Columbus +11,2 °C Mažai debesuota
Sekmadienis, 20 Bal 2025
Columbus +11,2 °C Mažai debesuota
Sekmadienis, 20 Bal 2025

Šakniavaisiai, kokių galbūt dar neragavote

2023/10/24


Ūkininkė Benutė Baronienė iš Anykščių rajono Svėdasų krašto pastaraisiais metais augina tokią retesnių šakniavaisių ir jų veislių įvairovę, kokią galėtum pamatyti retame darže. Skirtingos, neįprastos daržovių spalvos, įvairi ir vitaminų bei mineralų puokštė. Ką jau bešnekėti apie pomidorus, tarp kurių užderėjo ir rekordininkų.

Šakniavaisių dėlionės

B. Baronienės šeima verčiasi gyvulininkyste, tačiau daržui ir bandymams su retomis daržovėmis visada užteko vietos ir laiko. Tiesa, pastarasis sezonas šakninėms daržovėms nebuvo palankus: „Ankstyva sausra, užklupusi vos tik pasėtas morkas ir kai kuriuos kitus šakniavaisius, sutrukdė daržovėms sudygti, tad dalis jų užaugo tik atsėtos vėliau.“

Liepos mėnesį dar į lysves krito ridikėlių, juodųjų ir japoninių ridikų sėklos, o daržovės džiugino iki vėlyvo rudens. Vieną kitą pastarnoką augintoja palieka dirvoje ir per žiemą: pavasarį jų sėklos dažnokai būna netgi daigesnės negu pirktinės. B. Baronienė sėkmingai augino dvi pastarnokų veisles: ‘Bielas’ ir ‘Dlouhy Bily’.

pomidorai
Benutė Baronienė su pomidoru rekordininku.

O štai juodieji ridikai, gražiai spėję užderėti spalį, buvo pasėti tik rugpjūčio pabaigoje. Tiesa, saugant nuo karščių ir kenkėjų, juos teko iš pradžių dengti agroplėvele ir laistyti, pabarstyti pelenais, kaip ir vėliau sėtus raudonuosius ridikėlius.

Vis tik, kaip ir pernai, Benutė labiausiai džiaugiasi morkų spalvų įvairove: „Antocianines violetines morkas naudoju mišrainėms, nes sriubas jos nudažytų. Baltos ir geltonos morkos labiausiai pasiteisina troškiniuose.“

Morkas šiek tiek primena valgomieji pūteliai. Žali jie ūkininkei nėra skanūs, bet šiek tiek pakepinti kartu su pastarnokais keptuvėje alyvuogių aliejuje – gardūs ir netgi su kiek juntamu grybų poskoniu. O geltekles, priešingai, mėgsta triaukšti žalias, nes skonis primena šviežius, dar nesudžiovintus riešutus.

Geltonai, baltai, rausvai raštuotais burokėliais B. Baronienė ir jos šeima mielai gardžiuojasi ir tarkuotais žaliais. Tai puikus garnyras prie mėsos patiekalų. Dalį tarkuotų burokėlių, kaip ir morkų, užsišaldo ir naudoja pavasarį, kai natūraliai laikomos atsargos būna išsibaigusios.

morkos, burokėliai
Spalvingosios morkos ir burokėliai.

Pomidorai rekordininkai

Pastarąjį sezoną B. Baronienė tarp daugybės pomidorų augino tokią veislę, kuri dovanojo neįprastai stambius, intensyvaus saldus skonio vaisius. Šios aukštaūgės ‘Semirečja’ veislės didžiausias pomidoras svėrė 1,9 kg!

Svėdasiškė kasmet pomidorų pasidžiovina ir traškučiams. Tam naudoja paprasčiausią naminę, buitinę elektrinę džiovyklę. Traškučius sudėjusi į stiklainį, apiberia baziliko prieskoniais, pipirais, dar pašlaksto alyvuogių aliejumi ir sandariai uždaro.

pomidorai
Pomidorų traškučiai laikomi sandariai.

 

Benutės BARONIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis