Aktinidijos – sumedėję vijokliniai augalai, kilę iš Tolimųjų Rytų (Japonijos, Kinijos, Korėjos), o sukultūrinti auginami Rytų bei Vakarų Europoje ir Šiaurės Amerikoje.
Nors Lietuvoje aktinidijos pradėtos auginti praėjusio šimtmečio pradžioje, tačiau jos nėra labai populiarios mūsų soduose. Iš pirmo žvilgsnio sunokusios aktinidijų uogos primena kivius ir yra malonaus aromato bei saldžiarūgščio skonio.
Iš visų rūšių Lietuvos klimato sąlygomis auginti tinkamos margalapė ir smailialapė aktinidijos. Jos pasirinktos tyrinėti, nes trūksta mokslinių duomenų/žinių apie vaisiuose sukauptą biologiškai aktyvių junginių sudėtį ir galimą tolesnį vaisių arba lapų panaudojimą.
Lietuvos klimato sąlygomis yra tinkami auginti margalapės (Actinidia kolomikta Maxim.) ir smailialapės (Actinidia arguta Miq.) aktinidijų veislių augalai. Šio tyrimo tikslas buvo ištirti ir palyginti šalies sąlygomis augančių aktinidijų veislių vaisiuose esančių bioaktyvių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą.
Atlikto tyrimo duomenimis, A. kolomikta veislių vaisiuose nustatyti didesni biologiškai aktyvių junginių (flavonoidų, hidroksicinamono rūgšties darinių ir proantocianidinų) kiekiai nei A. arguta vaisiuose. Lietuvoje margalapių aktinidijų (A. kolomikta) veislės ‘Aromatnaja’, ‘Matovaja’, Sentiabrskaja’ ir VIR-2 plačiai auginamos soduose, o jų vaisiai sunoksta liepos–rugpjūčio mėnesiais ir pasižymi maloniu skoniu. 2022 metais VDU Botanikos sode išvesta nauja A. kolomikta veislė ‘Milema’ yra labai derlinga, ištveria lietuviškas žiemas ir atspari ligoms.
Šalies klimato sąlygomis auginamos margalapės ir smailialapės aktinidijos yra atsparios šalčiui, tačiau prieš žiemą augalus patartina mulčiuoti durpėmis arba kompostu. Mulčias augalų šaknis apsaugo nuo šalčio, o pavasarį, esant intensyvesnei spinduliuotei, ir nuo kaitros. Ankstyvo žydėjimo metu kai kurių veislių aktinidijų žiedai nukenčia nuo pavasarinių šalnų.
Lietuvoje turime gausybę vertingų augalų, kurie yra prisitaikę augti šalies klimatinėmis sąlygomis ir sukaupia didelius kiekius bioaktyvių junginių, pasižyminčių antioksidaciniu aktyvumu, antibakterinėmis savybėmis ir kt. Verta paminėti tokius augalus kaip šaltalankiai, sedulos, sausmedžiai ir putinai.
SDI mokslininkų straipsnis apie aktididijų fenolinių junginių ir antioksidacinio aktyvumo tyrimus paskelbtas moksliniame žurnale "Antioxidants".
Šaltinis: LAMMC