Grikiai yra vienas naudingiausių maistinių augalų. Juose daugiau mineralų nei daugelyje kitų grūdinių kultūrų. Be to, turtingi skaidulų, antioksidantų ir amino rūgščių. Be visų šių ir kitų sveikatą stiprinančių savybių grikiai patiekalams suteikia ir ypatingo poskonio. Išbandykime naujų skonių!
Jeigu neįsivaizduojate gyvenimo be miltinių patiekalų, bet norite maitintis sveikiau, kvietinius miltus pakeisti grikių miltais nebus sunku. Jie puikiai tinka makaronams, blynams, kepiniams. Priešingai nei įprastieji, jie suteikia papildomo, visai neįkyraus, malonaus poskonio.
Naudos turės ir organizmas, mat grikiuose gausu vario, geležies, mangano, magnio, fosforo, vitaminų B3 ir B2, geležies, kalio, cinko ir seleno.
Pica iš grikių miltų
(Tai sveikesnis picos variantas)
Reikės:
- puodelio grikių miltų
- 2 puodelių speltos miltų
- puodelio šalto vandens
- šaukštelio kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- Išsijokite grikių ir speltos miltus bei sumaišykite su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais.
- Į miltus supilkite vandenį ir pradėkite minkyti tešlą. Minkykite tol, kol masė bus vientisa ir malonios konsistencijos.
- Tešlą iškočiokite, iki kol ši bus apie 0,5 mm storio, ir dėkite ant kepimo popieriaus. Prieš dėdami pasirinktus ingredientus ar tepdami pasirinktą padažą, picos paplotį subadykite šakute. Kepkite apie 20 min. 180 °C temperatūroje.
Energijos rutuliukai
Reikės:
- 2/3 puodelio žalių, neskrudintų, daigintų, nusausintų grikių
- 1,5 puodelio datulių
- puodelio mėgstamų riešutų
- puodelio kokosų drožlių
- 2 šaukštų kakavos
- 1–2 šaukštų citrinos sulčių
Viską sudėkite į smulkintuvą, malkite, kol gausite norimą konsistenciją. Dėkite į šaldytuvą porai valandų. Kai masė apstings, suformuokite rutuliukus.
Moliūgo pyragas iš grikių miltų
Reikės:
- 800 g moliūgo minkštimo
- 175 g grikių miltų
- 397 g sutirštinto pieno
- 2 kiaušinių
- 100 g sviesto
- 3 šaukštų vandens
- žiupsnelio druskos
- Miltus sumaišykite su druska, berkite ant medinės lentelės ir viduryje padarykite duobutę. Sudėkite smulkintą kambario temperatūros sviestą ir peilio nugarėle susmulkinkite trupinius.
- Įmuškite kiaušinio trynį, pilkite vandens ir minkykite tešlą. Suvyniokite gautą tešlą į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
- Stambiais kubeliais pjaustytą moliūgo minkštimą suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol suminkštės, o iškepus sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Į moliūgo masę sukrėskite sutirštintą pieną, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite.
- Iš atvėsusios tešlos iškočiokite ploną apvalų lakštą. Įtieskite į skardą taip, kad tešla uždengtų jos kraštus. Užtieskite išklotą tešlą kepimo popieriumi, užberkite žirnių, kad ji nepakiltų, ir 10 min. pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę.
- Ant iškepusio pagrindo sukrėskite moliūgų masę ir 45 min. šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę.
Šokoladiniai keksiukai su grikiais ir migdolais
Reikės:
- 90 g sviesto
- 100 g juodojo šokolado
- 4 kiaušinių
- 100 g rudojo cukraus
- šaukštelio vanilės ekstrakto
- šaukštelio kepimo miltelių
- 40 g grikių miltų
- 30 g maltų migdolų
- vyšnių (iš sirupo, kompoto, šaldytų, šviežių)
Sviestą ir šokoladą ištirpinkite garų vonelėje. Kiaušinius išsukite su cukrumi, kol pabals. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir tirpintą šokoladą su sviestu. Tada grikių miltus, kepimo miltelius ir maltus migdolus. Tešlą sudėkite į kepimo formeles, suberkite vyšnias. Kepkite apie 20 min. 180 °C temperatūroje.
Grikių ir aviečių kokteilis
Reikės:
- 40 g vandenyje brinkintų rudų grikių kruopų
- 240 ml kokosų pieno
- šviežių aviečių
- 2 šaukštelių agavų sirupo
- šaukštelio vanilės ekstrakto
Viską sutrinkite smulkintuvu iki norimos konsistencijos. Galite pabandyti paeksperimentuoti ir su kitomis uogomis.
„Rasų“ informacija
Asociatyvios 123rf nuotr.