Ashburn +15,5 °C Rūkas
Pirmadienis, 20 Geg 2024
Ashburn +15,5 °C Rūkas
Pirmadienis, 20 Geg 2024

Savo darbingumą lietuviai kelia kalbindami kolegas ir užkandžiaudami saldumynais

2014/03/21

Riesutus ir vaisius uzkandziams darbe renkasi 28 proc. lietuviuDirbti efektyviai ir sėkmingai svarbu ir darbuotojams, ir darbdaviams. Tačiau net geriausiam darbuotojui bent retkarčiais tenka kovoti su snauduliu ir dėmesio išsiblaškymu. 33 proc. dirbančių lietuvių apimti snaudulio jį malšina kava ir energiniais gėrimais, 25 proc. prasiblaškyti bando kalbindami kolegas, 13 proc. – naršydami socialiniuose tinkluose, dešimtadalis – užkandžiaudami. Tokius duomenis atskleidė kovo pradžioje rinkos tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta 1GO Lietuvos darbuotojų apklausa. Paklausti apie darbingumą dienos metu, 39 procentai apklausos dalyvių kaip prasčiausią laiką darbui nurodė popietę, 32 proc. apklaustųjų sunkiausia susikaupti pradėjus darbą ryte.

Užkandžiams – šokoladas ir bandelės Gerą savijautą darbe ir rezultatus dažniausiai siejame su gera darbo atmosfera ir asmeninėmis pastangomis, tačiau, anot specialistų, didelės įtakos jiems turi darbo bei poilsio režimas ir mityba. Vis dėlto, kaip parodė kompanijos „Arimex“ užsakymu atlikta apklausa, 17 proc. lietuvių apskritai neskiria dėmesio mitybos režimui ir valgo „kaip pasitaiko“. 40 proc. apklaustųjų valgo tris kartus – pusryčius, pietus ir vakarienę. Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė teigia, kad viena iš pagrindinių mieguistumo darbe priežasčių yra būtent netinkama mityba ir jos režimo nesilaikymas. „Maitinantis nereguliariai organizmui sunku išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje. Jam sumažėjus, mums trūksta energijos, svaigsta galva, o greičiausiai tokią savijautą „pataiso“ šokolado batonėlis ar saldi bandelė. Jų suvalgę įkliūvame į užburtą ratą. Saldus maistas organizme skatina išsiskirti insuliną, kuris labai greitai sumažina gliukozės kiekį kraujyje, ir vėl jaučiamės alkani, mieguisti“, – pasakoja specialistė.  Todėl, anot K. Jasmontienės, svarbu laikytis mitybos režimo – valgyti mažesnėmis porcijomis, tačiau išlaikant vienodus intervalus, geriausia – penkis kartus per dieną, įskaitant užkandžius tarp trijų pagrindinių valgymų. Paklausti, kuo užkandžiauja darbe, net 37 proc. 1GO darbuotojų apklausos respondentų nurodė dažniausiai besirenkantys bandeles ir saldumynus, o 22 proc. teigė neužkandžiaujantys visai. 28 proc. respondentų darbe kremta riešutus ir vaisius. Pasak dietologės, užkandžių nederėtų nuvertinti, nes, pasirinkti tinkamai, jie padeda palaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje, taigi, išlaikyti gerą savijautą ir darbingumą. „Užkandžiams labai tinka švieži vaisiai, pavyzdžiui, obuoliai, daugiau energijos suteikia riešutai, džiovinti vaisiai, sėklos. Taip pat galima rinktis pieno produktus“, – pataria Kristina Jasmontienė. Darbingumą ir gerą savijautą darbe padeda išlaikyti ir nedidelės pertraukėlės, kurių metu patariama pasivaikščioti, pasimankštinti, išgerti vandens. Vis dėlto reguliariai atsipūsti darbo dienos metu sau leidžia tik mažiau nei penktadalis 1GO darbuotojų apklausos dalyvių. 61 proc. pertraukėles darbe daro tik jei nėra pernelyg užsiėmę ir turi papildomo laiko. 20 proc. respondentų apie pertraukėles darbo metu nesusimąsto.

UAB „Arimex“ 2014 m. kovo 21 d., Vilnius

Dalintis
2024/05/20

Į Žaslių ežerą išleisti 7 tūkstančiai europinių ungurių – šiemet jų bus išleistas visas milijonas

Į Žaslių ežerą Kaišiadorių rajone išleisti 7 tūkstančiai europinių ungurių jauniklių. Iš viso šiemet į 63 šalies vandens telkinius planuojama išleisti daugiau kaip 1 mln. pavasarį į Lietuvą atsivežtų ir Žu...
2024/05/20

Gitano Nausėdos rinkimų triukas ar realūs planai?

Prieš mėnesį Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje su žemdirbių organizacijų lyderiais susitikęs kandidatuojantis antrai prezidento kadencijai Gitanas Nausėda pareiškė, kad jeigu jam rinkimai pasibaigs sėkmingai, Kęstu...
2024/05/20

Priminė kompensuojamas medicinos pagalbos priemones žaizdų priežiūrai ir prevencijai

Esant žaizdų po onkologinių ligų gydymo, trofinių opų, pragulų, stomos ir kitais panašiais atvejais žmonėms prireikia tam tikrų medicinos pagalbos priemonių odai ar žaizdoms prižiūrėti ir gydyti. Ligonių kasos primena, kad šios priem...
2024/05/20

Aptikus grubius higienos pažeidimus – sustabdyta duonos kepyklėlės veikla Kelmės rajone

Praėjusią savaitę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Šiaulių apygardos priežiūros skyrius atliko planinį patikrinimą duonos kepyklėlėje, esančioje Kelmės rajone. Patikrinimo metu nustatyti grubūs higienos, maisto laikymo są...
2024/05/20

Ekologiško viešojo maitinimo statistikos kreivė ėmė kilti aukštyn

Lietuvoje prieš trejus buvo sukurta nauja, moderni, sėkminga užsienio šalių patirtimi paremta ir nesudėtingai įdiegiama bei administruojama ekologiškų viešojo maitinimo įstaigų sertifikavimosi sistema. Jos principas &nd...
2024/05/20

Savaitgalį vienas po kito liepsnojo gyvenamieji namai, daug darbo turėjo ir ugniagesiai narai

Per praėjusias 3 paras šalies ugniagesiai gelbėtojai vyko gesinti 94 gaisrų ir atliko 119 gelbėjimo darbų. Viename iš gaisrų buvo traumuoti du žmonės.
2024/05/20

Statomame didžiausiame Europoje karvių fermų komplekse – ypatingas dėmesys gyvulių gerovei ir sveikatai

„Agrokoncerno“ įmonių grupė pradėjo unikalaus, Europoje analogų neturinčio karvių komplekso statybas. Radviliškio rajone, Bebrujų kaime, 53 hektarų sklype iškils keturios karvidės, kuriose iš viso bus laikoma 4 tūk...
2024/05/20

Nelegaliai prekybai AAP ateina sunkūs laikai – gali grėsti net baudžiamoji atsakomybė

Nuo šiandien, gegužės 20-osios, visoje Europos Sąjungoje (ES) įsigalioja nauja direktyva, kuria siekiama veiksmingiau kovoti su aplinkosaugos pažeidimais – už dalį jų grės baudžiamoji atsakomybė. Ši direktyva, kurios reikalavim...
2024/05/20

„Jonavos grūdams“ – pusšimtis metų: pastarųjų metų rezultatai stebina

Prieš kelerius metus akcinėje bendrovėje „Jonavos grūdai“ įvykę pokyčiai duoda akivaizdžių rezultatų: ne tik pasiekiami bendrovei keliami tikslai, bet ir priimami rekordiniai grūdų kiekiai. Ši bendrovė viena pirmųjų valst...