„Tai labai paprasti, lengvai pagaminami, iš nedaug ingredientų susidedantys padažai. Kiek kartų bandėme, visada pavyksta ir nenuvilia skoniu“, – pasakojo A. Lukoševičienė. Moteris skatina eksperimentuoti – gali būti, kad nustebinsite ne tik save, bet ir svečius. „Vasarą dažnai kepame mėsą lauke. Kiaulieną, kalakutieną, vištieną norisi skaninti tokiais padažais, kurie neužgožtų mėsos skonio, bet padėtų jam atsiskleisti“, – skaitytoja teigė, kad jos padažai tobulai tiks, jei mėgstate lengvus, natūralaus skonio, tačiau išraiškingus pagardus.
Saldžiarūgščiai rabarbarai
Rabarbarų lapkočiai naudojami įvairiems pyragams, desertams gaminti, ledams pagardinti, iš jų gaminamas kisielius, želė, gėrimai ir kt. Jų galima dėti į sriubas ar troškinius. Rabarbarus galima užšaldyti žiemai (prieš tai patariama nuplauti verdančiu vandeniu). Siūlome iš rabarbarų pasigaminti padažą mėsai paskaninti.
Reikės:
Rabarbarus švariai nulupti. Į puodą įpilti aliejaus, suberti smulkiai pjaustytus svogūnus ir šiek tiek pakepinti. Tada sudėti smulkiai supjaustytus rabarbarus, suberti likusius ingredientus ir maišant virti, kol rabarbarai suminkštės (10–15 min.). Padažą galima sutrinti – skonis taps išraiškingesnis, o tekstūra švelnesnė.
Raudonieji serbentai
Raudonieji serbentai puikūs tuo, kad iš jų galima lengvai pasigaminti uogienės ir džemo. Visgi juos panaudoti įmanoma kur kas įvairiau. Be to, šios mažos rūgščios uogytės labai naudingos sveikatai: kelia apetitą, gerina žarnyno veiklą. Serbentų uogos tonizuoja, yra puiki profilaktikos priemonė, jei norite užkirsti kelią peršalimo ligoms ir įvairioms infekcijoms. Siūlome pasigaminti burnoje tirpstančio padažo, kuriuo pagardinsite mėsos patiekalus ir suteiksite jiems pikantiškumo.
Reikės:
Serbentus sutrinti iki vientisos masės ir kaitinti, kol užvirs. Tada sudėti likusius produktus ir, maišant ant silpnos ugnies, dar pakaitinti. Padažas labai aromatingas, ypač tiks prie paukštienos patiekalų.
Prisirpusios vyšnios
Vyšnios dar vadinamos superuogomis: jos gerina virškinimą, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Jose gausu žmogui reikalingų medžiagų: cinko, geležies, kalio, mangano, vario. Ne veltui iš šių raudonųjų gražuolių gaminami gaivūs gėrimai, uogienės, desertai, jos puikiai tinka pyragų įdarams. Be viso to, galite išsivirti ir padažo mėsos patiekalams gardinti.
Reikės:
Vyšnias ir svogūnus sutrinti iki vientisos masės bei kaitinti, kol užvirs. Tada sudėti likusius produktus ir maišant virti dar 5 min. Paskui viską sukrėsti į indelius ir laikyti šaldytuve. Šis padažas gali stovėti net iki metų.
„Rasų“ korespondentė Aurelija UŠACKĖ
Aurelijos LUKOŠEVIČIENĖS nuotraukos
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.