Ashburn +3,2 °C Dangus giedras
Penktadienis, 29 Kov 2024
Ashburn +3,2 °C Dangus giedras
Penktadienis, 29 Kov 2024

Šaltibarščių gaminimas – tradiciškai ir kitaip

2022/08/10


Šaltibarščiai jau pralenkė cepelinus: ir lietuviai, ir iš užsienio atvykę svečiai su malonumu valgo šaltą rožinės bei kitų spalvų sriubą ir laižo lūpas. Dar skaniau, jei prie šaltų barščių garuoja karštos bulvės, apibarstytos krapais. Lietuvoje šaltibarščių tradicijos nepamirštos – Radviliškio rajono Pakiršinio kaimo bendruomenė praėjusį šeštadienį trečią kartą surengė respublikinį Šaltibarščių gaminimo čempionatą.

3. Pakalniškių kaimo bendruomenė pagamino autentiškiausius šaltibarščius.

Į respublikinį Šaltibarščių gaminimo čempionatą susirinko daug žiūrovų, šaltos sriubos mėgėjų ir sirgalių. Visiems – ir gurmanams, ir reikliems vertinimo komisijos nariams – šaltibarščius gamino ir degustacijai pristatė net 22 komandos, kurios atvyko ne tik iš Radviliškio rajono, bet ir iš Tauragės, Panevėžio, Kauno, Šiaulių rajonų. Išradingos komandos pagamino daugiau nei 650 l pačių įvairiausių šaltibarščių. Visi skonėjosi šaltibarščiais su krevetėmis, graikiniais riešutais, varške ir špinatais.

Panevėžio jaunuolių dienos centro komanda „Solidarumo samtis“ – šauniausi tradicinių šaltibarščių gamintojai.

Renginio organizatoriai – Pakiršinio kaimo bendruomenė, kuriai vadovauja Paulius Kablys ir Pakiršinio etninės kultūros ir amatų centro direktorė Elžbieta Karaliūtė. Jie „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad prieš trejus metus surengtas šaltibarščių gaminimo sambūris jau tapo kone respublikiniu čempionatu, kurio tikslas – labai kilnus: nepamišti krašto tradicijų, puoselėti kulinarinį paveldą, o svarbiausia – visus sukviesti smagiai ir kultūringai pramogauti, džiaugtis žmogaus rankų ir gamtos užaugintomis gėrybėmis, pasigrožėti vasaros spalvomis, pasiklausyti žinomų atlikėjų smagių dainų. Pakiršinio dvaro parko alėja čempionato garbei pavadinta Šaltibarščių alėja.

Čempionato dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: vieni gamino netradicinius, neįprastus šaltibarščius, o kiti – tradicinius, autentiškus, prisiminė močiučių senuosius receptus.

šaltibarščių čempionatas, Pakiršinio kaimo bendruomenė, Elžbieta Karaliūtė) Grupėje „Šaltibarščiai kitaip“ pirmąją vietą pelnė Baisogalos bendruomenė.

Radviliškio rajono Baisogalos bendruomenė gamino šaltibarščius kitaip. Jie visus pabandė užlieti „Šaltibarščių potvyniu“ ir pelnė pirmąją vietą. Panevėžio r. bendruomenių sąjunga pelnė antrąją vietą, o trečioji vieta atiteko Panevėžio asociacijos DLD verslo klubo komandai.

Šauniausia tradicinių šaltibarščių gamintojų komanda – „Solidarumo samtis“ iš Panevėžio jaunuolių dienos centro. Ši komanda pelnė pirmąją vietą. Nuo jų nedaug atsiliko Radviliškio r. Palonų bendruomenė, kuriai skirta antroji vieta. Komanda „Arūno vyrai“ pelnė trečiąją vietą.

Pakalniškių kaimo bendruomenė pagamino autentiškiausius šaltibarščius.

Specialiu čempionato prizu apdovanota baikerių komanda „Road bears“, kuri pagamino 150 l šaltibarščių. Originaliausia komanda pripažinta „Še2va“, kuri šaltibarščius pateikė sausame lede. Radviliškio r. Pakalniškių kaimo bendruomenės pagaminta šalta sriuba visiems priminė močiutės pagamintų šaltibarščių skonį. Ši bendruomenė pagamino autentiškiausius šaltibarščius „Drym tym šaltėsiai“. Specialiais prizais įvertintos ir kitos komandos.

 

Autorės ir Elžbietos KARALIŪTĖS nuotraukos  

2022.08.10 ŪP korespondentė Aldona SIREIKIENĖ Susijusios temos - skaitykite: šaltibarščių čempionatas, Pakiršinio kaimo bendruomenė, Elžbieta Karaliūtė
Dalintis
2024/03/29

Valstybės abejingumo girnos traiško pieno ūkius

Pernai Lietuvos pieno ūkis atsidūrė ant prarajos krašto ir bet kurią akimirką gali į ją nugarmėti, nes pieno supirkimo kainos kaip mažėjo, taip ir toliau mažėja. Tokia lemtis gali ištikti ir visą Lietuvos žemės ūkį, jei valstybė jo n...
2024/03/29

Ekologinių sistemų išmokų dydžiai ir reikalavimai

Ūkininkai, teikdami tiesioginių išmokų paraišką, gali savanoriškai pasirinkti dalyvauti klimatui, aplinkai ir gyvūnų gerovei naudingose sistemose (ekologinėse sistemose) bei pretenduoti į išmokas. Kviečiame susipažinti ...
2024/03/29

Prokurorai išyrė Kretingos rajono politikų teiktus čekius

Šiandien Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į teismą su dviem civiliniais ieškiniais dėl bendrai daugiau nei 22 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų buvusiems Kreting...
2024/03/29

Pajamų deklaravimas: į ką atkreipti dėmesį pernai pardavus NT?

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pernai nekilnojamąjį turtą (NT) pardavę gyventojai iki gegužės 2 d. turi įsivertinti, ar dėl šių sandorių jiems neatsirado pareiga pateikti pajamų mokesčio deklaraciją bei sumokėti gyventojų...
2024/03/29

Specialisto akimis: gero skonio midų pagaminti sunkiau nei vyną

Daugelis lietuviškų pasakų baigiasi žodžiais: „Alų midų gėriau, per barzdą varvėjo...“ Deja, priešingai nei anksčiau, midus dabar nėra toks populiarus kaip alus. Galbūt dėl to, kad trūksta žinių ar galimybės paragauti tik...
2024/03/29

Mokslininkai sutelkė dėmesį į gyvūnų elgesį

Rūpestingi šeimininkai netrunka pastebėti pasikeitusį augintinio elgesį. Veterinarijos specialistai ir mokslininkai perspėja, kad nereikėtų to praleisti pro akis, o atlikti naujausi moksliniai tyrimai tik patvirtina, kad socialinis š...
2024/03/29

Nuo balandžio 2 d. VVG kviečiamos kreiptis dėl paramos sumaniesiems kaimams

Nuo balandžio 2 d. iki gegužės 31 d. šalies vietos veiklos grupės (VVG) galės teikti Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) sumaniųjų kaimų strategijas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano (SP) in...
2024/03/29

Devyni politikai VRK pateikė būtiną rinkėjų parašų skaičių, trims nepavyko

Devyni politikai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pristatė privalomą rinkėjų parašų skaičių, norint dalyvauti prezidento rinkimuose.
2024/03/28

Įdomūs faktai apie augalų veislių selekcijos procesą

Augalų selekcija – mokslas, reikalaujantis kūrybiškumo, žinių, ir, žinoma, laiko. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkams uždavėme keletą klausimų apie augalų selekcijos procesą.