Ashburn +13,3 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024
Ashburn +13,3 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024

Suktinukai: mes sufleruojame, kaip gaminti, o jūs fantazuokite, kuo pagardinti

2024/03/23


Suktinukas – tai ne suktinis, bet jeigu labai skanus, galva tikrai apsisuks. Tokiuose patiekaluose daugiau ingredientų, todėl jų skonis įdomesni ir turtingesnis, o viena kita rūgštesnė uoga suktinukui suteiks pikantiškumo ir gaivos. Beje, receptai puikiai tiktų ir artėjančių Velykų šventei.

Ėrienos suktinukai

ėrienos suktinukai

Reikės:

  • 250 g maltos ėrienos (gali būti ir kitokia mėsa)
  • 8 plonų šoninės juostelių
  • 100 g kietojo fermentinio sūrio
  • baltų ir juodų sezamų sėklų
  • aštraus kepsnių ar kitokio padažo
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Šoninės juosteles suklokite ant bambukinio padėkliuko (užleiskite vieną ant kitos). Ant viršaus paskleiskite maltą mėsą, pabarstykite druska, maltais pipirais.
  2. Viename gale sudėkite pailgais gabaliukais supjaustytą sūrį ir padėkliuku viską it kokį sušį susukite į ritinėlį.
  3. Mėsos suktinuką dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 25 min. kepkite 200 °C orkaitėje.
  4. Kepdami kas 10 min. suktinuką vis patepkite kepsnių padažu. Kai patepsite paskutinį kartą, suktinuką pabarstykite sezamų sėklomis.
  5. Supjaustykite jį griežinėliais, kai visiškai atvės.

PATARIMAS. Mėsos suktinuką galite pabarstyti trintais nesaldžiais kukurūzų dribsniais ar svogūnų skonio traškučius.

Suktinukai su rūgščiomis uogomis

vištienos suktinukai

Reikės:

  • 4 vištų krūtinėlių
  • svogūno
  • 100 g miško grybų arba pievagrybių
  • 150 g raudonųjų serbentų arba kitokių rūgštesnių uogų
  • aliejaus arba sviesto kepti
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • šviežių bazilikų ar kitokių žalumynų papuošti
  1. Svogūną supjaustykite, grybus pasmulkinkite ir maždaug 5 min. pakepinkite įkaitintame aliejuje.
  2. Suberkite uogas (saujelę jų palikite papuošti) ir pakepkite dar porą minučių.
  3. Kiekvieną vištienos gabalą padalykite į dvi dalis – didįjį ir mažąjį. Didysis gabalėlis turi būti maždaug vienodo storio, mažąjį susmulkinsite. Didžiuosius vištienos gabalėlius šiek tiek pamuškite, mažuosius sukapokite peiliu arba sumalkite mėsmale.
  4. Į susmulkintą mėsą sudėkite pakepintus grybus ir uogas. Įdarą pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais.
  5. Dėkite įdaro ant vištienos gabalėlio, susukite į ritinėlį ir suriškite kulinarine virvute arba sutvirtinkite mediniais smeigtukais.
  6. Suktinukus dar galite apkepinti įkaitintame aliejuje.
  7. Dėkite juos į kepimo indą, įpilkite šiek tiek aliejaus, suberkite likusias uogas ir 20 min. kepkite 220 °C orkaitėje.
  8. Patiekdami į stalą suktinukus papuoškite bazilikais ar kitokiais žalumynais, užpilkite kepant atsiradusiu uogų padažu.

Vištienos vyniotinis su gvakamolės įdaru

vištienos vyniotinis

Reikės:

  • didelės arba 2 mažesnių viščiukų krūtinėlių
  • 2–3 šaukštų smulkiai tarkuoto kietojo fermentinio sūrio
  • ½ stiklinės džiūvėsėlių
  • citrinos
  • šaukšto alyvuogių aliejaus arba tirpdyto sviesto
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, maltų kmynų, maltų laurų lapų

Įdarui:

