Šakniavaisių dėlionės
B. Baronienės šeima verčiasi gyvulininkyste, tačiau daržui ir bandymams su retomis daržovėmis visada užteko vietos ir laiko. Tiesa, pastarasis sezonas šakninėms daržovėms nebuvo palankus: „Ankstyva sausra, užklupusi vos tik pasėtas morkas ir kai kuriuos kitus šakniavaisius, sutrukdė daržovėms sudygti, tad dalis jų užaugo tik atsėtos vėliau.“
Liepos mėnesį dar į lysves krito ridikėlių, juodųjų ir japoninių ridikų sėklos, o daržovės džiugino iki vėlyvo rudens. Vieną kitą pastarnoką augintoja palieka dirvoje ir per žiemą: pavasarį jų sėklos dažnokai būna netgi daigesnės negu pirktinės. B. Baronienė sėkmingai augino dvi pastarnokų veisles: ‘Bielas’ ir ‘Dlouhy Bily’.
O štai juodieji ridikai, gražiai spėję užderėti spalį, buvo pasėti tik rugpjūčio pabaigoje. Tiesa, saugant nuo karščių ir kenkėjų, juos teko iš pradžių dengti agroplėvele ir laistyti, pabarstyti pelenais, kaip ir vėliau sėtus raudonuosius ridikėlius.
Vis tik, kaip ir pernai, Benutė labiausiai džiaugiasi morkų spalvų įvairove: „Antocianines violetines morkas naudoju mišrainėms, nes sriubas jos nudažytų. Baltos ir geltonos morkos labiausiai pasiteisina troškiniuose.“
Morkas šiek tiek primena valgomieji pūteliai. Žali jie ūkininkei nėra skanūs, bet šiek tiek pakepinti kartu su pastarnokais keptuvėje alyvuogių aliejuje – gardūs ir netgi su kiek juntamu grybų poskoniu. O geltekles, priešingai, mėgsta triaukšti žalias, nes skonis primena šviežius, dar nesudžiovintus riešutus.
Geltonai, baltai, rausvai raštuotais burokėliais B. Baronienė ir jos šeima mielai gardžiuojasi ir tarkuotais žaliais. Tai puikus garnyras prie mėsos patiekalų. Dalį tarkuotų burokėlių, kaip ir morkų, užsišaldo ir naudoja pavasarį, kai natūraliai laikomos atsargos būna išsibaigusios.
Pomidorai rekordininkai
Pastarąjį sezoną B. Baronienė tarp daugybės pomidorų augino tokią veislę, kuri dovanojo neįprastai stambius, intensyvaus saldus skonio vaisius. Šios aukštaūgės ‘Semirečja’ veislės didžiausias pomidoras svėrė 1,9 kg!
Svėdasiškė kasmet pomidorų pasidžiovina ir traškučiams. Tam naudoja paprasčiausią naminę, buitinę elektrinę džiovyklę. Traškučius sudėjusi į stiklainį, apiberia baziliko prieskoniais, pipirais, dar pašlaksto alyvuogių aliejumi ir sandariai uždaro.
Benutės BARONIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.
UAB „Ūkininko patarėjas“
Įmonės kodas 133122411
PVM mokėtojo kodas LT331224113
Ats. sąsk. nr. LT154010042500061234,
LUMINOR bankas
Gedimino g. 27, LT-44319 Kaunas
Tel. (8-37) 225 300
El. paštas: referente@ukininkopatarejas.lt
Duomenys apie UAB „Ūkininko patarėjas“ kaupiami ir saugomi LR Juridinių asmenų registre
© 2022 - UAB „Ūkininko patarėjas” | Visos teisės saugomos