Ashburn +15,2 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023
Ashburn +15,2 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023

Pro virtuvės langą – rudeniškas kepančių obuolių ir slyvų kvapo dvelksmas

2023/09/03


Kai dar rūgštokus obuolius skinu nuo medžio, po kojomis jaučiu šiltą vasaros žolę, o kai lauke nosį pakutena kepamo vaisių pyrago kvapas, žinau, kad jau greitai teks iš spintos traukti striukę, neperšlampamus batus ir skėtį. Žinau, rudenėja... bet šiltas aromatas jaukiai ramina ir kviečia pasmaguriauti tuo, kas sode jau taip prinoko, kad nebesilaiko ant šakų ir visu svoriu krenta žemėn. Skanaus ir Jums!

Slyvų pyragas

slyvų pyragas

Tešlai:

  • 100 g šalto sviesto
  • 200 g miltų
  • šaukšto cukraus
  • kiaušinio trynio
  • 2 šaukštų šalto vandens
  • šaukšto citrinų sulčių
  • ½ šaukštelio druskos

Įdarui:

  • 400 g didelių slyvų
  • 150 g natūralaus jogurto
  • 2 kiaušinių
  • kiaušinio baltymo
  • 130 g cukraus
  • 2 šaukštų krakmolo
  1. Sviestą supjaustykite gabaliukais.
  2. Ant jų persijokite miltus, suberkite cukrų, druską ir viską pirštais ar virtuviniu kombainu sutrinkite į trupinius.
  3. Įmaišykite į juos kiaušinio trynį.
  4. Vandenį sumaišykite su citrinų sultimis ir supilkite į trupinius.
  5. Užminkykite tešlą, susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite pusvalandį šaldytuve.
  6. Jogurtą išplakite su kiaušiniais, baltymu, cukrumi ir krakmolu.
  7. Tešlą pirštais paskleiskite kepimo formoje (reikia padengti dugną ir kraštus).
  8. Supilkite įdarą ir įspauskite slyvų puseles.
  9. Pyragą maždaug valandai pašaukite į 180 °C orkaitę.
  10. Atvėsinkite neišėmę kepinio iš formos. Padėkite pyragą ant lėkštės, leiskite jam visiškai atšalti ir tik tada pjaustykite.

Galetė su obuoliais

galetė su obuoliai

Tešlai:

  • 120 g šalto sviesto
  • 3 šaukštų cukraus
  • 200 g miltų
  • šaukštelio citrinų sulčių
  • kelių šaukštai šalto vandens
  • druskos

Įdarui:

  • 2–4 obuolių
  • 2 šaukštelių citrinų sulčių
  • 2 šaukštų rudojo cukraus
  • 1–2 šaukštų obuolienės ar kitokios vaisių košės
  • 2–3 šaukštų smulkintų graikinių riešutų
  • šaukštelio cinamono

Dar reikės:

  • kiaušinio trynio
  •  cukraus
  1. Miltus sumaišykite su cukrumi ir druska.
  2. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sumaišykite su miltais ir trinkite pirštais, kol susidarys trupiniai.
  3. Supilkite citrinų sultis, įpilkite kelis šaukštus vandens ir užminkykite tešlą.
  4. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent 30 min.
  5. Iš atvėsintos tešlos iškočiokite apie 4 mm storio apskritą lakštą.
  6. Nuluptus obuolius supjaustykite skiltelėmis.
  7. Ant tešlos sukrėskite obuolienę, išlyginkite palikdami 3–4 cm kraštus.
  8. Ant viršaus išdėliokite obuolių skilteles, pabarstykite cinamonu, smulkintais riešutais ir užlankstykite tešlos kraštelius.
  9. Juos aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu ir apibarstykite cukrumi. Kepkite pyragą apie 30−40 min. 180 °C orkaitėje.

