Ashburn +15,5 °C Debesuota
Sekmadienis, 4 Bir 2023
Ashburn +15,5 °C Debesuota
Sekmadienis, 4 Bir 2023

Suomių pamokos lėtesniems lietuviams

2015/04/19


Priekulės (Klaipėdos r.) bitininkai garbiam savo krašto svečiui parengę suvenyrinius aviliukus su „įdaru“ - poros kilogramų medaus stiklainiu.

Neseniai su šalies ūkininkų grupe teko lankytis Suomijoje. Nors į tą šalį vykome žemės ūkio technikos ir grūdų džiovinimo įrangos reikalais, neiškenčiau nepasidomėjęs bičių produktų pasiūla vartotojui. Mus priėmusių ūkių bei įmonių šeimininkai teigė, kad suomis maistą perka tik iš suomio ir prioritetą teikia suomiškam gaminiui. Skirtingai nuo lietuvių, suomiai civilizuotai išsprendę nacionalinių maisto produktų (duonos, pieno, žuvų, mėsos, daržovių) pateikimo vartotojui klausimą. Kiek ilgiau užtruko medaus – kaip išskirtinės vertės produkto – pristatymas, kuriam prireikė ne vieno dešimtmečio.

Helsinkio universiteto Bitininkystės fakulteto prof. Kari Koivulechto nuo 1974 m. studentams skaito paskaitas apie bičių ūkį, yra Europos medaus gamintojų ir tiekėjų asociacijos prezidentas, taip pat vadovauja Europos Komisijos bitininkystės darbo grupei. Už savo aktyvią veiklą, parengtą leidinį „Medaus knyga“ jis gavo Tarptautinės bitininkų federacijos („Apimondia“) aukso medalį. Pastarųjų metų K. Koivulechto uždavinys – diegti bitininkavimo ir medaus pateikimo vartotojui kultūrą. Savo veikloje profesorius remiasi bitininkystės ir maisto srities mokslininkų atliktais tyrimais. Ypatingas dėmesys skiriamas medaus pakuotėms. Praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje suomių bitininkai savo ūkių produkciją pateikdavo pusės litro indeliuose. Pastaruoju metu populiaru žiedų medų pateikti popieriniuose ar plastiko indeliuose. Kai kurių rūšių medaus suomiai atsiveža iš Argentinos, Meksikos, Tailando, Italijos, Rumunijos, tačiau patraukliai supilstę jį vėliau išveža į trečiąsias šalis. Prof. K. Koivulechto pagal konsistenciją medų skirsto į kietą (susikristalizavusį) ir skystą. Šie parametrai priklauso nuo medaus geografinės kilmės. Kitas medaus skirstymas – pagal spalvą. Medus būna tamsus arba šviesus. Pirmasis pasižymi aštresniu aromatu, antrasis – švelniu. Rūšiniam medui suomiai turi patvirtintą kokybės ženklą „Fair Trade“ (aiškinama kaip „teisinga ir sąžininga prekyba“). Toks medus privalo būti surinktas švarioje, ekologiškoje aplinkoje, neturėti skonio priedų. Paklausus yra medus, praturtintas eteriniais aliejais (eukalipto, mentolio, citrinos). Prof. K. Koivulechto sukurta asociacija rūpinasi medaus populiarinimu. Rengiamos šventės bei mugės „Medus – gamtos duotas gyvenimo eliksyras“, „Medus ir grožis“, „Medus ir sportas“, „Medus vaikams“ ir pan. Po visuomenės apklausų suomiai medaus vartojimą pagal populiarumą išdėstę į penkias pakopas: natūralus saldiklis, vegetariškas maistas, ligų prevencijos priemonė, skirtas eksperimentinių receptų patiekalams, natūralus organizmo stimuliatorius (maisto papildas).

Puslapį parengė „ŪP“ korespondentas Justinas ADOMAITIS

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/06/04

Integruota kenksmingųjų organizmų kontrolė – visų labui

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos primena svarbiausius Integruotos kenksmingųjų organizmų (kenkėjų) kontrolės (toliau – IKOK) bendruosius principus bei ragina jų laikytis.
2023/06/04

Pasaulinės sūrio dienos proga – gabaliukas lietuviško varškės sūrio

Lietuvos pienininkų asociacija „Pieno centras“ ragina birželio 4-ąją, tarptautinės sūrio dienos proga, dar kartą atkreipti dėmesį į lietuvišką varškės sūrį, kuris garbės būti nacionalinės virtuvės pasididžiavimu nusipelnė...
2023/06/04

Smurtas artimoje aplinkoje: kiek dėmesio jam skiriama socialinės globos ir medicinos įstaigose?

Nevyriausybinės organizacijos „Psichikos sveikatos perspektyvos“ ekspertės Ugnė Grigaitė ir Greta Klidziūtė išanalizavo, kaip Lietuvos socialinės globos ir psichikos sveikatos priežiūros įstaigose rūpinamasi smurto artimoje apli...
2023/06/04

Bus renkamos ateinančių metų Mažosios Lietuvos sostinės

Lietuvos mažųjų kultūros sostinių idėja gimė 2014 m., pirmąja Lietuvos mažąja kultūros sostine tapo Naisių bendruomenė (Šiaulių r.). Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių (MLKS) programos vykdymo patirtis liudija, šio vardo suteikimas sk...
2023/06/04

Platelių ežero būklė įvertinta teigiamai, bet yra pavojaus signalų

Vasaros metu vienas mėgstamiausių poilsio būdų lietuviams yra laiko leidimas prie ežerų, upių ar kitų vandens telkinių. Tačiau ar poilsiautojai dažnai susimąsto apie vandens telkinio būklę? Ar jiems įdomu, kodėl vanduo yra vienokios ar kitokios sp...
2023/06/04

Kas buvo svarbiausia Prezidentui auklėjant dukras?

Kitose šalyse, ypač Europoje ir Lotynų Amerikoje, tėvai pagerbiami per Šv. Juozapo dieną, tradicinę katalikų šventę, kuri minima kovo 19 d. O Lietuvoje, kaip žinia, tėvams didesnis dėmesys tenka birželio pirmą sekmadienį. &Sca...
2023/06/04

Pastarnokai iš daigų – gera išeitis

Kaunietė Jolita Jonaitienė, pamėgusi pastarnokus, žino, kaip nelengva jų užsiauginti. Šiemet džiaugiasi radusi gerą išeitį – pati jų pasidaigino. Galbūt jus sudomins ir tai, kaip pašnekovė šias daržoves ruo&scaron...
2023/06/04

Kodėl nusilpsta santykis su tėvu ir kaip jį atkurti suaugus?

Psichologiniuose tyrimuose vis dažniau pabrėžiama tėvo ir vaiko santykio svarba skirtingoms gyvenimo sritims. Deja, ne visiems pasiseka tą santykį sukurti, užauginti ir išlaikyti vaikui jau suaugus. „Iš patirties matome, kad &s...
2023/06/04

Teismas: užkrėstą mėsą įvežusi „Baltic Foods“ nubausta teisingai, bet baudos išvengs

Mėsa ir jos produktais prekiaujanti Vilniaus įmonė „Baltic Foods“ teisingai, bet pavėluotai nubausta už salmonelėmis užterštos paukštienos įvežimą, todėl 700 eurų baudos mokėti neprivalo, panaikintas ir jai skirtas įspėji...