Ashburn +36,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 23 Bir 2024
Ashburn +36,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 23 Bir 2024

Slyvos – sveikatai, grožiui ir pasigardžiavimui

2023/05/11


Kulinarijoje, medicinoje, kos­metologijoje naudojamos be­veik visos slyvų dalys – prinokę vaisiai, žievė, lapai, žiedai ir kau­liukai. Vitaminų ir kitų žmogaus organizmui naudingų medžia­gų kiekiu šie vaisiai nenusilei­džia citrinoms, obuoliams ar serbentams. Tik ar visiems tinka šios gaivaus skonio uogos, pa­sakoja Kauno kolegijos Maisto technologijų katedros lektorė Nijolė Vasiliauskienė.

Turtingos vitaminų ir gero skonio

Slyvų cheminė sudėtis yra turtinga: vi­taminų (C, PP, E, A, B gr.), makroelementų (kalio, kalcio, fosforo, natrio, magnio, chloro), mikroelementų (vario, nikelio, molibdeno, chromo, fluoro, geležies), fitosterolių, flavonoidų, pektinų, taninų, organinių rūgščių (obuolių, citrinų, oksalo, salicilo pėdsakų), natūralių cukrų (tarp kurių vyrauja gliukozė), aliejų (sėklose). Kalorijų kiekis 100 g prinokusių šviežių slyvų (nelygu rūšis) 42–49 kcal., džiovin­tose – 240–291 kcal.

Šias uogas galima valgyti šviežias, konservuotas, marinuotas, džiovintas, šaldytas. Naudojamos sultims, uogienėms, drebučiams, kompotams, kokteiliams, pu­dingams, pyragams, cukatams, užpilams, likeriams. Slyvos suminkština mėsą ir sutei­kia jai ypatingą skonį. Naudojamos mėsos, paukštienos, žvėrienos patiekalų įdarams, troškiniams, barščiams, padažams ruošti.

Gerųjų savybių turi ne tik pati slyva, bet ir kauliukai, lapai.

Gaminant padažus gali būti naudojami riešutai, gvazdikėliai, cinamonas, žvaigž­dinis anyžius, muskatas bei daržovės – cukinijos, moliūgai, pomidorai, česnakai, krienai. Slyvos dera su daugeliu maisto produktų, įskaitant perlines kruopas, avi­žinius dribsnius, soras, ryžius, sūrį, varškę, kefyrą, jogurtą, medų, obuolius, citrusinius vaisius, pomidorus, paprikas, morkas, bu­rokėlius ir net baklažanus. Svarbu žinoti, kad verdant slyvų uogienę ilgai laikyti, kauliukus būtina pašalinti.

Vartojimo rekomendacijos

Labai atsargiai slyvų reikia duoti vai­kams, kuriems dar nėra trejų metų. Pediatrai leidžia pridėti nedidelį kiekį slyvų tyrės į košes, varškę kūdikiams nuo aštuonių mė­nesių, tačiau yra ir kitokių rekomendacijų, kad iki trejų metų jas vartoti draudžiama, po trejų – tik geltonas, virtas, o nuo pen­kerių metų leidžiamos visos veislės, tik ne žalios, bet termiškai apdorotos. Tad lieka spręsti patiems...

Beje, sportininkai slyvas turėtų įtraukti į kasdienį racioną, nes tai gali padėti treni­ruotis. Šiuose vaisiuose yra didžiulė kalcio dozė, gyvybiškai svarbi siekiant pagerinti visų raumenų grupių darbą, o sudėtyje esantis kalis skatina raumenų susitraukimą po aktyvių treniruočių.

Gydytojai rekomenduoja 3–4 slyvas suvalgyti kaip atskirą užkandį. Jeigu skran­dis silpnas, pakaks 1–2, o sveikas žmogus neturėtų suvalgyti daugiau nei 5–6 slyvų. Dėl savo sudėties šviežios ir džiovintos slyvos turi terapinį poveikį: tai puikus karščiavimą mažinantis ir kosulį malšinantis vaistas nuo peršalimo, slyvos saugo kepenis, padeda išvengti nutukimo, stiprina kaulus, nervų sistemą, gerina atmintį, normalizuoja miegą, sumažina nerimą, saugo organizmą nuo vėžio ir greito senėjimo.

Mažas glikemijos indeksas sumažina 2 tipo diabeto riziką, vitaminas E teigiamai veikia placentą, gerina baltymų apykaitą, stiprina kraujagysles. Dėl didelio vitami-no C kiekio slyvos stiprina imuninę siste­mą, o kalcis, manganas ir varis pagerina odos, plaukų ir nagų būklę. Kalcis taip pat apsaugo širdį – reguliuoja aukštą kraujospūdį ir sumažina insulto riziką, gali užkirsti kelią aterosklerozei, sumažinti cholesterolio kiekį, taip pat mažina riziką susirgti Alzheimerio ir Parkinsono ligomis.

Medžio žievės nuoviras veiksmingas viduriuojant, turi priešuždegiminį, atsiko­sėjimą skatinantį ir sutraukiantį poveikį, vartojamas gydant peršalimą. Slyvų kauliukų užpilas duoda teigiamų rezultatų gydant bronchitą, užsitęsusį kosulį ir užkertant kelią vėžiui. Svarbu pažymėti, kad švieži branduoliai, ypač dideli jų kiekiai, gali sukelti rimtą žalą organizmui, nes juose yra toksinių medžiagų. Cheminė šių medžiagų reakcija su skrandžio sultimis sukelia stiprų apsinuodijimą, todėl slyvų branduolius gali­ma valgyti tik tinkamai termiškai apdorotus ir tokiu būdu pagerinti sveikatą, savijautą, taip pat išvalyti organizmą.

Slyvų lapų sultys turi antibakterinį po­veikį, todėl naudojamos žaizdoms gydyti. Žiedų nuovirai yra naudingi raugėjimui, pykinimui ir skrandžio spazmams su­mažinti, reguliuoja žarnyno peristaltiką. Slyvų lapų ir žiedų užpilas veiksmingas nuo šlapimo pūslės uždegimo, stabdo plaukų slinkimą.

Kaip ir daugelis kitų augalinių produk­tų, slyvos ir jų dalys plačiai naudojamos kosmetologijoje. Lapų nuoviras turi ryškių atkuriamųjų savybių, naudojamas kaip se­nėjimą stabdantis tonikas bei kompresams, losjonams, skirtiems opoms, žaizdoms gy­dyti. Kasdienės slyvų kaukės su natūraliais aliejais maitina veido ir galvos odą, o slyvų lapų ir žiedų nuoviras suteikia plaukams elastingumo, šilko švelnumo.

SVARBU

Slyvas patariama vartoti atsargiai arba visai draudžiama: sergant cukriniu diabetu ir nutukus (dėl didelio cukraus kiekio), paūmėjus gastritui, padidėjus rūgštingumui, sergant užde­giminėmis sąnarių ir raumenų ligomis, podagra, tulžies pūslėje esant akmenų, maitinančioms motinoms, nes gali sukelti viduriavimą ir pilvo dieglius kūdikiams, taip pat jei organizmas netoleruoja arba yra alergiškas slyvoms.

Slyvų uogienė su juoduoju šokoladu

100 ml vandens užvirinti ir ištirpin­ti 300 g cukraus, sudėti 500 g su­pjaustytų slyvų (be kauliukų), užvir­ti, sumažinti kaitrą, pamaišant virti apie 20 minučių. Paskui įdėti 50 g smulkinto juodojo šokolado, galima pagardinti maltu cinamonu, vanile ar šlakeliu konjako. Virti dar 10 minučių pamaišant. Supilti į sterilius stiklainius ir sandariai uždaryti dangteliais. Šią uogienę geriausia patiekti su sklin­džiais ar ledais.

Lapų arbata

Kokybiškus, nuplautus, nusausintus slyvų lapus supjaustyti, šaukštą žalia­vos užpilti 250 ml verdančio vandens, po 5–10 minučių nukošti, pasaldinti medumi ar cukrumi. Kasdien vartoti 20–30 minučių prieš miegą.

Arbata turi stiprų raminamąjį poveikį, padidina atsparumą stresui ir padeda kovoti su nemiga.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis