L. Buskienė atkreipia dėmesį, kad sodinės šilauogės (Vaccinium x covilleanum Butkus et Pliszka) veislių yra daug, jos skiriasi derėjimo laiku, derlingumu, uogų dydžiu, skoniu, spalva, vaškinio apnašo intensyvumu, odelės tvirtumu, krūmų augumu, ištvermingumu žiemą, atsparumu ligoms. Gerą prekinę išvaizdą turi šviesiai mėlynos uogos, su intensyviu vaškiniu apnašu. „Ypač vertinamos veislės, turinčios nedidelį vaiskočio prisitvirtinimo randelį, kuris, nuskynus uogą, lieka sausas. Jei odelė šioje vietoje įtrūksta, tokių veislių uogos išsilaiko prasčiau“, – patirtimi dalijasi patyrusi agronomė.
Ji pastebi, kad nuo žydėjimo iki pirmojo skynimo vidutiniškai praeina 50–60 dienų. Labai ankstyvų ir ankstyvų veislių šilauogių uogos ima nokti liepos pradžioje arba viduryje, vidutinio ankstyvumo – liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje, vėlyviausių veislių uogos skinamos rugsėjį arba (ir) spalį.
„Mūsų gamtinėmis sąlygomis geriau rinktis ankstyvas ir vidutinio ankstyvumo veisles, dalis vėlyvųjų uogų gali nespėti prinokti iki šalčių, – pataria pašnekovė. – Tačiau pastaraisiais metais, kai vasarą dažnai būna karšta, o ruduo ilgas ir šiltas, vėlyvųjų veislių uogos sunoksta žymiai anksčiau.“
Sodininkės teigimu, gerą prekinę išvaizdą turi šviesiai mėlynos uogos su intensyviu vaškiniu apnašu. Ypač vertinamos veislės, turinčios nedidelį vaiskočio prisitvirtinimo randelį, kuris, nuskynus uogą, lieka sausas. Jei odelė šioje vietoje įtrūksta, tokių veislių uogos išsilaiko prasčiau.
Dauguma šilauogių veislių yra palyginti ištvermingos žiemą, jos puikiai peržiemoja, jei temperatūra nenukrinta žemiau –25 °C. Tačiau jos nemėgsta staigių temperatūrų svyravimų žiemą.
Pasak L. Buskienės, populiariausių Europoje šilauogių veislių penketuke yra skirtingu laiku derančios veislės: ‘Duke’, ‘Patriot’, ‘Bluecrop’, ‘Bluegold’ ir ‘Chandler’. Lietuvoje sodininkai dar augina ‘Spartan’, ‘Toro’, ‘Bonus’, ‘Reka’, ‘Earliblue’, ‘Denis Blue’, ‘Bluejay’, ‘Darrow’, ‘Sierra’.
‘Duke’ – viena ankstyviausių šilauogių veislių. Jau liepos pirmoje pusėje galima skanauti jos derlių. Ji išsiskiria puikaus skonio uogomis ir gausiu derėjimu. Uogos gražios prekinės išvaizdos, stambios arba vidutinio dydžio, šviesiai mėlynos, traškia odele, aromatingos, transportabilios, noksta vienodai, skinasi sausai. Įdomu tai, kad uogų skonis, aromatas ir odelės spalvos intensyvumas iki galo atsiskleidžia tik praėjus kelioms valandoms po skynimo. Per sezoną nuo krūmo priskinama po 5–8 kg.
Veislė vidutinio augumo, atspari žiemos šalčiams. Krūmas status, 1,4–1,8 m aukščio, genėti reikia kasmet ir stipriai. Žydi vėlai, todėl šalnos nepavojingos.
‘Patriot’ – viena populiariausių, taip pat ankstyva veislė, uogas nokinti pradedanti antroje liepos pusėje. Mėgstama dėl stambių, skanių uogų, nereikalauja aukštos agrotechnikos ir didelio augintojų patyrimo. Uogos stambios, šviesiai mėlynos, kvapnios, saldžiarūgštės, tvirtos, skinasi sausai. Uogose nustatytas didžiausias antioksidantų kiekis. Uogos noksta nevienodai ir dera ilgai. Per sezoną nuo krūmo priskinama po 4–9 kg. Derėti pradeda anksti ir dera stabiliai.
Veislė labai atspari šalčiui, šalnoms ir grybinėms ligoms. Nereikli aplinkos sąlygoms, šaknys pakenčia trumpalaikį užmirkimą. Tinka auginti ekologiškai.
Krūmas vidutinio aukščio, stipriai šakotais stiebais. Genėti reikia kasmet.
‘Bluecrop’ – vidutinio ankstyvumo veislė, uogų paragauti galima liepos pabaigoje, labai derlinga. Ji yra viena populiariausių, nes gausiai dera kasmet ir nereikli aplinkos sąlygoms. Uogos stambios ar vidutinio stambumo, gražios išvaizdos, šviesiai mėlynos, šiek tiek suplotos, labai saldžios, aromatingos, traškia odele, netrūkinėja. Tvirtos, skinasi sausai, tinka ilgai laikyti, šaldyti. Lietingu oru uogos netrūkinėja, sunokusios ilgai išsilaiko ant krūmo, prinoksta ne vienu metu, dera 4–6 savaites. Per sezoną nuo krūmo priskinama po 6–9 kg.
