Kaunas +13,5 °C Dangus giedras
Antradienis, 19 Rgp 2025
Kaunas +13,5 °C Dangus giedras
Antradienis, 19 Rgp 2025
Kalakutas.

Sultingo kalakuto paslaptys: Vytaro Radzevičiaus rekomendacijos ir receptas

2024/12/23


Kalakutas – ne tik JAV švenčiamos Padėkos dienos stalo simbolis, bet ir vis labiau Lietuvoje populiarėjantis šventinis patiekalas, prie jaukaus stalo suburiantis šeimą ir draugus. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius atskleidžia, kad šis paukštis jam yra ypatingas tiek savo skoniu, tiek istorija. Anot jo, kalakutas, nors ir didelis paukštis, paruošti jį nėra sudėtinga.

Pasak V. Radzevičiaus, kalakutas nėra tik amerikietiškų tradicijų dalis – šis paukštis turi savitą vietą ir lietuvių virtuvėje.

„Senose lietuviškose receptų knygose, pavyzdžiui, „Lietuviška virėja“, ir kitose, galima rasti daugybę kalakuto paruošimo būdų. Vienas populiariausių – įdarytas džiovintomis slyvomis arba obuoliais. Šis receptas man primena senus laikus, kai svarbiausia buvo paprastumas ir natūralus skonis“, – pasakoja kulinaras.

Maistinga ir visoms progoms tinkama mėsa

Kalakutiena – ne tik skani, bet ir itin maistinga. Joje gausu baltymų, mažai riebalų, o svarbiausia – daug naudingų medžiagų, tokių kaip B grupės vitaminai, cinkas ir selenas. Šios savybės daro kalakutieną puikiu pasirinkimu tiek šventėms, tiek kasdieniam meniu.

V. Radzevičius dalijasi, kad jo šeimoje mėgstama ne tik kepta kalakutiena, bet ir garuose troškinti kukuliai, patiekiami su grietinės ir pomidorų pastos padažu. „Tai – greita ir paprasta alternatyva, kai nesinori praleisti visos dienos virtuvėje“, – sako jis.

Kaip išsikepti tobulą kalakutą?

Kalakutas – šventinio stalo pažiba, todėl jis reikalauja šiek tiek daugiau dėmesio ir meilės. Tam, kad šis paukštis ant stalo būtų sultingas ir gardus, V. Radzevičius dalijasi keliomis svarbiomis jo paruošimo paslaptimis.

„Kalakutą verta pamarinuoti ir laikyti per naktį: tai ne tik padės išsaugoti drėgmę, bet ir praturtins skonį. Kepimo metu nuolat laistykite paukštį atsirandančiais riebalais, kad mėsa taptų minkšta ir gardi. Be to, iš tų riebalų galima paruošti puikų baltąjį padažą – tiesiog ištirpinkite truputį sviesto, sumaišykite su miltais, įpilkite nukoštų kalakuto riebalų ir įspauskite citrinos sulčių. Rezultatas visada būna fantastiškas“, – rekomenduoja kulinaras.

Kai kalba pasisuka apie prieskonius, Vytaras sakosi besilaikantis klasikos. „Naudoju juoduosius ir kvapniuosius pipirus bei lauro lapus. Jie puikiai pabrėžia kalakutienos skonį. Taip pat labai mėgstu kalakutieną su bešamelio padažu – tai dar viena puiki kombinacija“, – pažymi pašnekovas.

Ilgaamžės tradicijos – ant šiuolaikinio stalo: džiovintomis slyvomis įdarytas kalakutas

Lietuviškos virtuvės entuziastas V. Radzevičius dalijasi savo mėgstamiausiu kalakuto su džiovintomis slyvomis receptu ir priduria, kad kartais visa paslaptis slypi paprastume.

Kalakutui su džiovintomis slyvomis reikės:

1 kalakuto

200 g džiovintų slyvų

Druskos, juodųjų pipirų

2–3 lauro lapų

Kalakutą nuplaukite ir nusausinkite. Įtrinkite druska, pipirais ir lauro lapais.

Slyvas nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į kalakuto vidų. Paukščio angą užsiūkite arba užspauskite mediniais smeigtukais.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Įdėkite kalakutą į kepimo indą ir kepkite apie 3 valandas.

Kepimo metu kas 30 minučių apipilkite kalakutą susidariusiais riebalais.

Patikrinkite, ar kalakutas iškepęs – įpjaukite mėsą prie kaulo.

Patiekite su keptomis bulvėmis, salotomis arba mėgstamu padažu. Skanaus!

 

„Bosanova" informacija

Dalintis
2025/08/19

Mažųjų svarstymai nenuimto derliaus galulaukėse

Praėjusį trečiadienį šalyje paskelbta valstybės lygmens ekstremalioji situacija žemės ūkyje dėl liūčių padarytų nuostolių žemdirbių derliui. Taip sutapo, kad tądien drauge su Kupiškio r. savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir ben...
2025/08/19

Manote, kad namai jau tvarkingi? 7 vietos, kurias daugelis valo gerokai rečiau nei derėtų

Besibaigiant vasarai natūraliai norisi daugiau dėmesio skirti namų švarai. Studentai pradeda švarintis besikurdami bendrabučiuose, o ir daugelis po atostogų imasi tvarkytis namus, kuriuose vasarą buvo leista mažiau laiko. Naują sezon...
2025/08/19

Šiaulių rajone traukinio vagone, vežančiame chemines medžiagas, kilo gaisras

Šiaulių r. Kuršėnų kaimiškojoje seniūnijoje, ties Geruogių k., kilo gaisras traukinio vagone, kuriame dega cheminės medžiagos, trąšos. Galimas oro užterštumas, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos cen...
2025/08/19

Kompensacijų jau paprašė šešios veiklą nutraukiančios kailinių žvėrelių fermos

Lietuvos kailinių žvėrelių fermoms iki 2027 metų privalant nutraukti veiklą  kompensuojant nuostolius, Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) yra gavusi šešias paraiškas juos padengti. 
2025/08/19

KAM steigs 9 dronų mokymų centrus visoje Lietuvoje – apmokys 22,5 tūkst. piliečių

Krašto apsaugos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pradeda dronų valdymo ir konstravimo įgūdžių ugdymo projektą, skirtą plačiajai visuomenei ir moksleiviams. Rugsėjį bus atidaryti pirmieji trys bepiločių orlaivių mokymų cent...
2025/08/18

Nuo deklaracijų prie realybės („špargalkė“ naujajai Vyriausybei)

Artėjant naujosios Vyriausybės formavimui, politinės partijos ir visuomenė vėl kelia esminius klausimus dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros ateities. Patirtis rodo, kad be aiškios vizijos ir strateginių sprendimų ne tik stringa moderni...
2025/08/18

Po susitikimo su LSDP „aušriečių“ lyderis sako, jog abi partijos gali tęsti darbą kartu

Po pirmadienį įvykusio Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir „Nemuno aušros“ atstovų susitikimų dėl naujos valdančiosios daugumos formavimo, pastarosios pirmininkas Remigijus Žemaitaitis sako, jog politinės jėgos sutarė dė...
2025/08/18

Baltijos jūroje palaidota amunicija – vis dar didžiulė problema

Nors pastarąjį dešimtmetį Baltijos jūros regione buvo atlikta nemažai tyrimų, įvairių šalių institucijos, atsakingos už jūrų teritorijų valdymą, susiduria su daugeliu iššūkių, spręsdamos Baltijos jūroje palaidotos amuni...