  • 2 sunokusių avokadų
  • nedidelio pomidoro
  • nedidelio svogūno
  • 1–2 česnako skiltelių
  • 1,5 šaukšto žaliųjų citrinų sulčių
  • druskos, maltų pipirų
  1. Vištieną šiek tiek pamuškite, kad būtų galima susukti į ritinėlį. Pabarstykite druska, maltais pipirais, laurų lapeliais, kmynais, įtrinkite ir palikite pasimarinuoti.
  2. Gvakamolei avokadų minkštimą sutrinkite šakute. Svogūną ir česnakus smulkiai supjaustykite. Pomidorą perpjaukite pusiau, skystį ir sėklas pašalinkite, o minkštimą susmulkinkite. Visas sudedamąsias dalis sumaišykite, pagardinkite citrinų sultimis, druska, pipirais. Įdarą bent valandą palaikykite šaldytuve.
  3. Ant vištienos dėkite gvakamolę, palyginkite ir susukite į ritinėlį. Jei jis nesilaiko, susmeikite mediniais smeigtukais.
  4. Džiūvėsėlius sumaišykite su tarkuotu sūriu.
  5. Kitame indelyje aliejų sumaišykite su išspaustos citrinos sultimis. Aptepkite juo vištienos suktinuką ir pavoliokite džiūvėsėliuose.
  6. Dėkite vyniotinį į skardą, pašlakstykite aliejumi ir 25–30 min. kepkite 230 °C orkaitėje.

 

„Rasų“ informacija

Asociatyvios 123rf nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/25

Buvęs miestietis žemės ūkyje – kaip žuvis vandenyje

Kėdainių r. Vermenos žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) karvės – vienos produktyviausių šalyje. Per dieną duoda vidutiniškai po 34 litrus pieno. „Karvė gali suėsti daug kokybiško pašaro, tačiau neduos daug baltyming...
2024/04/25

Pamaryje siuvami gaminiai pasiekia ir Ukrainos karius

Monikos Dobrovolskytės karjera galbūt galėjo prasidėti vienoje iš sostinės veterinarijos klinikų, bet ji pasuko pamario link. Mergina nėrė į turizmo verslą Ventėje, kur daugiau nei 10 metų siūlo iškylas laivais ir apgyvendinimo pasla...
2024/04/25

EP patvirtino taisykles dėl pakartotinio pakuočių naudojimo ir perdirbimo

Trečiadienį Europos Parlamentas priėmė naujas taisykles, kuriomis siekiama, kad ES rinkoje pakuotės taptų tvaresnės ir jų būtų naudojama mažiau. Taisyklėse, dėl kurių preliminariai susitarta su ES Taryba, numatytas pakuočių atliekų kiekio mažinimo...
2024/04/24

Vienas „Vičiūnų“ vadovų: verslo Rytuose pardavimo kaina nėra džiaugsminga

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio iš dalies valdomai žuvies bei kitų maisto produktų gamybos ir prekybos „Vičiūnų grupei“ po beveik dvejus metus trukusio proceso pagaliau pardavus verslą Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose N...
2024/04/24

Kova su nesąžiningos prekybos praktika maisto tiekimo grandinėje: EK įžvalgos

Šiandien Komisija paskelbė Direktyvos dėl nesąžiningos prekybos praktikos (NPP) įgyvendinimo maisto tiekimo grandinėje ataskaitą. 2019 m. priimta vadinamąja apsaugos nuo NPP direktyva draudžiama 16 praktikų, kurios gali turėti žalingą povei...
2024/04/24

Kuo daugiau uždaroma bankų skyrių – tuo didesni pelnai

„Vien tik auksas valdo mus, žmonės jam tarnauja!“ (J. V. Goethe, Mefistofelio sparnuota frazė dramoje „Faustas“) Lietuvos komerciniai bankai, žarstantys įspūdingus pelnus, regionuose uždaro skyrius, gyventojai lieka be...
2024/04/24

Pajamų deklaravimui liko vos savaitė: dažniausiai užduodami klausimai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pajamas privalantiems deklaruoti gyventojams tai padaryti liko savaitė. Pajamų mokesčio deklaracijas pateikti jie turi iki gegužės 2 d. Šiuo metu pareigą atliko apie 69 proc. privalančiųjų d...
2024/04/24

VMVT kviečia diskusijai: kodėl geriausią žmogaus draugą kaustome grandinėmis?

Balandžio 24 dieną minima Šuns diena. Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, tokios progos minėjimas skatina atkreipti dėmesį į problemas, keisti požiūrį į augintinius ir elgesį su jais. Anksčiau šuo bu...
2024/04/24

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduod...