Kaunas +4,1 °C Rūkas
Šeštadienis, 8 Lap 2025
Kaunas +4,1 °C Rūkas
Šeštadienis, 8 Lap 2025
Grybų ir makaronų apkepas
Grybų ir makaronų apkepas.

Kaip išvengti dažniausių makaronų ruošimo klaidų?

2024/10/31


Padidink tekstą

Nuo klasikinių itališkų spagečių su pomidorų padažu iki įvairiausių netradicinių paruošimo būdų – makaronai tapo mėgstamu pasirinkimu dažnoje virtuvėje. Tačiau nors makaronų ruošimas atrodo paprastas, daugelis daro klaidas, dėl kurių patiekalas gali prarasti savo nepriekaištingą skonį. Maisto tinklaraštininkė Indrė Denisovienė dalinasi, kaip jų išvengti.

1. Nekreipiamas dėmesys į makaronų rūšį

Pasak maisto tinklaraščio „Skaniai ir lengvai“ autorės Indrės Denisovienės, planuojant ruošti makaronų patiekalą pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į makaronų rūšį.

Indrė Denisovienė

„Lietuvos parduotuvių lentynose dažniausiai būna paprastųjų kviečių ir kietųjų kviečių makaronai, vadinami „durum“, taip pat galima įsigyti ir kitų grūdų makaronų. Tačiau norint pasigaminti patiekalą, kuris primintų itališką virtuvę, vertėtų rinktis kietagrūdžius „durum“ makaronus – būtent naudojant kietuosius kviečius gaminami itališki makaronai. 

Kokybiški makaronai – labai svarbus kriterijus, lemiantis patiekalo skonį ir maistines savybes“, – dalinasi I. Denisovienė.

Tinklaraštininkei antrina ir grūdų perdirbėjų bendrovės „Dobele“ pardavimų vadovas Lietuvoje Romanas Stanislovaitis: „Kietagrūdžiuose makaronuose yra didelis kiekis mineralinių medžiagų – kalio, geležies, fosforo, kalcio. Svarbiausia – tokie makaronai yra puikus baltymų šaltinis: 100 g sauso gaminio yra 15 proc. paros normos žmogui. Be to, įprastų makaronų gamybai naudojami rafinuoti miltai, o kietagrūdžių – manai, tai lemia didesnį ląstelienos kiekį.“

2. Per mažai vandens

Indrė Denisovienė pastebi, dažna makaronų paruošimo klaida – naudojamas per mažas puodas arba per mažai vandens.

„Makaronai turi laisvai plaukioti, todėl siūlome vadovautis instrukcijomis, nurodytomis ant pakuotės arba „auksine“ taisykle: 100 g makaronų reikia 1 litro vandens. Tai padės išvengti prilipimo ir leis makaronams tolygiai išvirti“, – pataria I. Denisovienė.

3. Užmirštama pasūdyti

Tinklaraščio „Skaniai ir lengvai“ autorės teigimu, makaronams, virtiems be pakankamai druskos, gali trūkti skonio. „Nevenkite pasūdyti vandens – įdėkite apie 1 valgomąjį šaukštą druskos litrui vandens. Druska suteiks makaronams skonio nuo pat pradžių, todėl jūsų patiekalas bus sodresnis ir skanesnis“, – sako pašnekovė.

4. Makaronų plovimas po virimo – klaida

Nors daugelis įpratę nuplauti makaronus po virimo, I. Denisovienė to daryti nerekomenduoja, nes taip pašalinamas krakmolas, kuris padeda padažui prilipti. Norėdami geresnio skonio ir tekstūros, tiesiog gerai nuvarvinkite ir iš karto maišykite su padažu.

5. Netinkamas virimo laikas

„Nenumokite ranka į makaronų virimo laiką, tai – itin svarbi sąlyga patiekalo skoniui. Makaronai turėtų būti „al dente“ – šiek tiek tvirti. Per ilgas virimas juos suminkštins ir patiekalas praras tekstūrą. Sekite pakuotės instrukcijas ir patikrinkite makaronus minutę anksčiau, kad užtikrintumėte tobulą rezultatą“, – sako tinklaraštininkė.

6. Gaminant iš anksto, kyla rizika

Tinklaraštininkė atkreipia dėmesį, jeigu makaronus pagaminate per anksti, jie gali sukibti ir išsausėti. Geriausia juos virti, kai padažas jau paruoštas, o jei reikia, galite pridėti truputį vandens, kad makaronai ilgiau išliktų birūs.

7. Neišsaugomas makaronų vanduo

„Patarimas pabaigai – prieš nukošdami makaronus, išsaugokite šiek tiek krakmolingo vandens – jis puikiai tinka padažo konsistencijai koreguoti ir padeda padažui geriau pasiskirstyti ant makaronų“, – pataria I. Denisovienė.

Tarptautinė makaronų diena – puiki proga išmokti šių paprastų, bet svarbių taisyklių ir mėgautis gardžiais makaronais. Tinklaraščio „Skaniai ir lengvai“ autorė dalinasi rudenišku greitai paruošiamu makaronų receptu.