Saldus obuolių pyragas

obuolių pyragas

  • 8–9 obuoliai

Tešlai:

  • 2 stiklinių miltų
  • 150 g šalto sviesto
  • ½ stiklinės grietinės
  • 1½ šaukštelio kepimo miltelių

Užpilui:

  • 4 kiaušinių
  • stiklinės cukraus
  • stiklinės grietinės
  • 2 šaukštų miltų
  • šaukštelių vanilinio cukraus
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite į virtuvinį kombainą, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir viską sutrinkite iki trupinių.
  2. Sukrėskite grietinę ir užminkykite tešlą.
  3. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą.
  4. Obuolius nulupkite, išgremžkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  5. Užpilui kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Cukrų berkite dalimis, ne visą iš karto.
  6. Sukrėskite grietinę ir vėl gerai išplakite. Baigdami plakti suberkite miltus.
  7. Iš tešlos iškočiokite lakštą ir įtieskite į kepimo indą, užlenkite kraštus.
  8. Į tešlos dubenį suverskite obuolius, šiek tiek palyginkite, užpilkite užpilu ir maždaug valandai pašaukite į 200 °C orkaitę. Jei pyrago viršus pradės degti, pridenkite jį folija.
  9. Iškepusį pyragą visiškai atvėsinkite kepimo inde ir tik tada pjaustykite.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/10/02

Žemdirbys ar žemsaugys?

Nuo žemės ūkio iki kaimo reikalų ir aplinkosaugos skyrių – taip keičiasi rajonų savivaldybių administracijų padalinių, kurie padeda įgyvendinti valstybės politiką žemės ūkio, melioracijos ir kaimo plėtros srityse, pavadinimai. Iš jų t...
2023/10/02

„Žemaitijos pienas“: grynasis pelningumas didėjo sumažinus veiklos sąnaudas

AB „Žemaitijos pienas“ per Vilniaus vertybinių popierių biržą pranešė šių metų pirmojo pusmečio veiklos rezultatus. Sumažinus gamybos sąnaudas, padidėjo grynasis pelningumas. Pelnas viršijo 7 mln. eurų ir buvo &sca...
2023/10/02

Vijoklinės pupelės – margos it putpelių kiaušinukai

Kaunietė Vilija Bacevičienė šį rugsėjį galėjo džiaugtis gražiu vijoklinių margaspalvių pupelių ‘Borlotto Lingua di Fuoco 2’ derliumi, subrandintu Dzūkijoje. Nors šių pupelių vegetacijos periodas ilgokas, pastaroji vasara ...
2023/10/02

ES ir Japonija: dar 42 abiejų šalių saugomos geografinės nuorodos

Pagal ES ir Japonijos ekonominės partnerystės susitarimą abi šalys suteikė apsaugą dar 42 geografinėms nuorodoms (GN), tokioms kaip sūris „Raclette de Savoie“, šerio actas „Vinagre de Jerez“ (ES) ar Japonijos ...
2023/10/02

Juridiniai asmenys vėl kviečiami teikti paraiškas elektromobilių privačioms įkrovimo prieigoms įrengti

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) paskelbė antrą kvietimų etapą juridiniams asmenims teikti paraiškas kompensuoti dalį jų įrengiamų elektromobilių privačių įkrovimo prieigų išlaidų. Finansavimas skiriamas pagal Energetikos minister...
2023/10/01

Maisto produktų ženklinimas ES: ar vartotojai yra gerai informuoti?

ES taiko pažangią ir sudėtingą maisto produktų ženklinimo sistemą, kuri apima tiek privalomą, tiek neprivalomą informaciją, teiginius apie sveikumą ir tvarumą, taip pat įvairias programas ir logotipus. Europos Audito Rūmai ką tik pradėjo naują aud...
2023/10/01

„East West Agro“ darbuotojams nemokamai skyrė 1,66 proc. įmonės akcijų

Žemės ūkio technikos ir grūdų sandėliavimo įrangos prekybos bendrovė „East West Agro“ su savo darbuotojais sudarė opcionų sutartis, pagal kurias jie nemokamai galės įgyti 1,66 proc. bendrovės akcijų.
2023/10/01

Ūkininkas Nikolajus Dubnikovas: „Būtinas vartotojų supratingumas ir sąmoningumas“

„Kai Lietuvoje atsirado mėsinė galvijininkystė, mes neturėjome didelės, gilios patirties ir istorijos. Tai ne itin buvo susiformavę ir prieškariniu laikotarpiu, o per sovietinį laikotarpį praktiškai nebuvo net galimybės. Tik at...
2023/10/01

Prieškario Kalvarija: Šv. Uršulės atlaidai ir didžiausias jomarkas apskrityje

Prieš Pirmąjį pasaulinį karą mieste buvo įsikūrusios stambiausios apskrities įmonės. Prašmatniose kareivinėse stovėjo caro kariuomenės pulkai. Buvo milžiniškas kalėjimas, kuriame 1905 m. kalėjo sukilėliai. Tarpukaryje į didžia...