Vieni privalumai
Prieš 10 metų porą dešimčių putpelių sau ir savo šeimai įsigijusi tauragiškė Rūta Bandzinienė apie gausesnį šių paukštelių pulką iš pradžių nė negalvojo. Kiaušinius mielai valgė patys, kolegas pavaišindavo.
Supratusi, kad putpelių kiaušiniai turi paklausą, sumanė jų auginti daugiau, o prieš šešerius metus – putpeles perinti. R. Bandzinienės vyras pagamino inkubatorių, o kiaušinių pirko iš šiauliečių putpelių augintojų, kurie šiuo verslu jau nebeužsiima. Kadangi inkubatoriuje tilpo 300 kiaušinių, tai tiek vienetų ir įsigijo. Paukšteliai išsirito iš beveik visų kiaušinių. Dar kiaušinių įsigijo iš Estijos, kad „kraujai“ pasimaišytų. Estijoje veikia specializuotas ūkis, užsiimantis estiškų putpelių genofondo išsaugojimu, tad R. Bandzinienė į Tauragę parsivežė kiaušinių su kilmės dokumentais.
Paukštininkė augina ne tik vadinamąsias estiškas putpeles, bet ir kitų veislių – Mandžūrijos, teksasų, smokingų – paukščius. „Estukai“ laikomi tik dėl kiaušinių, mėsai šių putpelių neverta auginti, nes vieno paukštelio skerdena sveria tik apie 160 g. „Dabar mano mylimiausia veislė – mandžiūrai, šios putpelės gerai deda kiaušinius, ir jų skerdenos išeiga – apie 250 g“, – apie apsisprendimą auginti skirtingų veislių putpeles „Ūkininko patarėjui“ pasakojo šeimininkė.
Paprastai iš viso būrio išperintų putpelių maždaug pusė būna patinukai. Didžioji dauguma jų ir patenka ant stalo. Putpelių mėsa – dietinė, hipoalerginė, tinka primaitinti kūdikiams. Putpelių kiaušiniai savo sudėtimi gerokai skiriasi nuo vištų kiaušinių.
Putpelių augintoja sakė, kad dėl kiaušinių realizavimo rūpesčių nekyla. Žmonės kiaušinių nusipirkti atvyksta ir į namus, miesto klientams moteris pati kiaušinius išvežioja. Perinimui kiaušinius R. Bandzinienė siunčia į įvairias Lietuvos vietoves. Pasak pašnekovės, šiame versle, kaip ir visuose kituose, reikia tam tikrų gebėjimų, verslumo. Tauragės krašte yra buvę putpelių augintojų, bet dauguma greitai šį užsiėmimą metė, susidūrę su sunkumais. „Nėra lengva putpeles auginti. Paukšteliams reikalingos tinkamos patalpos, specialūs lesalai. Neužtenka grūdų paberti. Negalima gailėti elektros lemputes žiemą ilgiau padeginti, kad susidarytų tinkamas dienos ir nakties intervalas. Galiausiai – augintojai kiaušinių nemoka parduoti... Konkurencijos Tauragės regione nejaučiu, nors smulkių putpelių augintojų tikrai yra“, – vardijo ŪP pašnekovė.
Putpelių augintoja jokios paramos neprašo, net nežino, ar tokia yra. Tvarkosi savo jėgomis. Jokių kitokių paukščių nėra auginusi, tik putpeles. Paukščiams nereikia daug vietos, o esant geroms sąlygoms, kiaušinius putpelės deda vos ne kasdien, be išeiginių. Jauniklės dėti pirmuosius kiaušinius gali pradėti jau nuo šešių savaičių. Šeimininkės nuostabai, pirmuoju kiaušinuku yra nudžiuginusi, rodos, dar „paauglė“ – 39 dienų putpelytė. Mėsai jau tinka maždaug dviejų mėnesių patinukai, geriausia skerdiena – 3–4 mėnesių paukščių. Putpeles R. Bandzinienės šeima rūko, kepa orkaitėje, griliuje, deda į sriubą. Visiems labai patinka skanus sultinys.
Trijų kartų šeimos ūkis
Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją
arba popierinę: el. paštu: platinimas@up.lt,
tel. +370 603 75 963
https://ukininkopatarejas.lt//katalogas/popieriniu-leidiniu-prenumerata/, www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt
bei Perlo terminaluose.
Rūtos BANDZINIENĖS ir Daivos URBONAVIČIŪTĖS nuotraukos
Titulinėje nuotr. – Daiva Urbonavičiūtė su vyru Ričardu savo putpelių ūkyje.
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.