Ashburn +12,9 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 9 Lap 2024
Ashburn +12,9 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 9 Lap 2024
Vaidos Oleškevičiūtės Šlėguvienės namuose rudeniu pakvimpa pradėjus gaminti gilių kavą.

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Ruduo prasideda nuo gilių kavos gamybos

2024/10/03


Dar būdama maža mergaitė to ąžuolo pavėsyje Vaida ilsėdavosi vasaromis, kai tekdavo padėti tėvams ravėti plantacijas cukrinių runkelių. Šiandien tas ąžuolas suteikia ne tik pavėsį, bet ir giles. Iš jų Vaida Oleškevičiūtė Šlėguvienė, gyvenanti Prienų rajone, Vartų kaime, jau šešiolika metų ruošia gilių gėrimą. „Taip mūsų namuose prasideda ruduo“, – romantiškai nuteikia Vaida, sutikusi pasidalinti kvapnios gilių kavos gamybos procesu.

Prisiminimai iš vaikystės

„Gilių kavos paruošimas į mano šeimą atėjęs iš mano močiutės Marijos laikų, kuriai šį rugsėjį būtų sukakę 100 metų. Tai nemažai kantrybės reikalaujantis darbas. Su gilių gėrimu dirbu jau geri šešiolika metų, kai neliko močiutės ir kai tik būna gilių metai. Gilės apdirbimą šiek tiek pasitobulinau pagal save, nes anksčiau močiutė jas kaitindavo pečiuje, o aš jas pavirinu“, – pasakoja Vaida, prisipažindama, kad turi išskirtinį ąžuolą, kurio net gilės pailgos. Kaip prisimena iš vaikystės, kai tėvai augino cukrinius runkelius, kelias vasaras juos teko ravėti. Vagų ilgis buvęs nuo... iki... Po tuo ąžuolu vienišiumi visi pietaudavo, ilsėdavosi, jis visiems suteikdavo pavėsį.

Gilių kava yra puiki dovana Kalėdų proga. Paruoštas kavai giles geriausia laikyti lininiuose maišeliuose.

Šis ruduo dosnus gilių

Vaida nuosekliai pasakoja, kaip ruošia gilių kavą.

„Prisirinkite labai gražių, neligotų, šviežiai nukritusių ąžuolo gilių. Šie metai ypatingai dosnūs. Renku po pavieniais ąžuolais, kurie jas brandina saulės spindulių nestokojančiose vietose – laukuose, miškuose.

Surinktas giles plaunu apie pora minučių. Gilės, kurios iškyla į paviršių, yra netinkamos. Sudedu septynias saujas gilių į puodą su vandeniu ir užkaičiu iki virimo. Paverdu apie nepilną minutę, kad gilės kevalėlis suminkštėtų. Dėti tokį kiekį esu nusprendusi pagal savo įgūdį „nuvilkti“ gilę, nes vėliau kevalas vėl sukietėja ir peiliu apdoroti tampa sunku.  

Nusausintas ir dar karštas giles paskleidžiu lengvai atvėsti, kad būtų galima laikyti rankose. Nupjaustau abu gilės galiukus ir per visą gilės aukštį padarau pjūvį. Gilės kevalėlis atšoka įpjovus maždaug tris kartus. Vienos pasiduoda lengviau, kitos – sunkiau“, – dalinasi patirtimi moteris.

Apvirtas giles išilgai padaromi keli pjūviai, branduoliai išlukštenami.

Pasak patyrusios gilių kavos gamintojos, nuo gautos šilumos truputį suminkštėja ir pati gilė, todėl tampa lengviau jas supjaustyti smulkiais gabaliukais. Supjaustytos gilės paskleidžiamos kepimo skardoje ir skrudinamos 160 laipsn. C orkaitėje apie 20 min. kartkartėmis pamaišant. Paskrudintų gilių kvapas tarsi pakylėja iki dangaus.

Gaminti gilių kavą – nemažai kantrybės reikalaujantis darbas. Po pirminio apdorojimo gilės skrudinamos orkaitėje. 

Galima gerti be pieno ir be cukraus

„Mano šeimoje šia kava mėgaujasi ne vienas asmuo, todėl skrudintų gilių kavamale nemalu. Vienam puodeliui skiriu du tris valgomus šaukštus gilių. Užpilu vandeniu ir paverdu apie 20 min. Pabaigoje įpilu pieno. Užverdu. Pagal skonį pasisaldina kiekvienas atskirai. Galima gerti ir be pieno, aš geriu ir be cukraus, nes pati kava turi lengvo, malonaus kartumo ir be kofeino. Nuvirę gilės kavos tirščiai yra nevalgomi, kompostuojami“, – sako Vaida, pastebėjusi, kad labai gardu gerti ąžuolo gilių gėrimą - kavą su morkų, moliūgų pyragu.

Gilių kava su morkų ar moliūgų pyragu – puikus derinys.
Vaidai gilių kava gardi ir be pieno, be cukraus.

Vaidos Oleškevičiūtės Šlėguvienės nuotraukos

Dalintis