Grybų ir makaronų apkepas

Grybų ir makaronų apkepas

Ingredientai, kurių reikės:
• 400 g virtų „Dobele“ kietagrūdžių makaronų;
• 250 g grybų;
• 150 g šoninės;
• 5-6 saulėje džiovintų pomidorų;
• 1 nedidelio brokolio;
• sviesto (formai patepti);
• džiūvesėlių (formai pabarstyti);
• šiek tiek druskos (makaronų virimui).

Padažo ruošimui:
• 0.5 l pieno;
• 1 kiaušinio;
• 2 a. š. garstyčių;
• druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį)
• 100 g puskiečio sūrio;
• saujos kietojo sūrio (Parmezano).

Gaminimas:

1. Pirmiausia pasiruoškite skardą. Ištepkite ją sviestu ir pabarstykite džiūvesėliais.
2. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite šoninę, kol apskrus. Išimkite ir atidėkite į šoną. Į keptuvę sudėkite smulkintus brokolius ir grybus, lengvai pakepinkite. Kai iškeps, sumaišykite su pjaustytais džiovintais pomidorais.
3. Pieną sumaišykite su kiaušiniu, garstyčiomis, druska, puskiečiu sūriu ir viską gerai išmaišykite.
4. Daržoves, šoninę ir makaronus sumaišykite. Sudėkite į sviestu ir džiūvesėliais padengtą kepimo formą ir užpilkite padažu. Kepkite iki 180° įkaitintoje orkaitėje apie 25-35 minutes. Prieš kepimo pabaigą užberkite kietojo sūrio. Skanaus!

 

PR Service informacija

Dalintis
2025/11/08

Sunkus bulvių kasimo sezonas: lietūs stabdė darbus, bet sėklinės bulvės džiugina kokybe

Šių metų bulvių sezonas Petro Vasiliausko ūkyje buvo kupinas iššūkių. Nors pavasaris atėjo vėluodamas, o rudenį darbus stabdė gausus lietus, sėklinių bulvių derlius ūkyje džiugina tiek kokybe, tiek kiekiu.
2025/11/08

Planuojate seną automobilį keisti mažiau taršiu? Paramos likutis ir terminas artėja prie pabaigos

Gyventojai, sunaikinimui atidavę seną, taršų automobilį, jau ne pirmus metus gali sulaukti 1 000 eurų kompensacijos, įsigiję mažiau taršų automobilį ar elektrinę transporto priemonę. Norintys pasinaudoti šia galimybe kvie...
2025/11/08

D. Imbrasas. Koks yra kapitalo vaidmuo darbo našumo raidai?

Prie pastaruosius dvidešimt metų stebėto spartaus pragyvenimo lygio augimo Lietuvoje itin reikšmingai prisidėjo darbo našumas. Jis nulėmė keturis penktadalius viso pragyvenimo lygio padidėjimo. Kaip ir pragyvenimo lygio atveju...
2025/11/08

Panevėžietis nuteistas dėl seksualinio nepilnamečių išnaudojimo, asmens terorizavimo ir kitų nusikaltimų

Teismas 29 metų panevėžietį V. B. pripažino kaltu dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų prieš jaunesnius nei 16 metų asmenis, nepilnamečių lenkimo vartoti narkotines ar psichotropines medžiagas, žmogaus terorizavimo, turto sunaikinimo ir vie...
2025/11/08

Šokiruojantis miškininkų radinys: prasidėjus padangų keitimo sezonui – 5 tonos išmestų padangų

Valstybinių miškų urėdijos (VMU) Kuršėnų regioninio padalinio miškininkai dalinasi neraminančia informacija – šių metų spalio mėnesį Gruzdžių girininkijoje buvo surinkta daugiau nei 5 t išmestų padangų. Tai...
2025/11/08

„INVL Baltic Real Estate“ grynasis pelnas šiemet augo 3,2 karto iki 3,25 mln. eurų

Investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovės „INVL Baltic Real Estate“ neaudituotas konsoliduotas grynasis pelnas šiemet sausį-rugsėjį siekė 3,25 mln. eurų – 3,2 karto daugiau nei pernai tuo pat laiku, kai jis buvo 1,02 mln...
2025/11/08

Etnokultūriniame kaime įrengtos saulės šviesos elektrinės

Etnokultūriniame Didžiasalio kaime įrengtos 8 saulės šviesos elektrinės. Jų įrengimas nebuvo derintas su Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcija. ASTD kraštovaizdžio apsaugos skyriaus specialistai kartu su Kultūros paveldo a...
2025/11/08

VILVI receptai: Kijevo kotletai su VILVI Memel Prussia sūrio riekutėmis

Jaukiai  vakarienei ant stalo keliauja itin gardūs Kijevo kotletai su sviesto bei sūrio įdaru, kuriuos skaniausia ragauti vos tik iškepusius – kai prapjovus ne tik išbėga sviestas, bet ir vis dar tįsta sūris. Lengvai tra&s...