Veislė šalčiams ir šalnoms atspari, pakenčia ilgesnes sausras. Krūmas aukštas (1,8–2 m), vidutinio augumo, šiek tiek išsiskleidęs. Stiebai vidutiniškai šakoti. Reikia intensyviai genėti, nes gausiai dera.
‘Bluegold’ – vidutinio ankstyvumo veislė, deranti pirmoje rugpjūčio pusėje, derlinga. Uogos vidutinio dydžio, plokščios, sodriai mėlynos spalvos su stipria vaškine apnaša, odelė labai tvirta, vaiskočio randas mažas. Minkštimas žalsvas, skanus, su silpnu aromatu. Uogos labai gerai laikosi, galima vartoti šviežias, tinka ilgam laikymui, nuskinamos per du kartus. Augalai atsparūs šalčiui iki –30°C.
Krūmas yra vidutinio ar mažo augumo, labiau besiplečiantis į šonus, per 10 metų gali pasiekti apie 1,2 m aukščio. Pirmus ketverius metus genėti nereikia, vėliau išpjaunami seni stiebai, paliekami tik jaunesni, 6–8 pagrindiniai ūgliai.
‘Chandler’ – viena populiariausių vėlyvesnių, nuo rugpjūčio vidurio derančių veislių, mėgstama dėl itin stambių (iki 2,5–3 cm skersmens), puikaus skonio uogų ir ilgai skinamo derliaus. Uogos suplotos formos, šviesiai mėlynos, kvapnios, tvirtos, skinasi sausai, rausvas minkštimas labai saldus. Dera labai ilgai, iki 6 savaičių. Per sezoną nuo krūmo priskinama po 5–7 kg.
Beje šalia turi augti kitos veislės šilauogių, kad gerai apsidulkintų ir gausiai derėtų. Pakankamai atspari šalčiui ir grybinėms ligoms. Krūmas, apie 1,5 m aukščio, stiebai statūs, vidutiniškai šakoti.
Šilauogės yra kryžmadulkiai augalai, tad norint gauti didesnį derlių, L. Buskienė pataria pasodinti bent dviejų skirtingų veislių krūmus. Auginant vieną veislę, šilauogės derlius gali sumažėti iki 30 proc. Daugumai geriausios apdulkintojos yra ‘Bluecrop’ ir ‘Chandler’ veislės. Jos apdulkina vidutinio ankstyvumo ir vėlyvesnes veisles. Ankstyvosioms šilauogėms apdulkinti rekomenduojamos ‘Patriot’ ir ‘Duke’.
„Savame sode pasisodinkite kelias skirtingo ankstyvumo, su ištęstu derėjimu šilauogių veisles, pavyzdžiui, ‘Bluecrop’ ir ‘Chandler’, derančias 4–6 savaites, kad kuo ilgiau valgytumėte šviežias uogas, – iš patirties sako sodininkė. – Savame sodelyje pagal poreikius vienai šeimai galite pasisodinti nuo 3–4 iki 7–10 krūmų.”
Šilauogių uogos labai skanios ir aromatingos. Ne veltui vadinamos „jaunystės“ arba XXI amžiaus uogomis – jos sukaupia didžiulį antioksidantų kiekį. JAV Žmogaus mitybos dėl senėjimo tyrimo centras (Ronald L. Prior) iš tirtų 43 šviežių uogų, daržovių bei vaisių pavyzdžių nustatė, kad šilauogėse aptikta daugiausia antioksidantų, todėl jos sėkmingai naudojamos, kovojant ir užkertant kelią vėžiniams susirgimams.
Sodinės šilauogės vertinamos ir dėl to, kad itin tinkamos alergiškiems žmonėms, negalintiems valgyti braškių ir citrusinių vaisių.
Iš šių uogų išskirti net 25 skirtingi antocianinai, kai avietėse rasti tik 5, juoduosiuose serbentuose ir aronijų vaisiuose – 4. Todėl kokybine antocianinų sudėtimi šilauogės nepakeičiamos regai, geram nervų sistemą sudarančių ląstelių funkcionavimui, kraujagyslių būklei gerinti.
Sukaupti junginiai redukuoja „blogąjį“ cholesterolį ir padeda gaminti „gerąjį“. Tuo būdu mažinama širdies ir kraujagyslių ligų susirgimo rizika, insulto grėsmė. Šilauogių antocianinai yra naudojami kaip natūralūs dažai maisto pramonėje. Šilauogės turi vitaminų A, B1, B2, C ir PP, karotenoidų, elaginės, folinės rūgšties, skaidulinių medžiagų, kalio, fosforo, geležies, mangano ir kitų naudingų medžiagų.
Užtenka per dieną suvalgyti pusę stiklinės uogų, kad organizmas būtų aprūpintas vertingomis medžiagomis.
Taip pat padeda smegenų neuronams efektyviau susisiekti vieniems su kitais. Jos turi fermentų, kurie gerina atmintį ir koordinaciją. Šilauogės saugo nuo šlapimo takų uždegimų ir mažiną jų infekcijų riziką. Uogos tinka diabetikams, nesukelia ir net palengvina alergijas, tad tinkamos ir vaikams. Pasižymi antiuždegiminėmis, antisklerotinėmis, antinavikinėmis savybėmis. Šilauogių sultys bei džiovintos uogos – naudinga priemonė nuo žarnyno ligų.
„Rasų“ korespondentė Rūta ANTANAITIENĖ
Loretos Buskienės nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.