Patikimas sultinio kubelis Jei reikia greitai išsivirti sriubos, nedelsiant patiekalui suteikti išraiškingo skonio, netieskite rankos link parduotuvių lentynų su paruoštais sultiniais arba sultinio kubeliais. Ar žinojote, kad ir namuose galite pasigaminti tokį kubelį, tiksliau – sultinio pastą, kupiną skonio, tikrų žolelių, prieskonių ir daržovių. Pastą arba kubelį galite pasigaminti iš daržovių, mėsos, net grybų, o skonis bus toks, koks patinka būtent jums. Vėlyvas ruduo yra pats geriausias laikas kaupti naminio sultinio pastos atsargas: salierai, pastarnokai, porai, morkos, pankoliai, petražolės, gelsvės tik ir laukia, kada pateks į puodą. Ir naminio sultinio kubelių aromatas, verdant sriubą, pasklis po namus! Svarbiausia – jokios chemijos, tik natūralūs produktai. Su tokiais kubeliais paprasčiausią sriubą išsivirsite tik įdėdami makaronų arba mėgstamų kruopų, bet skonis bus kaip visavertė, naminė, vištienos arba grybų sriuba! Vienas pastebėjimas – ne tik pramoniniu būdu pagamintų sultinio kubelių, bet ir naminių sudėtyje yra nemažai druskos, tad patiekalus sūdykite, kai įdėsite naminio sultinio pastos arba kubelį ir būtinai ragaukite.
Sultinio pasta su vištiena
Galite paruošti naminio sultinio pastą iš bet kokios mėsos: kiaulienos, jautienos, kalakutienos, vištienos ar žąsienos, arba pagal receptą paruošti universalią pastą iš paukštienos ir jautienos. Ji išeina labai tiršta ir sodri, laikyti ją galite šaldiklyje.
Reikės:
• 3 lauro lapų
• 5 grūdelių kvapiųjų pipirų
• 10 grūdelių juodųjų pipirų
• vidutinio svogūno
• 2–3 šviežių gelsvės lapų
• ryšelio petražolių
• 500 g vištienos šlaunelių mėsos
• 400 g morkų
• 100 g salierų
• 100 g petražolių šaknų
• 4–5 skiltelių česnako
• 200 g jūros druskos
• 150 g vandens
Lauro lapus, kvapiuosius pipirus ir juodųjų pipirų žirnelius sumalkite kavamale arba sutrinkite grūstuvėje. Svogūną supjaustykite storais griežinėliais ir apkepkite kiekvieną iš abiejų pusių sausoje keptuvėje. Smulkiai supjaustykite petražoles ir gelsves. Du kartus permalkite mėsą. Visas daržoves smulkiai sutrinkite virtuviniu kombainu arba sutarkuokite smulkia tarka. Iš anksto paruoštus ingredientus sudėkite į storasienį puodą, įpilkite vandens, įberkite druskos, uždenkite ir užvirinkite. Tada atidenkite ir maišydami kaitinkite mažoje kaitroje 40–50 min. Būtinai maišykite, kad puodo turinys neprisviltų. Galiausiai viską sutrinkite virtuviniu kombainu – pasta turi būti labai tiršta. Ją sudėkite į ledukų arba kitokius šaldymo indelius ir sušaldykite.
Sūdytas daržovių mišinys
Vienas originaliausių dalykų, kurių mane išmokė močiutė, yra minėtasis „pagardėlis“. Prisimenu daržovėmis nukrautą stalą, didžiulį dubenį, kuriame jos buvo plaunamos, ir svaiginantį kvapą, pasklisdavusį, kai močiutė ir senelis pradėdavo pjaustyti ir tarkuoti daržoves. Taip pat kvepiančius žalumynus, pavadintus naujoviškais žodžiais „poras“ ir „salieras“, kurių ne taip paprastai galima buvo nusipirkti, ir gaminimo procesą, derinamą pagal pirkinius.
Reikės:
• 500 g skustų morkų
• 200 g nuluptų salierų šaknų
• 100 g nuluptų petražolių šaknų
• 100 g porų baltosios dalies
• nedidelio gabaliuko aitriosios paprikos
• 50 g petražolių žalumos
• 50 g krapų
• ryšelio salierų lapkočių su lapais
• 2–3 gelsvės šakelių
• 100 g druskos
Morkas, salierus, petražoles sutarkuokite „morkine“ tarka. Petražoles, krapus, salierų lapkočius su lapais, gelsvę, porą ir aitriąją papriką smulkiai supjaustykite. Visas daržoves sumaišykite. Suberkite druską ir vėl išmaišykite. Sudėkite masę į švarius stiklainius, uždenkite ir laikykite šaldytuve. Virdami sriubą arba gamindami troškinį, įdėkite šaukštą arba du šio mišinio. Kadangi jis sūrus, sriubą arba troškinį sūdykite tik jų paragavę.
Prieskoninis sultinys su grybais
Sultinys yra labai intensyvaus skonio, litrui užteks ir valgomojo šaukšto šios pastos. Dėl nemažo druskos kiekio šaldiklyje pasta nesušąla kietai, išlaiko pastos pavidalą, tad labai patogu naudoti. Lygiai taip pat galite paruošti ir tik daržovių sultinį.
Reikės:
• 800 g nuskustų morkų
• 300 g nuluptų salierų šaknų
• 100 g nuluptų petražolių šaknų
• 100 g nuluptų pastarnokų šaknų
• 200 g porų baltosios dalies
• vidutinio dydžio svogūno
• 2–3 skiltelių česnako
• 100 g petražolių žalumos
• saujos džiovintų grybų
• kupino šaukštelio ciberžolės
• 100 g druskos
• 50 ml aliejaus
Visas daržoves ir grybus susmulkinkite ir sumaišykite. Užberkite druskos, ciberžolės ir vėl išmaišykite. Geriausiai tai daryti smulkintuvu. Jei tokio neturite, morkas, salierus, petražolių šaknį sutarkuokite tarka. Žalumynus ir porą tiesiog smulkiai supjaustykite. Daržoves su druska palaikykite apie pusvalandį, kad išsiskirtų sultys. Sudėkite daržoves į storasienį puodą arba keptuvę, įpilkite aliejaus ir, nustatę mažą kaitrą, kaitinkite maišydami, kol jos visiškai suminkštės ir nuvirs maždaug ½ apimties. Sutrinkite trintuvu ir viską dar kartą užvirinkite. Daržovių masę sudėkite į nedidelius šaldymo indelius ir laikykite šaldiklyje.
„Pagardėlis“ atsargai
Žingsneliai:
• Daržoves nulupkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais.
• Suberkite daržoves į trintuvo indą, susmulkinkite.
• Įberkite druskos, ciberžolės, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui.
• Gautą masę sudėkite į keptuvę ir kepkite, kol tūris sumažės pusiau.
• Sutrinkite trintuvu ir sudėkite į indelius.
Elžbieta MONKEVIČ, Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja
Autorės nuotr.
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.