Columbus +13,7 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 10 Bal 2025
Columbus +13,7 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 10 Bal 2025

Patisonai ir cukinijos: spalvos įvairėja, veislės tobulėja

2024/01/01


Vasara kvepiančios cukinijos ir patisonai vertingiausi nuskinti jauni, dar nesulaukę fiziologinės brandos. Doc. dr. Audronė Žebrauskienė, VDU ŽŪA Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto darbuotoja, kartais vien iš šių daržovių spalvos gali nuspėti, kokia bus jų žievelė ar minkštimas. Specialistės teiravomės, kaip įvairėja ne tik patisonų ir cukinijų spalvos, bet ir jų kokybė, vartojimo galimybės.

Tinka tik jaunos užuomazgos

Cukinijos ir patisonai – vienmečiai augalai, derantys visą vasarą, tačiau neretai jų galima išvysti pūpsančių daržuose rudenį. Viena didžiausių klaidų, kurias daro šių daržovių augintojai, – per ilgai jas palieka lauke.

„Visi žino, kad moliūgų maistinė vertė geriausia jiems subrendus. Nors patisonai ir cukinijos priskiriami tai pačiai moliūginių šeimai, valgomos jų jaunos užuomazgos“, – atkreipia dėmesį A. Žebrauskienė.

cukinijos
'Ambassador'

„Jeigu šias daržoves nuskiname per vėlai, jų žievė sukietėja, pradeda bręsti sėklos, o maistui vartojamos minkštosios dalies labai sumažėja“, – perspėja pašnekovė. Jos yra šilumamėgės, jautrios šalnoms, todėl į lauką sodinamos tik praėjus šalnų pavojui, jau alyvoms pražydus. Dažniausiai cukinijos ir patisonai sodinami daigais. Visos moliūginės daržovės mėgsta drėgną, puveningą, gerai įdirbtą dirvą ir saulėtą, šiltą vietą.

Cukinijų vaisiai vartojami, kai užauga 15–20 cm ilgio, patisonų – 8–10 cm skersmens (galima skinti ir mažesnius).

Ką sufleruoja spalva?

Cukinija – aguročių atmaina, krūminis augalas, kilęs iš Italijos, plačiai pasklidęs Vakarų Europoje, JAV, Kanadoje. Tad nenuostabu, kad renkantis, ką auginti naują sezoną, nuo veislių ir hibridų raibsta akys. Juolab įvairėja ir spalvos: nuo šviesiai ar tamsiai žalios (beveik juodos) luobelės iki geltonos ar pilkai žalios, su išilginiais dryžiais arba šviesesniu smulkiu ar stambiu tinkleliu.

Ką gali reikšti spalva, renkantis cukinijų veislę? „Man nelabai patinka geltonos cukinijų veislės, nes vos tik joms užaugus 18–20 cm, labai greitai pradeda bręsti sėklos ir sukietėja žievė. To nepasakyčiau apie cukinijas su žalia žieve. Tačiau geltonose cukinijose daugiau karotenoidų, didesnis vitamino C ir kitų mineralinių medžiagų kiekis, nors skonis labai panašus“, – pastebi A. Žebrauskienė.

cukinijos
'Pleiades F1'

Cukinijų veislės viena nuo kitos skiriasi dar ir lapų forma, jų skaičiumi skrotelėje, spalva. Kai skrotelėje mažiau lapų, lengviau nuimti derlių. Daugelio veislių vaisiai cilindriški, visiškai subrendę siekia 20–60 cm ilgio, bet A. Žebrauskienė pataria skinti anksčiau. Norint valgyti šviežias, nedideles, minkštas vaisių užuomazgas, derlių reikėtų skinti 2–3 kartus per savaitę.

Jauni (iki 15–20 cm ilgio) vaisiai valgomi švieži arba konservuojami. Iš užaugusių cukinijų gaminami įvairūs patiekalai. Biologinės brandos vaisių (didelės cukinijos su kieta žieve ir subrendusiomis sėklomis) minkštimas dar tinkamas vartoti, bet jų maistinė vertė jau menka.

cukinijos
'Lemona F1'

Patisonų margumynas

Vis daugiau galimybių atranda tie, kurie daržą puoselėja ne tik dėl naudos, bet ir dėl grožio, žaismingumo. Tam puikiai tinka patisonai – dekoratyvios lėkštės formos daržovės dantytais krašteliais. Ši daržo puošmena, dar vadinama paprastuoju aguročiu, vis labiau įvairėja spalvomis (balta, geltona, žalia ir margais deriniais). Ne veltui pastaruoju metu išpopuliarėjo patisonų sėklų mišiniai.

Patisonai – gardus dietinis produktas. Jaunos vaisių užuomazgos (4–5 cm) daugiausia konservuojamos. Didesni vaisiai (iki 10 cm skersmens) kepami, įdaromi, troškinami.

Jeigu norime sulaukti tikrai kokybiškų patisonų derliaus, turime atsižvelgti į reikalavimus, kuriuos primena doc. A. Žebrauskienė. „Maistingi tik neperaugę (apie 300 g masės) patisonų vaisiai. Derlius skinamas 2–3 kartus per savaitę. Vaisiai pjaunami su koteliu. Per ilgai lysvėje užsibuvę vaisiai alina augalą, stabdo naujų užuomazgų formavimąsi. Prekiniai standartiniai vaisiai turi būti švieži, sausi, su koteliais, ne didesnio kaip 10 cm skersmens. Konservų pramonei tinka tik 3–7 dienų užuomazgos, kurių skersmuo 4–5 cm“, – pasakoja mokslininkė.

patisonai
'Delicates'

Patisonų sėklų mišiniai

Parduotuvėse galima rasti patisonų sėklų mišinių. Nors veislių pavadinimai nebūna nurodyti, svarbu žinoti, kad sėklų spalva sutampa su patisonų vaisių spalva. Neperaugę vaisiai – gražios disko formos, iki 15 cm skersmens, tinka konservuoti, troškinti, rauginti.

 

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Audronės ŽEBRAUSKIENĖS nuotraukos

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis