Kaunas +14,0 °C Dangus giedras
Antradienis, 8 Spa 2024
Kaunas +14,0 °C Dangus giedras
Antradienis, 8 Spa 2024

Pastarnokai iš daigų – gera išeitis

2023/06/04


Kaunietė Jolita Jonaitienė, pamėgusi pastarnokus, žino, kaip nelengva jų užsiauginti. Šiemet džiaugiasi radusi gerą išeitį – pati jų pasidaigino. Galbūt jus sudomins ir tai, kaip pašnekovė šias daržoves ruošia stalui.

Eksperimentas pavyko

„Visada mėgstu turgavietėse pasidairyti retesnių daržovių daigų, o kartą įsigijusi pastarnokų daigelių ir užsiauginusi nemenkų gumbų, labai džiaugiausi šiomis daržovėmis. Jie primena morkos, saliero ir petražolės skoniu kartu sudėjus, – pasakojo J. Jonaitienė. – Tačiau ilgainiui pastarnokų daigų pirkti rasdavau vis rečiau, o ir tie patys labai pabrango, todėl pernai nutariau pati pabandyti jų užsiauginti.“

Pernai gruodį pirkusi pastarnokų veislės ‘Guernsey’ sėklų, šiemet vasarį, jų net nepalaikiusi šaldytuve, pasėjo indelyje. Sėklų daigumas siekė 70–80 procentų, o kalbant apie šias daržoves, tai jau tikra sėkmė. Daigus išpikiavo kovo pabaigoje, o gegužės viduryje persodino į dirvą.

Jolita anksčiau bandė sėti pastarnokus į dirvą, bet rezultatas buvo nulinis. Visada juos augina iš daigų – ir visada pikiuoja. Ji svarsto: galbūt todėl, kad išretintos daržovės užauga ne kaip įprasti pastarnokai (kūgio formos), o daug apvalesnės.

Namuose užauginti pastarnokų daigai.

Kiekvieną pavasarį kaunietė su didžiausiu malonumu išsirauna ir lysvėje žiemoti paliktų pastarnokų. Tik jeigu tai bandysite daryti ir jūs, Jolita perspėja: po žiemos išraukite juos kuo anksčiau, neleiskite pasirodyti pirmiesiems žaliems lapeliams. Jeigu kurį nors netyčia paliksite, jis vėliau gali sužydėti.

Piurė su pastarnokais

Mintis savoje virtuvėje trinti tyrę su pastarnokais J. Jonaitienei kilo viename restorane, kur kaip garnyras buvo patiekta pastarnokų piurė. Kadangi jos skonis buvo saldus, receptą ji savaip patobulino: verda bulvių košes, į kurias įmaišo ir trinto pastarnoko.

Dar kaunietė šias daržoves mėgsta kepti keptuvėje kaip bulves. Arba deda juostelėmis ar griežinėliais pjaustytų šaknų šalia vištos, prieš ją pašaudama į orkaitę.

Kadangi Jolita žiemai mėgsta pasiruošti savų prieskonių, tai ir pastarnokų nepalieka nuošaly. Skustuku juostelėmis susmulkina ir padžiovina elektrinėje namų džiovyklėje. Taip paruošti jie puikiai tinka sriuboms, sultiniams ir troškiniams.

 

Jolitos Jonaitienės nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Mano ūkis