Kaunas +17,9 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +17,9 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Suktinukai: mes sufleruojame, kaip gaminti, o jūs fantazuokite, kuo pagardinti

2024/03/23


Suktinukas – tai ne suktinis, bet jeigu labai skanus, galva tikrai apsisuks. Tokiuose patiekaluose daugiau ingredientų, todėl jų skonis įdomesni ir turtingesnis, o viena kita rūgštesnė uoga suktinukui suteiks pikantiškumo ir gaivos. Beje, receptai puikiai tiktų ir artėjančių Velykų šventei.

Ėrienos suktinukai

ėrienos suktinukai

Reikės:

  • 250 g maltos ėrienos (gali būti ir kitokia mėsa)
  • 8 plonų šoninės juostelių
  • 100 g kietojo fermentinio sūrio
  • baltų ir juodų sezamų sėklų
  • aštraus kepsnių ar kitokio padažo
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Šoninės juosteles suklokite ant bambukinio padėkliuko (užleiskite vieną ant kitos). Ant viršaus paskleiskite maltą mėsą, pabarstykite druska, maltais pipirais.
  2. Viename gale sudėkite pailgais gabaliukais supjaustytą sūrį ir padėkliuku viską it kokį sušį susukite į ritinėlį.
  3. Mėsos suktinuką dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 25 min. kepkite 200 °C orkaitėje.
  4. Kepdami kas 10 min. suktinuką vis patepkite kepsnių padažu. Kai patepsite paskutinį kartą, suktinuką pabarstykite sezamų sėklomis.
  5. Supjaustykite jį griežinėliais, kai visiškai atvės.

PATARIMAS. Mėsos suktinuką galite pabarstyti trintais nesaldžiais kukurūzų dribsniais ar svogūnų skonio traškučius.

Suktinukai su rūgščiomis uogomis

vištienos suktinukai

Reikės:

  • 4 vištų krūtinėlių
  • svogūno
  • 100 g miško grybų arba pievagrybių
  • 150 g raudonųjų serbentų arba kitokių rūgštesnių uogų
  • aliejaus arba sviesto kepti
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • šviežių bazilikų ar kitokių žalumynų papuošti
  1. Svogūną supjaustykite, grybus pasmulkinkite ir maždaug 5 min. pakepinkite įkaitintame aliejuje.
  2. Suberkite uogas (saujelę jų palikite papuošti) ir pakepkite dar porą minučių.
  3. Kiekvieną vištienos gabalą padalykite į dvi dalis – didįjį ir mažąjį. Didysis gabalėlis turi būti maždaug vienodo storio, mažąjį susmulkinsite. Didžiuosius vištienos gabalėlius šiek tiek pamuškite, mažuosius sukapokite peiliu arba sumalkite mėsmale.
  4. Į susmulkintą mėsą sudėkite pakepintus grybus ir uogas. Įdarą pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais.
  5. Dėkite įdaro ant vištienos gabalėlio, susukite į ritinėlį ir suriškite kulinarine virvute arba sutvirtinkite mediniais smeigtukais.
  6. Suktinukus dar galite apkepinti įkaitintame aliejuje.
  7. Dėkite juos į kepimo indą, įpilkite šiek tiek aliejaus, suberkite likusias uogas ir 20 min. kepkite 220 °C orkaitėje.
  8. Patiekdami į stalą suktinukus papuoškite bazilikais ar kitokiais žalumynais, užpilkite kepant atsiradusiu uogų padažu.

Vištienos vyniotinis su gvakamolės įdaru

vištienos vyniotinis

Reikės:

  • didelės arba 2 mažesnių viščiukų krūtinėlių
  • 2–3 šaukštų smulkiai tarkuoto kietojo fermentinio sūrio
  • ½ stiklinės džiūvėsėlių
  • citrinos
  • šaukšto alyvuogių aliejaus arba tirpdyto sviesto
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, maltų kmynų, maltų laurų lapų

Įdarui:

  • 2 sunokusių avokadų
  • nedidelio pomidoro
  • nedidelio svogūno
  • 1–2 česnako skiltelių
  • 1,5 šaukšto žaliųjų citrinų sulčių
  • druskos, maltų pipirų
  1. Vištieną šiek tiek pamuškite, kad būtų galima susukti į ritinėlį. Pabarstykite druska, maltais pipirais, laurų lapeliais, kmynais, įtrinkite ir palikite pasimarinuoti.
  2. Gvakamolei avokadų minkštimą sutrinkite šakute. Svogūną ir česnakus smulkiai supjaustykite. Pomidorą perpjaukite pusiau, skystį ir sėklas pašalinkite, o minkštimą susmulkinkite. Visas sudedamąsias dalis sumaišykite, pagardinkite citrinų sultimis, druska, pipirais. Įdarą bent valandą palaikykite šaldytuve.
  3. Ant vištienos dėkite gvakamolę, palyginkite ir susukite į ritinėlį. Jei jis nesilaiko, susmeikite mediniais smeigtukais.
  4. Džiūvėsėlius sumaišykite su tarkuotu sūriu.
  5. Kitame indelyje aliejų sumaišykite su išspaustos citrinos sultimis. Aptepkite juo vištienos suktinuką ir pavoliokite džiūvėsėliuose.
  6. Dėkite vyniotinį į skardą, pašlakstykite aliejumi ir 25–30 min. kepkite 230 °C orkaitėje.

 

„Rasų“ informacija

Asociatyvios 123rf nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/07/18

Nei bėgti, nei rėkti. Daržovių auginimo lietuviški ypatumai

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas, pasidžiaugęs, kad viskas, ko reikia mūsų organizmui, užauga Lietuvoje, teigė: „Visos ligos – nuo nervų, nuraminti juos gali padėti tik daržovės.&ldq...
2025/07/18

Patvirtintas 18-as ES sankcijų paketas, nutaikytas į Rusijos karo mašiną – energetikos ir finansų sektorius

Šiandien, liepos 18 d., Europos Sąjungos (ES) Taryba priėmė 18-ą ekonominių ir individualių sankcijų paketą, skirtą riboti kritiškai svarbių Rusijos naftos ir finansų sektorių veiklą ir toliau visapusiškai varžyti režimo galim...
2025/07/18

Kubiliaus amatas perduodamas iš kartos į kartą

Šilalė („Šilalės artojas“). Kasmetiniame Bilionių plenere „Šimtmečio veidai ir vardai“ visada galima sutikti įdomių užsi­ėmimų turinčių žmonių. Šiemet prie tvenkinio šeimininkavo kubil...
2025/07/18

Europos Komisija saugos plieno sektorių

Europos Komisija pradėjo tikslines konsultacijas, siekdama padėti nustatyti būsimas priemones, skirtas apsaugoti ES plieno sektorių nuo nesąžiningos prekybos praktikos ir neigiamo pasaulinio plieno pertekliaus poveikio.
2025/07/18

Aplaidaus sutarčių vykdymo aukomis tampa vaikai, permokėdami už kotletą

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atliko 8 ugdymo įstaigų Kaune ir Vilniuje maitinimo sutarčių vertinimus: Kauno Kazio Griniaus progimnazijos; Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijos; Kauno Varpo gimnazijos; Kauno Maironio ...
2025/07/18

Pieno supirkimo kaina: birželis

Žemės ūkio duomenų centras (ŽŪDC) paskelbė informaciją apie vidutines pieno supirkimo kainas ir supirktą pieną Lietuvoje 2025 m. birželio mėnesį.
2025/07/18

Moksleivių fizinis aktyvumas – ką nustatė profilaktiniai jų sveikatos patikrinimai?

Daugėja ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigas lankančių vaikų, kuriems profilaktinio sveikatos patikrinimo metu nustatoma pagrindinė fizinio ugdymo grupė. Tai rodo Higienos instituto administruojamos Vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sis...
2025/07/18

Mėšlo eksportas: lyderiai ir autsaideriai

Lietuvoje gyvulininkystės sektorius yra gilioje krizėje, o štai Nyderlandai veržliai plečia mėšlo eksportą. 2025 m. pirmąjį pusmetį jis smarkiai išaugo ir yra 27,4 proc. didesnis nei 2024 m. pirmąjį pusmetį. „Ūkinin...