Kaunas +1,1 °C Sniegas
Sekmadienis, 16 Lap 2025
Kaunas +1,1 °C Sniegas
Sekmadienis, 16 Lap 2025

Nusikelkite į Japoniją: išbandykite „wok“ patiekalą su ypatingais makaronais

2024/09/26


Padidink tekstą

Japonijos virtuvė yra itin populiari visame pasaulyje. Šios šalies kulinarijoje pabrėžiama produktų įvairovė ir pusiausvyra. Ji kuriama naudojant penkias spalvas: juodą, baltą, raudoną, geltoną ir žalią, taip pat penkis kepimo būdus: žalias maistas, kepamas, atskirai kepamas ant grotelių, ruošiamas garuose ir verdamas. Prijungiami ir penki skoniai: saldu, aštru, sūru, rūgštu ir kartu. Ji be galo turtinga savo skoniais, dažnu atveju laikoma sveika, o šios virtuvės ypatybės įvardijamos kaip priežastimi, kodėl japonų žmonės tokie ilgaamžiai.

„Umami“ soja ir „udon“ makaronai

Soja – vienas iš populiariausių japonų ir viso pasaulio naudojamas ingredientas. Šis padažas tinka viskam, pasitaiko žmonių, kurie jį valgo net su ledais. Sojos padažas skaičiuoja jau kelių šimtų metų istoriją. Tradiciškai jis gaminamas fermentuojant sojos pupeles su specialiu raugu.

Soja pasižymi specialiu – umami“ skoniu, kurį atpažįsta ne visi. Jis specifinis, dažnai apibūdinamas kaip skonio stipriklis, pasiskirsto po visą liežuvį ir sukuria ryškų, įsimintiną jausmą. „Umami“ skonį suteikia glutamo rūgštis ir druskos. Jis sukelia apetitą žadinantį pojūtį. Šių junginių turi kai kurie sūriai, mėsa, grybai, kiti baltyminiai produktai ir, be abejo, sojos padažas.

Japonija garsėja ne tik soja, tačiau ir savo „udon“ makaronais, kurie gaminami iš kviečių miltų, jie storesni už ramenui skirtus makaronus. Yra įvairių jų paruošimo ir patiekimo būdų. Paprasčiausia forma jie sutinkami karštoje sriuboje ar gaminant „wok“ makaronus.

Japoniški „wok“ makaronai leis pasijusti kaip japonui, o galbūt ir prailgins jūsų gyvenimą.

Japoniški „wok“ makaronai

Paskutinis makaronų keturkovės dalyvis – japoniškieji „wok“ makaronai. Japonai savo „wok“ stiliaus makaronus ruošia taip pat su skirtingais makaronais, pavyzdžiui, jie naudoja „udon“ makaronus, kurie gaminami iš ryžių miltų. 

Patiekalui prireiks:

150 g „shiitake“ grybų

2 v. š. sezamų aliejaus

Druskos, pipirų

350 g vištienos šlaunelių mėsos

1 morkos

1 svogūno

1 skiltelės česnako (sutrinto arba smulkiai sukapoto)

1 a. š. čili dribsnių („chilli flakes“)

400 g „udon“ makaronų

1 v. š. sojos padažo

3 v. š. „teriyaki“ padažo

Sezamų sėklų, kalendros, žaliosios citrinos papuošimui

Supjaustykite „shiitake“ grybus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite grybus ir pakepinkite apie 5 min. vis pavartydami, kol gražiai apskrus. Pabarstykite juos druska, pipirais, išmaišykite ir atidėkite grybus į atskirą lėkštę.

Vištieną, svogūnus ir morką supjaustykite kąsnio dydžio juostelėmis. Berkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi smulkintą česnaką, imbierą, čili dribsnius ir pakaitinkite, kol išsiskleis kvapnūs aromatai.

Suberkite vištieną ir vis pavartydami kepkite apie 5–6 minutes. Tuomet sudėkite morkas ir svogūnus, kepkite dar tiek pat laiko, kol daržovės suminkštės, o vištiena iškeps.

Grąžinkite į keptuvę grybus, supilkite soją, ir „teriyaki“ padažą, gerai išmaišykite. Sudėkite pagal instrukciją išvirtus „udon“ makaronus, užpilkite truputį vandens ir vis maišydami pakaitinkite dar porą minučių, kol viskas tolygiai pasidengs padažu. Patiekite pabarstę sezamų sėklomis ir kalendros lapeliais, su skiltele žaliosios citrinos. Skanaus!

 

Partnerio informacija

Dalintis
2025/11/16

Lengviau patekti į rojų nei pas „valdišką“ daktarą

Buvusio Seimo nario, visuomenės ir politikos veikėjo, Joniškio garbės piliečio Liudo Jonaičio teigimu, tokios netvarkos, kaip Lietuvoje, nėra nė vienoje Europos valstybėje. Nesibaigiančių sveikatos apsaugos reformų pasekmės – gydytoja...
2025/11/16

Probiotikų nauda pieninio tipo veršelių sveikatai

Pirmasis veršelio gyvenimo mėnuo yra pavojingiausias laikotarpis dėl nevisiškai susiformavusios imuninės sistemos ir aplinkos veiksnių, ypač infekcijų, kurios laikomos pagrindine veršelių sergamumo ir mirtingumo priežastimi.
2025/11/16

Britų ūkininkai optimizmu netrykšta

Naujo bendrovės „McCain Foods“ užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, daugiau nei pusė britų ūkininkų svarsto galimybę palikti šį sektorių, o didėjantis finansinis, politinis, aplinkosauginis ir psichinės sveikatos spaudimas kelia ...
2025/11/16

„Gerų patirčių namai“ – vieta, auginanti pasitikėjimą ir galias

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Tyliai ramiai Saviečiuose, vyro senelių gimtojoje žemėje įsikūrusiuose „Gerų patirčių namuose“, patirtimi ir švelnumu su kitais dalijasi moteris, nuolat kelianti sau užduotis ...
2025/11/16

Siūloma išplėsti šeimų, kurios galėtų gauti vaiko priežiūros kompensacinę išmoką, ratą

Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pateiktai svarstyti Vyriausybės išvadai dėl Išmokų vaikams įstatymo pakeitimo projekto. Šiuo projektu iš esmės pritarta pasiūlymui išplėsti &sca...
2025/11/16

Skirtumas tarp dyzelino ir benzino kainų didėja ir toliau

Vidutinė benzino kaina Lietuvoje per savaitę padidėjo 0,2 proc., o dyzelinas pabrango 1,2 procento. Europos Sąjungos šalyse per tą laiką vidutinės benzino kainos padidėjo 0,3 proc., o dyzelino – 1,2 procento. Palyginti su ES ša...
2025/11/16

Pelenai: kaip tvarkyti šildymo sezono atliekas?

Šildymo sezonas – tai laikas, kai neišvengiamai padaugėja pelenų ir, žinoma, daug jų išmetama į komunalinių atliekų konteinerius.
2025/11/16

Kaip paprastais kasdieniais įpročiais užtikrinti maisto saugą ir higieną namuose

Rudens ir žiemos mėnesiais, ilgėjant tamsiajam paros laikui ir orams vėstant, daugiau laiko praleidžiame namuose. Ilgesnis buvimas uždarose patalpose didina ne tik peršalimo ligas sukeliančių virusų plitimo riziką – dau...