Sultingos ir sveikos ankštys
„Suvalkijoje, mano tėviškėje Vilkaviškio rajone, nuo seno buvo sakoma: sėk žirnius kuo anksčiau, o jeigu paskui jų lysvę dar užsnigs ir pakąs šaltis, tai jie nebus kirmėlėti, – senais pastebėjimais dalijosi Genovaitė Kudrevičienė, agronomė iš Kauno rajono Akademijos gyvenvietės. – Kuo šalčiau jie sėti, tuo sultingesni ir sveikesni užauga.“
Pašnekovė pataria ir valgyti juos kuo anksčiau žalius su ankštimis, ir į troškinius dėti neperaugusius, nes jose vėliau atsiranda plaušo. Kad ilgiau išliktų sultingi, reikia nepamiršti ir pasėtus kartas nuo karto palaistyti.
Šparaginiuose žirniuose esantis cukrus yra natūralus, tai ne tas pats mums įprastas baltasis cukrus. Ankštys minkštesnės negu įprastų, jos ypač baltymingos, švelniai salsvo skonio.
Cukrinius žirnius su ankštimis labai tinka kepti svieste, ypač gardus omletas su ankštimis. G. Kudrevičienė atkreipia dėmesį, kad šparaginiai žirniai itin tinkami troškiniams. Šie patiekalai, Lietuvoje dar nedažni, užtat labai mėgstami britų. Tereikia jaunas ankštis nuplikyti vandeniu ir trumpam pavartyti troškintuve, geriausia su sojų padažu, kuris, anot patyrusios šeimininkės, tinka prie 101 patiekalo. Galima sakyti, kad ir iš pačių šparaginių žirnių galima pagaminti 101 patiekalą.
Veislių – daugiau negu manėte
Nors Lietuvoje šparaginiai žirniai kai kam vis dar naujiena, pasidairius po sėklų parduotuves, pasirinkimo tikrai užtektinai. Paminėsime tik vieną kitą šparaginių (cukrinių) žirnių veislę.
‘Jessy’ – šią ankstyvą veislę tinka auginti ne tik lauke, bet ir balkone. Kad nuolat būtų gausaus derliaus, galima sėti kas 10 dienų iki pat birželio vidurio.
‘Norli’ – kita ankstyva šparaginių žirnių veislė, žydinti sniego baltumo žiedais. Kaip puošmeną galima auginti ir vazone. Augalai siekia apie pusmetrį aukščio. Ankštys tamsiai žalios, labai saldžios. Taip pat periodiškai jas galima sėti iki birželio vidurio, tik svarbu nepamiršti vartoti jaunas (apie 5–6 cm ilgio) ankštis. Jos itin skanios išlieka ir šaldytos.
‘Ambrosia’ – vidutinio ankstyvumo, švelnaus skonio ankštys užauga per 50–65 dienas. Tinka virti, troškinti, konservuoti, šaldyti.
‘Bajka’ veislės šparaginiai žirniai išskirtiniai ankščių saldumu ir platumu, o jų ilgis siekia apie 9 cm.
Jolantos Tamašauskienės ir 123rf nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.
UAB „Ūkininko patarėjas“
Įmonės kodas 133122411
PVM mokėtojo kodas LT331224113
Ats. sąsk. nr. LT154010042500061234,
LUMINOR bankas
Gedimino g. 27, LT-44319 Kaunas
Tel. (8-37) 225 300
El. paštas: referente@ukininkopatarejas.lt
Duomenys apie UAB „Ūkininko patarėjas“ kaupiami ir saugomi LR Juridinių asmenų registre
© 2022 - UAB „Ūkininko patarėjas” | Visos teisės saugomos