Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Smidrai – ne tik prancūzams...

2024/05/25


Smidrų sezonas jau kaip reikiant įsibėgėjo, bet dar nesibaigė. Tikriausiai išbandytas ir ne vienas receptas. Ką dar naujesnio galima paruošti?

Ypač skanūs – baltieji smidrai. Jie renkami tik pradėję kaltis iš žemės. Ūgliai balti, stori, viršūnėlės gelsvos. Prancūziškų smidrų viršūnėlės būna violetinės. Žalieji smidrai turi daugiau mineralinių medžiagų ir vitaminų, o tik išlindę iš žemės ir gavę saulės – pažaliuoja.

Šiose daržovėse gausu skaidulinių medžiagų, fluoro, vitaminų E, B, C, folio rūgšties, pantoteno rūgšties. Yra ir baltymų, riebalų, angliavandenių, kalio, kalcio, geležies, fosforo ir kt.

Vidutinio dydžio smidrai patys geriausi, tinkami įvairiems patiekalams. Salotoms ir sriuboms sunaudosite plonesnius ūgliukus. Juos lupkite arba skuskite visuomet nuo viršaus į apačią.

Prašmatniems patiekalams vartojamos smidrų viršūnėlės. Dėl malonaus skonio ir kvapo iš jų gaminamiems patiekalams nereikia daug prieskonių – pakanka verdant įberti druskos, truputėlį cukraus, įmesti gabalėlį sviesto.

Kaip garnyrą smidrus pritaikysite prie daugelio patiekalų.

Trinta smidrų ir sūrio sriuba

Reikės:

  • 10 baltųjų smidrų
  • 50 g kietojo fermentinio sūrio
  • ¾ stiklinės grietinėlės
  • druskos
  • cukraus
  • maltų juodųjų pipirų
  • skrudintos duonos kubelių
  • svogūnų laiškų papuošti
  1. Paruoštus smidrus trumpai pavirkite sūdytame vandenyje arba išvirkite garuose. Kelis palikite papuošti, o kitų viršūnėles nupjaukite.
  2. Stiebus sudėkite į elektrinį trintuvą, įpilkite 2–3 šaukštus nuoviro ir sutrinkite.
  3. Grietinėlę užkaitinkite iki virimo, nukelkite nuo ugnies, šiek tiek atvėsinkite ir įmaišykite smulkiai tarkuotą fermentinį sūrį. Masę supilkite į trintus smidrus ir dar patrinkite.
  4. Sriubą pasūdykite, paskaninkite maltais pipirais ir supilstykite į lėkštes.
  5. Įberkite smidrų viršūnėlių, skrudintos duonos kubelių, papuoškite svogūnų laiškais apvyniotais smidrais.

Šviežių smidrų mišrainė

Reikės:

  • 500 g smidrų
  • 3 l vandens
  • pusės šaukštelio druskos
  • pusės šaukštelio cukraus
  • 3 pomidorų
  • paprikos
  • 3 kietai virtų kiaušinių
  • 4 šaukštų aliejaus
  • 2 šaukštų obuolių acto
  • dar pusės šaukštelio druskos
  • žiupsnelio baltųjų pipirų
  • 2 šaukštų kapotų petražolių
  1. Smidrus nulupkite, sumedėjusius galus nupjaustykite, perskirkite į dvi dalis ir suriškite virtuviniais siūlais į ryšulėlius. Virkite palengva pasūdytame ir pasaldintame vandenyje apie 20–30 min., priklausomai nuo ūglių storio.
  2. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę, perpjaukite į keturias dalis, išpjaukite kotgalius ir dar pasmulkinkite į gabalėlius.
  3. Išvirusius smidrus nuvarvinkite, nusausinkite ant virtuvinio rankšluosčio ir supjaustykite 5 cm ilgio gabalėliais.
  4. Kiaušinius supjaustykite į aštuonias dalis, paprikas – juostelėmis. Smidrus, kiaušinius ir pomidorus išdėliokite lėkštėje.
  5. Aliejų suplakite su actu, druska, pipirais ir kaip marinatą užpilkite ant mišrainės. Palaikykite šį patiekalą apie 20 min. šaldytuve.
  6. Prieš patiekdami apibarstykite smulkintomis petražolėmis.

Makaronai su smidrais, žirneliais ir porais

Reikės:

  • 200 g lakštinių makaronų
  • 150 g smidrų
  • 75–100 g šaldytų žirnelių
  • 4 šaukštų baltojo vyno
  • 150 ml grietinėlės
  • pusės nedidelės aitriosios paprikos
  • poro
  • smulkiai tarkuoto kietojo fermentinio sūrio
  • šaukšto aliejaus arba sviesto
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Gilesnėje keptuvėje užvirinkite maždaug stiklinę vandens, suberkite šaldytus žirnelius, pavirkite ant silpnos ugnies apie 2 min. ir nusunkite. Iš karto žirnelius užpilkite lediniu vandeniu, kad jie išliktų tvirti ir neprarastų gražios žalios spalvos.
  2. Makaronus išvirkite (al dente), nusunkite ir gerai nuvarvinkite.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite smidrų viršūnėles. Išgriebkite jas ir nuvarvinkite riebalus.
  4. Į sausą keptuvę supilkite vyno, užvirinkite ir supilkite grietinėlę. Virkite, kol padažas ims tirštėti. Sudėkite griežinėliais supjaustytą porą ir patroškinkite apie 2 min. Tada suberkite žirnelius, smidrus, smulkiai supjaustytą aitriąją papriką (be sėklų) ir patroškinkite apie 2 min.
  5. Pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais ir sudėkite makaronus. Išmaišykite, šiek tiek pakaitinkite ir iš karto patiekite į stalą.
  6. Kiekvieną makaronų porciją pabarstykite tarkuotu sūriu.

Smidrų apkepas

Reikės:

  • 1 kg smidrų
  • 2 l vandens
  • šaukštelio druskos
  • gabalėlio cukraus
  • 200 g virto lieso kumpio
  • šaukšto sviesto
  • šaukšto miltų
  • 120 ml pieno
  • dar pusės šaukštelio druskos
  • ant peilio galo saldžiosios paprikos ir baltųjų pipirų
  • 100 g tarkuoto ementalio sūrio
  • 2 kiaušinių trynių
  • sviesto skardai patepti
  1. Smidrus nulupkite (nuo viršaus į apačią), nupjaustykite sumedėjusius galus ir suriškite į keturis ryšulėlius. Dėkite juos į verdantį, pasūdytą ir pasaldintą vandenį, virkite apie 10 min.
  2. Tuo metu supjaustykite šiaudeliais kumpį, pasiruoškite ir ištepkite sviestu skardą, įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
  3. Išvirtus smidrus nuvarvinkite (120 ml nuoviro pasilikite), nupjaustykite siūlus ir sudėkite į skardą. Užbarstykite kumpio šiaudelius.
  4. Sviestą ištirpinkite, į jį pamažu maišydami supilkite miltus, iki gelsvumo pakepinkite. Iš pradžių įpilkite maišydami į jį 120 ml smidrų sultinio, paskui pieno. Suberkite druską, papriką ir virkite nuolat maišydami apie 5 min. Galiausiai suberkite sūrį. Padažą šiek tiek atvėsinkite, įplakite į jį kiaušinių trynius ir užpilkite viską ant smidrų su kumpiu. Kepkite orkaitėje apie 20 min.

Užtruksite gamindami gal kiek ilgiau, bet sunku bus atsivalgyti! Ypač, jei prie apkepo dar patieksite pomidorų salotų su svogūnais ir laiškiniais česnakais.

 

„Rasų“ informacija

Asociatyvios 123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis