Ashburn +23,8 °C Dangus giedras
Ketvirtadienis, 18 Lie 2024
Ashburn +23,8 °C Dangus giedras
Ketvirtadienis, 18 Lie 2024

Patisonai: žinantieji jų vertę augina kasmet

2024/03/24


Neįprastos išvaizdos, subtilaus skonio ir vitamino C turtingi patisonai ne itin dažni lietuviškuose daržuose ir parduotuvių lentynose. O visai be reikalo. Auginti nelepūs, o norint gausesnio derliau, tereikia tinkamai pasirinkti veisles.

Šių daržovių sėja prasidės apie balandžio 20 d., o maždaug po mėnesio juos jau bus galima perkelti į dirvą. Tuo metu naktimis dar tikrai bus šalnų, o ir dienomis ne visada lepins šiluma, todėl patisonus auginantys daržininkai rekomenduoja daigams apsaugoti įrengti lankus su agroplėvele. Kol praeis šalnos, gali tekti dengti ir storesne polietileno plėvele.

Patisonų (kaip ir cukinijų) niekada nesodinkite prie moliūgų, nes gali apkarsti.

Patisonų derliumi galim džiaugtis liepa ir rugpjūtį. Patartina skinti mažesnius, kas 2–3 dienas, kad neperaugtų. Beje, daržininkai yra pastebėję, kad ši daržovė sparčiausiai auga naktimis.

Sakoma, kad daugiau vargo yra su geltonaisiais patisonais. Jie prasčiau mezga ir derlius menkesnis nei kitų. Neblogi žalieji, bet patikimiausi auginti – baltieji patisonai. Žalieji sultingesni, pikantiškesnio skonio, bet mažiau derlingesni. Tad jeigu norite užsiauginti daugiau šių stebinančios formos daržovių, mėgautis jomis dar vasarą arba užkonservuoti žiemai, išmėginkite baltųjų patisonų veisles.

‘Disco’ – tai vidutinio ankstyvumo veislė, vaisiai 5–6 cm skersmens, apie 800 g svorio, minkštimas trapus, balsvai žalias. Veislės pavadinimas neatsitiktinis, nes šie patisonai išties primena diską. Jie yra grybų skonio ir gardžiausi nedideli. Jaunus galima konservuoti nė nepjausčius. Veislė vertinga tuo, kad žievelė išsilaiko nesukietėjusi iki Naujųjų metų, galima valgyti su odele, kurioje yra naudingų mikroelementų.

‘Delikates’ – auga krūmu ir formuoja daug baltų vaisių lygiu, švelniu paviršiumi. Patisonų minkštimas baltas, standus, skanus.

‘Solniška’ – vieni iš ankstyviausių ir skaniausių geltonųjų patisonų, deja, dideliu derlingumu didžiuotis negali. Diskelis nelabai dantytas, bet ryškiai geltonas, minkštimas gelsvas. Padruskinti šie patisonai gardūs kepti orkaitėje su pomidorais, pagardintais baziliku ir šlakeliu aliejaus. Tinka greitiems užkandžiams su duona.

‘Kapeika’ – geltoni ir labai maži, vos 3–3,5 cm skersmens, patisonai su baltu minkštimu. Kad minkštimas nebūtų tuščias ir sausas, juos reikia gausiau laistyti. Dėl tokios savitos konsistencijos patisoniukai atrodo tarsi išsipūtę.

‘Sunburst’ H – tai hibridinė žaliųjų patisonų veislė. Vaisiai tvirti, padengti tamsiai žalia odele. Minkštimas kvapnus, sultingas, standus, žalsvos spalvos. Augalai atsparūs ligoms. Visiškai subrendusius sveikus vaisius vėsioje patalpoje galima išsilaikyti iki dviejų mėnesių.

 

„Rasų“ informacija

ŪP redakcijos archyvo nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis