Ashburn +15,7 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 29 Geg 2024
Ashburn +15,7 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 29 Geg 2024

Sveikas ir skanus, bet to – neužtenka

2023/03/24


ŪP korespondentė Jolanta KAŽEMĖKAITYTĖ. – Kai kurie Lietuvos pieno ūkiai atsidūrė ties išnykimo riba. Ar prie jos neartėja ir kiti natūraliai užaugintus ir pagamintus maisto produktus parduodantieji tiesiai vartotojams? Tokių ūkių savininkai neslepia – pirkėjų vis mažėja.

Pigesnis nei parduotuvėje

Ūkininkų turguje ir mobiliuosiuose turgeliuose pieno ir jo produktų, išskyrus sviestą, kainos mažesnės nei parduotuvėse. Antai praėjusį šeštadienį Kauno ūkininkų turguje Tado Krapiko iš Grinkiškio, Radviliškio r., ūkio 4 proc. pienas kainavo 1,20 Eur/l, sūriai – 5,20–6,20 Eur/kg, sviestas – 12 Eur/kg.

„Mes – ne prekybos centrai: turtų nesikrauname. Ūkio produkciją parduodame už tiek, kad žmonės įpirktų, sumokėtume darbininkams už triūsą ir ūkio neprarastume. Laikome 180 karvių, su prieaugliu – iš viso 450 galvijų. Perdirbti pieną sumanė iš JAV grįžęs sūnus Tadas“, – ŪP aiškina Dalia Krapikienė.

Ji bodisi pieną ir jo produktus 70 proc. išbranginančiais prekybos centrais. Bet nepateisina ūkininkų, išpilančių pieną laukuose. Jiems linki kantrybės. „Reikia išlaukti, kol baigsis pasaulinė pieno supirkimo krizė. Dar didesnė ji buvo 2008 m.“, pastebėjo pašnekovė. Pasak jos, sūnaus Tado vardu registruoto ūkio produkcija prekiaujama tik Kauno turguose. Mat kauniečiai labiau nei vilniečiai vertina kaimišką pieną ir iš jo pagamintus produktus.

„Šiemet iš savo ūkio karvių pieno daugiausia gaminame sūrius. Pernai, kai pieno supirkimo kainos buvo didesnės, juos gaminti buvo nuostolinga. Pieną, varškę, sūrius parduodame pigiau, nei jie kainuoja parduotuvėje. Deja, Lietuvos žmonės, skirtingai nei Vokietijos, įsitikinę, kad turguje ūkininkų produktai turi kainuoti mažiau, nei parduodami parduotuvėje“, – apgailestauja Eugenijus Paliulis iš Meiliūnų kaimo, Širvintų r.

Geriausia – smulkiesiems

„Valgykite ne avokadus, picas, kitą perdirbtą ir atvežtinį maistą, o vietinį, natūralų, pavyzdžiui, bulves, užpiltas spirgais, ir būsite sveiki“, – linki D. Krapikienė. Pasak jos, jei jaunimas nešlamštų sintetinio maisto, ūkininkai turėtų daugiau pirkėjų.

„Ūkininkų turguose kasmet mažėja pirkėjų, nes pagrindiniai – vyresnio amžiaus žmonės – iškeliauja ten, iš kur niekas negrįžta. Jaunimas nekreipia dėmesio, ką valgo. Valdžios sugalvoti idiotiški įstatymai skausmingiausiai atsiliepia didiesiems ūkininkams. Įdarbina jie žmogų – ir užgriūva krūva reikalavimų, mokesčių, patikrų. Dabar geriausia dirbti smulkiesiems ūkininkams – tokiems kaip aš: auginantiems tiek, kiek pajėgia patys ar su šeimos nariais. Jei mano su žmona užauginti obuoliai, burokai, morkos, bulvės būtų prasti, jų nepirktų vilniečiai. Jie turtingesni nei kauniečiai, todėl ką užauginu, dabar parduodu tik Vilniaus turguose“, – sako Vytautas Paukštys iš Barzdų kaimo, Šakių r.

Piktina valdžia

Kai kurie didesnių ūkių savininkai, turguje ir mobiliuosiuose turgeliuose parduodantys savo produkciją, piktinasi pertekliniais, nesąmoningais, pasak jų, ūkininkus žlugdančiais reikalavimais.

„Lietuva ES reglamentus, susijusius su žemės ūkiu ir jo dokumentų tvarkymu, papildo savais. Pavyzdžiui, šalies valdininkams atrodo, kad pilti chemiją į žemę geriau, nei ją tręšti natūraliai – mėšlu, kaip daroma Lenkijoje, Olandijoje, Danijoje. Ten kažin kodėl žemė ne kiaura, o Lietuvoje – kiaura: mėšlas bemat pasiekia jūrą“, – ironizuodama ŪP teigia stambaus ūkio savininkė, pageidavusi likti anonime. Anot jos, valdžiai rūpi kuo daugiau apmokestinti gyventojus ir priveisti biurokratų. O mūsų šalyje trūksta gerų specialistų. Jie turėtų teisėkūra užsiimti tik tuomet, kai bent 5 metus išdirbs atitinkamoje srityje pagal specialybę. „Bėda, kai taisykles ir įstatymus šalies ūkininkams kuria žmonės, nematę gyvulio, negyvenę kaime“, – teigia ūkininkė.

Nepasiduos

Janina ir Alvydas Pūrai iš Dovainonių, Kaišiadorių r., tvirtina ir toliau natūraliai auginsią mėsinius viščiukus, špinatus, ridikėlius, krapus, kitas daržoves ir prieskonines žoleles. Mat per 15 metų įgijo nuolatinių klientų. Na, ir kas, kad pabrango degalai ir lesalai – kviečiai, kukurūzai, žirniai. „Į ateitį žvelgiame optimistiškai. Ką veiksime, nieko neaugindami? Malonu auginti ir kokybiškais produktais – jų labai nebranginame – džiuginti pirkėjus“, – teigia sutuoktiniai. Pasak jų, pastaruoju metu pensininkės, kai kurie kiti žmonės sveiko maisto jau perka mažiau nei anksčiau, pavyzdžiui, vištienos tik ketvirtį ar kaulų sultiniui.

Alvydas Pūras: „Ką užauginame, parduodame už tiek, kiek žmonės gali pirkti.“

„Rudenį valdžia įspėjo: taupykite, nes brangs elektra ir kuras. Todėl žmonės ir taupo – ūkininkų turguje mažėja pirkėjų. Jau mažiau uogienių parduodame. Tačiau jei nejudėsime – apsamanosime. Vietoje vienų produktų gaminame kitus, pavyzdžiui, sausainius iš obuolių ir medaus, bet jie ne kepti, o liofilizuoti“, – pasakoja Vytautas Okockis iš Girkalnio, Raseinių r.

Alma ir Vytautas Okockiai: „Jei nejudėsime – apsamanosime.“

Jis su žmona Alma perdirba pačių užaugintus vaisius, uogas. Sutuoktiniai pernai prieš vasarą įsirengė saulės elektrinę. Todėl nejaučia naštos dėl pabrangusios elektros, būtinos perdirbti užaugintas gėrybes. Pasak jų, išlaidos elektrinei jau atsipirko, daugiau nei 10 metų vieniems plušant nedideliame šeimos ūkyje.

Kas pirks brangius?

Mesti gėlininkystės neketina ir Zita Kažemėkaitienė iš Raudondvario, Kauno r. Jei ne apdairus sūnus, gal ir mestų. Jis prieš penkerius metus patarė ant stogo įsirengti saulės elektrinę. Tad šiltnamius šildo sava elektra. Moteris tulpes ūkininkų turguje parduoda po 50–60 ct, kaip ir pernai. „Kas gėles pirks, jei branginsiu?“ – klausia ji.

„Kas gėles pirks, jei branginsiu?“ – klausia Zita Kažemėkaitienė.

„Stengiamės išgyventi, neverkšlenti“, – teigia bulves parduodanti Prienų r. ūkininkė, atsisakiusi prisistatyti. Aušra Andrijauskienė iš Išlaužo, Prienų r., sako su šeima šįmet visko sėsianti, sodinsianti ne mažiau nei pernai, nors ir mažėja pirkėjų. „Prekybos centruose – sintetinis maistas. Ten nenusipirksi tokių skanių kopūstų, – rodydamas į minimą šios ūkininkės prekę, tvirtina kaunietis Alvydas Danėnas. – Kas nori sveiko ir skanaus maisto, jo ras ūkininkų turguje.“

 

Straipsnį galite skaityti ir „Ūkininko patarėjo“ elektroninėje arba popierinėje leidinio versijoje,

„Ūkininko patarėjas” Nr. 33, 2023 m. kovo 23 d.

Laikraštis „Ūkininko patarėjas” parduodamas visuose didžiuosiuoe prekybos centruose, Lietuvos pašto skyriuose.

Taip pat laikraštį galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo” redakcijoje el. paštu: platinimas@up.lt, tel. +370 603 75 963 arba

https://ukininkopatarejas.lt//katalogas/popieriniu-leidiniu-prenumerata/, www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt bei Perlo terminaluose.

 

Autorės nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/05/29

Versliniai sodai: šiemet atsispirs nuo dugno?

Dėl nemalonių gamtos išdaigų pastaruosius kelerius metus Lietuvos verslinių sodų derlius nedžiugino nei sodininkų, nei obuolių mėgėjų. Šis pavasaris, nors ir švaistėsi šalnomis bei permainingais orais ir dar ankstoka ve...
2024/05/29

Ūkininkai priblokšti: margarinas geriau nei sviestas?

Vengrijoje kilo nemažas skandalas, kai viena didžiausių pasaulyje margarino gamintojų pradėjo ūkininkus šokiruojančią savo produkto reklamos kampaniją. Nacionaliniai žemės ūkio rūmai ir Pieno produktų taryba paragino bendrovę...
2024/05/29

Kauno pietrytiniam aplinkkeliui ir Vandžiogalos plentui – daugiau kaip 4 mln. eurų KPPP lėšų

Šiais metais Kauno miesto savivaldybė toliau įgyvendina du valstybei svarbius vietinės reikšmės kelių projektus – tiesiamas Kauno pietrytinis aplinkkelis (Ateities plento tęsinys) ir tęsiama šiaurės vakarinėje miesto dal...
2024/05/29

Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai 24 mėn. siūlomų fiksuotos kainos planų tarifus mažino skirtingai

Per savaitę, gegužės 28-ąją palyginti su 21-ąją, 24 mėn. fiksuotos kainos planų tarifus vienas tiekėjas mažino 1–2 proc., o kitas mažino 0,3–0,4 proc. Tuo tarpu siūlomų 12 mėn. fiksuotos kainos planų tarifai per savaitę kito skirtingai...
2024/05/28

Žaliąjį kursą sudirbo patys žalieji?

Dešimtys tūkstančių Lenkijos žemdirbių neseniai vėl sukilo protestuoti prieš Europos Sąjungos bendrąją žemės ūkio politiką ir kėlė radikalius šūkius – „Šalin žaliąjį susitarimą“, „Tegul Briuselis...
2024/05/28

Alytaus padangų gaisro byla: pažeidėjai sulaukia griežtos bausmės už žalą aplinkai

Alytaus apylinkės teismas pirmadienį priėmė nutartį Alytaus padangų gaisro byloje ir UAB „Ekologistika“ vadovui skyrė daugiau nei trejų metų laisvės atėmimo bausmę ją atidedant, taip pat priteisė per 6,6 mln. eurų žalos atlyginimo, bau...
2024/05/28

Žemaičių vyskupystės meno, istorijos ir memorialinis paveldas saugomas Varniuose

Šią savaitę Varniuose (Telšių r.) po rekonstrukcijos duris plačiajai visuomenei atveria Žemaičių vyskupystės muziejus. ŪP portalas turėjo išskirtinę galimybę čia apsilankyti dar iki tol. Varnių miestelis Žemaitijos krik&s...
2024/05/28

Baltyminiai pašarai: ES gamybos apžvalga ir šaltinių įvairinimo galimybės

Europos Komisija paskelbė naujausias prognozes dėl įvairių baltyminių pašarų šaltinių gamybos ES, prekybos ir naudojimo šalies viduje. Atsižvelgdama į tai, kad dėl baltyminių pašarų ES vis dar yra priklausoma nuo import...
2024/05/28

Vietos maisto sistemos: dramblys kambaryje, tačiau niekas apie jį nešneka

(VDU ŽŪA langas) Vietos maisto sistema – potenciali socialinė inovacija. Ji gali tapti trumpųjų maisto tiekimo grandinių socialine infrastruktūra, smulkiojo verslo pradžia, naujai sukurtomis darbo vietomis ar vietoje užaugintos žemės ūkio pr...