Columbus +2,0 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +2,0 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

Šaltibarščių gaminimas – tradiciškai ir kitaip

2022/08/10


Šaltibarščiai jau pralenkė cepelinus: ir lietuviai, ir iš užsienio atvykę svečiai su malonumu valgo šaltą rožinės bei kitų spalvų sriubą ir laižo lūpas. Dar skaniau, jei prie šaltų barščių garuoja karštos bulvės, apibarstytos krapais. Lietuvoje šaltibarščių tradicijos nepamirštos – Radviliškio rajono Pakiršinio kaimo bendruomenė praėjusį šeštadienį trečią kartą surengė respublikinį Šaltibarščių gaminimo čempionatą.

3. Pakalniškių kaimo bendruomenė pagamino autentiškiausius šaltibarščius.

Į respublikinį Šaltibarščių gaminimo čempionatą susirinko daug žiūrovų, šaltos sriubos mėgėjų ir sirgalių. Visiems – ir gurmanams, ir reikliems vertinimo komisijos nariams – šaltibarščius gamino ir degustacijai pristatė net 22 komandos, kurios atvyko ne tik iš Radviliškio rajono, bet ir iš Tauragės, Panevėžio, Kauno, Šiaulių rajonų. Išradingos komandos pagamino daugiau nei 650 l pačių įvairiausių šaltibarščių. Visi skonėjosi šaltibarščiais su krevetėmis, graikiniais riešutais, varške ir špinatais.

Panevėžio jaunuolių dienos centro komanda „Solidarumo samtis“ – šauniausi tradicinių šaltibarščių gamintojai.

Renginio organizatoriai – Pakiršinio kaimo bendruomenė, kuriai vadovauja Paulius Kablys ir Pakiršinio etninės kultūros ir amatų centro direktorė Elžbieta Karaliūtė. Jie „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad prieš trejus metus surengtas šaltibarščių gaminimo sambūris jau tapo kone respublikiniu čempionatu, kurio tikslas – labai kilnus: nepamišti krašto tradicijų, puoselėti kulinarinį paveldą, o svarbiausia – visus sukviesti smagiai ir kultūringai pramogauti, džiaugtis žmogaus rankų ir gamtos užaugintomis gėrybėmis, pasigrožėti vasaros spalvomis, pasiklausyti žinomų atlikėjų smagių dainų. Pakiršinio dvaro parko alėja čempionato garbei pavadinta Šaltibarščių alėja.

Čempionato dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: vieni gamino netradicinius, neįprastus šaltibarščius, o kiti – tradicinius, autentiškus, prisiminė močiučių senuosius receptus.

šaltibarščių čempionatas, Pakiršinio kaimo bendruomenė, Elžbieta Karaliūtė) Grupėje „Šaltibarščiai kitaip“ pirmąją vietą pelnė Baisogalos bendruomenė.

Radviliškio rajono Baisogalos bendruomenė gamino šaltibarščius kitaip. Jie visus pabandė užlieti „Šaltibarščių potvyniu“ ir pelnė pirmąją vietą. Panevėžio r. bendruomenių sąjunga pelnė antrąją vietą, o trečioji vieta atiteko Panevėžio asociacijos DLD verslo klubo komandai.

Šauniausia tradicinių šaltibarščių gamintojų komanda – „Solidarumo samtis“ iš Panevėžio jaunuolių dienos centro. Ši komanda pelnė pirmąją vietą. Nuo jų nedaug atsiliko Radviliškio r. Palonų bendruomenė, kuriai skirta antroji vieta. Komanda „Arūno vyrai“ pelnė trečiąją vietą.

Pakalniškių kaimo bendruomenė pagamino autentiškiausius šaltibarščius.

Specialiu čempionato prizu apdovanota baikerių komanda „Road bears“, kuri pagamino 150 l šaltibarščių. Originaliausia komanda pripažinta „Še2va“, kuri šaltibarščius pateikė sausame lede. Radviliškio r. Pakalniškių kaimo bendruomenės pagaminta šalta sriuba visiems priminė močiutės pagamintų šaltibarščių skonį. Ši bendruomenė pagamino autentiškiausius šaltibarščius „Drym tym šaltėsiai“. Specialiais prizais įvertintos ir kitos komandos.

 

Autorės ir Elžbietos KARALIŪTĖS nuotraukos  

2022.08.10 ŪP korespondentė Aldona SIREIKIENĖ Susijusios temos - skaitykite: šaltibarščių čempionatas, Pakiršinio kaimo bendruomenė, Elžbieta Karaliūtė
Dalintis