Mano duonoje tik ruginiai miltai, druska, vanduo. Įbėrus sėklų, gaunamas turtingesnis skonis“, – apibendrina duonos kepėjas.
Naminė pica visada gardesnė ir sotesnė
Užsimanęs picos, R. Baukus neskuba į piceriją ar kavinę – picą iš brandintos tešlos jis kepa pats.
Rimo picos padas
Reikės:
(1 picai)
„Ant picos dedame viską. Man patinka saliamis, alyvuogės, daržovės, jūros gėrybės, tokios kaip krevetės, kalmarai. Ir, aišku, sūriai, jų galima dėti ir daugiau, ir mažiau, kaip kam norisi. Pelėsiniai gali būti dedami atskiromis grupelėmis, kad labiau jaustųsi skirtingas skonis. Gali būti naudojami kietieji ar fermentiniai sūriai. Kai pats gamini, tiesiog dedi, ko nori arba ką randi šaldytuve“, – picos ruošimo subtilybėmis dalijasi Rimas ir priduria, kad jam labiau patinka fermentuota tešla. Iš jos gali kepti nors ir savaitę, o mielinę tenka naudoti iškart, nes ji nelaukia.
Krekeriai – sveikas užkandis
Užsimanęs kažko lengvai užkąsti, R. Baukus sugalvojo pamėginti išsikepti krekerių, panaudodamas nukabintą duonos raugo dalį. Ypač skanūs ruginės duonos raugo krekeriai.
Krekeriai iš ruginio raugo
Reikės:
Prie krekerių Rimas pasigamina specialią, gvakamolę primenančią užtepėlę.
Užtepėlei reikia: avokado, svogūno, pomidoro, druskos, juodųjų pipirų, šiek tiek aliejaus. Viskas sutrinama, pagardinama šlakeliu citrinos sulčių. Tai primena meksikietišką avokadų užtepėlę.
Rimo BAUKAUS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.