Columbus +5,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 8 Kov 2025
Columbus +5,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 8 Kov 2025

Pro virtuvės langą – rudeniškas kepančių obuolių ir slyvų kvapo dvelksmas

2023/09/03


Kai dar rūgštokus obuolius skinu nuo medžio, po kojomis jaučiu šiltą vasaros žolę, o kai lauke nosį pakutena kepamo vaisių pyrago kvapas, žinau, kad jau greitai teks iš spintos traukti striukę, neperšlampamus batus ir skėtį. Žinau, rudenėja... bet šiltas aromatas jaukiai ramina ir kviečia pasmaguriauti tuo, kas sode jau taip prinoko, kad nebesilaiko ant šakų ir visu svoriu krenta žemėn. Skanaus ir Jums!

Slyvų pyragas

slyvų pyragas

Tešlai:

  • 100 g šalto sviesto
  • 200 g miltų
  • šaukšto cukraus
  • kiaušinio trynio
  • 2 šaukštų šalto vandens
  • šaukšto citrinų sulčių
  • ½ šaukštelio druskos

Įdarui:

  • 400 g didelių slyvų
  • 150 g natūralaus jogurto
  • 2 kiaušinių
  • kiaušinio baltymo
  • 130 g cukraus
  • 2 šaukštų krakmolo
  1. Sviestą supjaustykite gabaliukais.
  2. Ant jų persijokite miltus, suberkite cukrų, druską ir viską pirštais ar virtuviniu kombainu sutrinkite į trupinius.
  3. Įmaišykite į juos kiaušinio trynį.
  4. Vandenį sumaišykite su citrinų sultimis ir supilkite į trupinius.
  5. Užminkykite tešlą, susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite pusvalandį šaldytuve.
  6. Jogurtą išplakite su kiaušiniais, baltymu, cukrumi ir krakmolu.
  7. Tešlą pirštais paskleiskite kepimo formoje (reikia padengti dugną ir kraštus).
  8. Supilkite įdarą ir įspauskite slyvų puseles.
  9. Pyragą maždaug valandai pašaukite į 180 °C orkaitę.
  10. Atvėsinkite neišėmę kepinio iš formos. Padėkite pyragą ant lėkštės, leiskite jam visiškai atšalti ir tik tada pjaustykite.

Galetė su obuoliais

galetė su obuoliai

Tešlai:

  • 120 g šalto sviesto
  • 3 šaukštų cukraus
  • 200 g miltų
  • šaukštelio citrinų sulčių
  • kelių šaukštai šalto vandens
  • druskos

Įdarui:

  • 2–4 obuolių
  • 2 šaukštelių citrinų sulčių
  • 2 šaukštų rudojo cukraus
  • 1–2 šaukštų obuolienės ar kitokios vaisių košės
  • 2–3 šaukštų smulkintų graikinių riešutų
  • šaukštelio cinamono

Dar reikės:

  • kiaušinio trynio
  •  cukraus
  1. Miltus sumaišykite su cukrumi ir druska.
  2. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sumaišykite su miltais ir trinkite pirštais, kol susidarys trupiniai.
  3. Supilkite citrinų sultis, įpilkite kelis šaukštus vandens ir užminkykite tešlą.
  4. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent 30 min.
  5. Iš atvėsintos tešlos iškočiokite apie 4 mm storio apskritą lakštą.
  6. Nuluptus obuolius supjaustykite skiltelėmis.
  7. Ant tešlos sukrėskite obuolienę, išlyginkite palikdami 3–4 cm kraštus.
  8. Ant viršaus išdėliokite obuolių skilteles, pabarstykite cinamonu, smulkintais riešutais ir užlankstykite tešlos kraštelius.
  9. Juos aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu ir apibarstykite cukrumi. Kepkite pyragą apie 30−40 min. 180 °C orkaitėje.

Saldus obuolių pyragas

obuolių pyragas

  • 8–9 obuoliai

Tešlai:

  • 2 stiklinių miltų
  • 150 g šalto sviesto
  • ½ stiklinės grietinės
  • 1½ šaukštelio kepimo miltelių

Užpilui:

  • 4 kiaušinių
  • stiklinės cukraus
  • stiklinės grietinės
  • 2 šaukštų miltų
  • šaukštelių vanilinio cukraus
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite į virtuvinį kombainą, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir viską sutrinkite iki trupinių.
  2. Sukrėskite grietinę ir užminkykite tešlą.
  3. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą.
  4. Obuolius nulupkite, išgremžkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  5. Užpilui kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Cukrų berkite dalimis, ne visą iš karto.
  6. Sukrėskite grietinę ir vėl gerai išplakite. Baigdami plakti suberkite miltus.
  7. Iš tešlos iškočiokite lakštą ir įtieskite į kepimo indą, užlenkite kraštus.
  8. Į tešlos dubenį suverskite obuolius, šiek tiek palyginkite, užpilkite užpilu ir maždaug valandai pašaukite į 200 °C orkaitę. Jei pyrago viršus pradės degti, pridenkite jį folija.
  9. Iškepusį pyragą visiškai atvėsinkite kepimo inde ir tik tada pjaustykite.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis