Kaunas +19,6 °C Dangus giedras
Antradienis, 19 Rgp 2025
Kaunas +19,6 °C Dangus giedras
Antradienis, 19 Rgp 2025

Senoviškos Kūčios

2022/12/24


Jau šiandien mūsų šeimos susės prie šventinio Kūčių stalo. Ant jo rasime visko – ir tai, kas pasiekė mus per šimtmečius, ir tai, ką siūlo šiuolaikinė virtuvė. Bet neprošal dar kartą prisiminti senovinius lietuviškus gardumynus, dabar atrodančius itin kukliai, bet praeityje žmonėms teikusius malonumo, atnešdavusius šventinės nuotaikos.
  • Lietuvoje etnografai priskaičiuoja daugiau nei šimtą Kūčių valgių.
  • Seniausias patiekalas – kūčia. Ji gaminama iš mirkytų virtų kviečių, miežių ar rugių, taip pat įmaišoma mirkytų virtų žirnių ar pupų, maltų aguonų, išmaišoma su medumi saldintu vandeniu ar tik medumi. Dabar šeimininkės dar įdeda spanguolių, riešutų. Valgoma kaip desertas su aguonpieniu. Senovėje šio patiekalo turėjo ragauti visi šeimos nariai, nakčiai palikdavo ant stalo vėlėms vaišintis.
  • Kūčiukai Lietuvoje vadinami labai skirtingai: prėskučiais, šližikais, skrebučiais, riešutėliais, barškučiais, kleckučiais. Tačiau jų simbolika viena – tai apeiginė duonelė, skirta vėlėms pamaitinti.
  • Apeiginėms šventėms stalą turėtų dengti visa šeima.
  • Aukštaitijoje Kūčioms ant stalo būtinai dėdavo virtų kviečių, paprastai užpiltų medaus salde. Senovėje buvo mėgstamas ir šustinis – tai tokios avižinės bandelės. Vilnijos kraštui būdingas valgis yra virtinukai su aguonų įdaru. Neretuose namuose buvo galima sutikti ir ruginių miltų rauge virtos džiovintų baravykų sriubos.
  • Neatsiejama žemaitiško Kūčių stalo dalis yra kanapės. Paskrudinti malti kanapių grūdai su truputėliu druskos, svogūnų ir česnakų yra vadinami kanapyne ir valgomi su karštomis bulvėmis. Labai senoviškas patiekalas cibulinė. Į svogūnų griežinėlių rasalą sudedamos sutrintos, ant žarijų paskrudintos silkių galvos ir taip pat valgoma su karštomis su luobele virtomis bulvėmis.
  • Suvalkiečiai ant stalo dėdavo virtų žirnių ir pupų bei avižinio kisieliaus. Vakarienė šiame krašte užbaigiama apeiginiu šeimininkų perpus obuolio suvalgymu, kas simbolizavo biblinius Ievą ir Adomą.
  • Dzūkai Kūčių vakarą verda pasninko sriubas, kepa grikines babkas bei papločius, vadinamus lamancais. Dzūkijoje kone ilgiausiai išsilaikė paprotys prieš sėdant prie šventinio stalo aplink trobą apnešti kraitelėje sudėtus šventinius valgius. Tai kitados darydavo šeimos galva.
  • Kalėdų stalo pagrindiniu valgiu buvo laikomi mėsos patiekalai ir dažniausiai iš kiaulienos. Todėl šeimininkės stengdavosi pagaminti šaltienos ar šiupinį su kiaulės šnipu bei ausimis, iškepti vėdarų, žąsį su raugintais kopūstais ar gardų kumpio kepsnį.
  • Ant šventinio stalo uždegta žvakė siejama su viltimi, ramybe, apsauga nuo nelaimių.

Maisto reikšmė ant Kūčių stalo

  • Obuoliai simbolizuoja Rojaus medį, kuris laikomas laimės simboliu
  • Žirniai, pupos ir pupelės – tai Adomo ir Ievos, Marijos bei visų vargo žmonių ašaros
  • Spanguolės – saugo nuo priešų
  • Grūdai – skalsa, derlingi ir sėkmingi metai
  • Medus – šviesos ir sveikatos simbolis
  • Žuvis primena apaštalus, kurie buvo žmonių sielų žvejai

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/08/19

Mažųjų svarstymai nenuimto derliaus galulaukėse

Praėjusį trečiadienį šalyje paskelbta valstybės lygmens ekstremalioji situacija žemės ūkyje dėl liūčių padarytų nuostolių žemdirbių derliui. Taip sutapo, kad tądien drauge su Kupiškio r. savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir ben...
2025/08/19

Didžiuotis praeitimi skatina išlikusi dvarų kultūra

Šilalė („Šilalės artojas“). Kuo toliau, tuo labiau Lietuvoje atgimsta susidomėjimą gyventojams ir mūsų šalies svečiams kelianti dvarų kultūra, o kartu su ja – ir šimtmečiais formavęsis dvarų kulin...
2025/08/19

Tyrimas: darnių maisto prekių idėjai pritariama, o jų kainai – ne

Rinkdamiesi maisto produktus vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį ne tik į jų skonį, bet ir į poveikį aplinkai. Vis dėlto Vilniaus universiteto (VU) Kauno fakulteto marketingo ir pardavimų vadybos magistrantūros programos absolventės Evelinos ...
2025/08/19

Šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina mažiausia per pastaruosius penkerius metus ir dvigubai mažesnė nei pernai

Išaugusi nacionalinė generacija bei pigios elektros importas iš Skandinavijos lėmė tai, kad šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Nord Pool biržoje yra žemiausia per pastaruosius penkerius metus ir sudaro 0,05...
2025/08/19

Rimantas Šadžius: atsitraukti nuo mokesčių reformos būtų nesolidu

Finansų ministras ir laikinasis premjeras Rimantas Šadžius sako nepritariantis, kad būtų atsitraukta nuo birželio pabaigoje Seimo priimtos mokesčių reformos. 
2025/08/19

Paaiškino palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugą: kas ir kaip ją gauna?

Lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, kuriems nereikia aktyvaus gydymo, tačiau norima palengvinti ligos simptomus, kartais reikalinga nuolatinė medicinos specialistų priežiūra, kurios neįmanoma užtikrinti namuose. Tada gali padėti palaikomasis...
2025/08/19

Valstybinės žemės nuomos teisė yra paveldima: ką svarbu žinoti?

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) gauna klausimų dėl valstybinės žemės nuomos teisių paveldėjimo, todėl dalinamės, ką būtina žinoti teisių paveldėtojams. 
2025/08/19

Kiniškas metodas kiaulienos rinkai reguliuoti: išskers milijoną paršavedžių

Ekonomistai ir žemės ūkio rinkos analitikai atidžiai stebi Kinijos kiaulininkystės rinką, mat ji sudaro ženklią viso pasaulio dalį. Pastaruoju metu šioje rinkoje tvyro įtampa – susidarė kiaulienos perprodukcija ir krito kainos. K...