Columbus +14,6 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 28 Spa 2024
Columbus +14,6 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 28 Spa 2024

Liudas Domarkas
Raugintų kopūstų lentynos greitai ištuštėja.

Roma MĖČIENĖ
ŪP korespondentė 

Patys augina – patys ir perdirba

2024/10/27


Į Klaipėdą vedančiu Plungės–Vėžaičių keliu kasdien pravažiuoja daug lengvųjų ir dar daugiau krovininių mašinų. Ir tikrai kelios dešimtys jų stabteli prie Plungės rajono Vieštovėnų kaime gyvenančių ūkininkų Valentinos ir Liudo Domarkų sodybos. Stabteli ne dėl originalios trobos, kuri tikrai patraukia akį, ar puošnios aplinkos, bet... dėl prie kelio stovinčio užrašais išmarginto autobusiuko.

Rauginti kopūstai su... aitriaisiais pipirais

Čia galima nusipirkti bulvių, morkų, burokėlių, šviežių ir raugintų kopūstų, kitų šiame ūkyje auginamų daržovių. Tačiau dauguma stabtelėjusių pirmiausia klausia: „O raugintų kopūstų turite?“ Juos mėgsta ne tik nuolatiniai pirkėjai.

Apie juos žino ir po 5–10 kg perka tolimųjų reisų vairuotojai, kurie raugintais kopūstais mėgaujasi ilgose kelionėse. O šį rudenį Domarkai įsirengė daržovių perdirbimo cechą.

Kai „Ūkininko patarėjas“ lankėsi Vieštovėnuose, šeimininkai tos pačios dienos vakarą ruošėsi išvažiuoti atostogų į Turkiją. Pasiteiravus, ar ūkininkai kiekvienais metais leidžia sau paatostogauti, šie ėmė juoktis. Ir ne be reikalo. Pasirodo, kur jie tik nebuvę: Brazilijoje, Jungtiniuose Arabų Emiratuose, Egipte, Izraelyje, Graikijoje, Italijoje, Čekijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje. Beveik visą Europą apkeliavo. Prisipažino nebuvę tik dviejuose turistų mėgstamuose miestuose – Paryžiuje ir Londone. „Reikia mokėti dirbti, bet ir ilsėtis reikia mokėti“, – sakė L. Domarkas.

Kadangi ūkininkų laukė atostogų malonumai, naujojo cecho pagamintos produkcijos lentynos ir raugintiems kopūstams skirtos talpos buvo beveik tuščios. Tačiau šeimininkas sutiko parodyti, kaip atrodo jo išsipildžiusi svajonė – daržovių perdirbimo cechas, kurį ūkininkai pastatė jaunesniajam sūnui Andriui. Vyresnysis sūnus Tomas gyvena Klaipėdoje, turi savo verslą. O Andrius ūkyje pluša kartu su tėvais. Didžiąją dienos dalį jis pačių užaugintas daržoves parduoda mažajame Plungės turguje, po to išvežioja užsakymus klientams, o vakare kartu su tėvais darbuojasi naujajame ceche. Kol kas čia pakanka jų trijų. Samdomiems žmonėms užtenka darbo laukuose ir suvežtų daržovių sandėliuose.

Domarkas
Dienomis Andrius Domarkas prekiauja mažajame Plungės turguje.

Verslo ketino neplėsti

VISAS STRAIPSNIS ČIA!

 

Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją

arba popierinę: el. paštu: platinimas@up.lt,

tel. +370 603 75 963

https://ukininkopatarejas.lt//katalogas/popieriniu-leidiniu-prenumerata/, www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt

bei Perlo terminaluose.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis